Какво е CMS?

Система за управление на съдържанието

Терминът CMS е съкращение от английското Content Management System или, преведено на Български, Система за управление на съдържанието.

Все повече клиенти предпочитат да бъдат независими от уеб дизайнерските фирми и да могат сами да променят и актуализират съдържанието на своя сайт. Именно това позволява системата за управление на съдържанието - CMS.

Съществуват десетки, а вероятно и стотици такива системи. Някои позволяват със сайта да се прави практически всичко, но това обикновено е за сметка на прекомерна сложност при работа и трудна поддръжка. С такива системи малко клиенти могат да се справят без да имат задълбочена предварителна подготовка и опит.

Съществуват и друг тип системи, чиито функционалности са сравнително ограничени само до най-необходимото за редовно и безпроблемно обновяване на сайта. Тези системи са много по-леки и прости за поддръжка и много по-интуитивни при работа.

Дългогодишният ни опит ни научи, че размерът и особеностите на всеки сайт трябва да диктуват каква система е най-подходяща за конкретния сайт.

Затова и в нашата практика са се наложили три основни системи, които ние ползваме за изграждането на сайтовете по нашите три основни уеб дизайн пакета.

Използването на CMS обаче има не само положителни страни.

За какво става дума?

Преди всичко трябва да знаете, че при актуализирането на сайта със CMS, вие променяте съдържанието на вашия сайт единствено в сървъра. Ако редовно не правите резервни копия на сайта върху вашия компютър, всеки проблем в сървъра (повреда, хакерска атака или друго) може безвъзвратно да повреди информацията на вашия сайт.

Колкото по-сложна е една CMS система, толкова по-податлива е тя на такива проблеми. Пределната простота и надеждност на инсталираните от нас ситеми ги прави слабо податливи на подобни проблеми, но все пак не съществува CMS, стопроцентово "имунизиран" срещу сривове.

Затова и нашият съвет е редовно да правите резервно копие от вашия сайт върху компютъра си.

Извън описания недостатък обаче, оборудваният със система за управление на съдържанието (CMS) сайт ви дава много голяма свобода при поддръжката и актуализацията му. Не се налага за всяка дребна промяна в сайта да се обръщате към уеб дизайнерите, защото това можете да правите и сами с помощта на CMS-а. Достатъчно е да имате на разположение само компютър с Интернет връзка.

Какво по-добро от това?

Коя е най-добрата система за управление на съдържанието - CMS?

Точно защото е вярно твърдението, че "няма пълно щастие", затова и не съществува "най-добър" CMS. :-)

Всяка система за управление на съдържанието може да бъде добра в едни условия, и лоша - в други.

Изборът на система на управление на съдържанието трябва винаги да бъде диктуван от характера и нуждите на сайта, за който е предназначена.

Едни системи вършат чудесна работа за изграждане на фирмени сайтове с новини и статии, но са почти непригодни за изграждане на онлайн каталози и онлайн магазини. Други пък са специализирани точно в това.

Тъй като изборът на CMS е почти изцяло работа на дизайнерите, тук ще посочим единствено някои важни моменти, продиктувани от практиката ни, и които Вие, като клиенти, е добре да вземете предвид:

 1. Преди всичко убедете се, че системата, която Ви предлагат, е с отворен код (open source).

  Има много колеги, които наистина компетентно изграждат свои собствени системи за управление на съдържанието, които при това работят доста добре. Проблемът с тези системи обаче е, че с тях Вие "до живот" се ангажирате да ползвате услугите на разработчика или фирмата, която Ви е изградила CMS-а.

  Това не е проблем, ако всичко между вас върви по мед и масло ... Ако обаче решите сайтът Ви да се поеме от друга фирма или уеб дизайнер, ще се озовете пред проблем. Времето и усилията, които ще са нужни на "новия" дизайнер за да усвои и поеме компетентно поддръжката на непознатата му система, могат да се окажат за Ваша сметка и да са напълно неоправдани ...

  Затова и ние ползваме единствено утвърдени ситеми с отворен код (като Wordpress и Joomla!), които са добре известни и перфектно документирани. По този начин всеки наш клиент, който реши да не се ползва повече от услугите ни, е свободен да избере всяка друга компетентна уеб дизайнерска фирма.

 2. Убедете се, че системата може да прави това и само това, което Ви е нужно!

  Трудно ми е да Ви опиша колко десетки клиенти са идвали при нас за помощ във връзка с инсталираната в сайтовете им система за управление на съдържанието. В огромна част от тези случаи ние установяваме, че причината за тези проблеми е в ползването на мощен и сложен CMS, с възможности, многократно надхвърлящи нуждите на конкретния сайт.

  Е какво лошо има в това да можем повече, ще попитате? По принцип няма лошо, но тук проблемът е, че винаги богатите възможности са свързани с усложняване на CMS-а, трудна работа с него за непрофесионалисти и много често - усложнена и изключително претенциозна поддръжка ...

  Тъй че, вероятно е добре да имате на разположение голям и мощен автобус, но ако планирате с него да превозвате предимно себе си и семейството си, вероятно по-умно би било да си купите една най-обикновена лека кола ... :-)

 

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Поискайте нашата оферта