Съдържанието на уеб сайта

Когато писах тази статия, през далечната 2000 г, тя започваше така:
Имате само 10 секунди за да привлечете посетителите във вашия уеб сайт!

ПЪРВИТЕ 10 СЕКУНДИ СА РЕШАВАЩИ за успеха на Вашия уеб сайт!

Ако в тези броени мигове не дадете на посетителите си сериозна причина да останат във Вашия сайт, те просто кликват с мишката и отиват ... при конкурентите Ви ...


Истината обаче е, че през 2019 това твърдение вече не е вярно. Вече не разполагате с цели 10 секунди! Във времена, в които типичният интернет потребител е човек в метрото, забол поглед в телефона си и бързащ за делова среща, за 10 секунди той вече е "разгледал" три сайта!

Всъщност разполагате с не повече от секунда или две, за да привлечете вниманието на потребителя. Ако не направите това, той вече Ви е отминал!

Ключова роля в това привличане играе съдържанието на Вашия уеб сайт ...


Първото правило, с което се среща всеки начинаещ в Интернет, е правилото "Content is King". Казано на български - "Съдържанието е Кралят!".

Така че никога не забравяйте: каквито и дизайнери да наемете, в крайна сметка ключова роля за Вашия успех или неуспех в Интернет ще играе съдържанието, с други думи - текстовете и материалите, които самите Вие ще трябва да подготвите за Вашия сайт.

Причините за това са две и те са съвсем прости:

  • Интернет е информационна среда и "горивото", което движи тази среда е информацията. Оформлението на сайта и илюстрациите в него могат да повишат или намалят ефекта от заобикалящата ги информация. Решаваща за крайния успех или неуспех на вашия сайт обаче е самата информация - тоест текстовете и илюстрациите, които ще предоставите на Вашите дизайнери.

  • Търсещите машини (и преди всичко Google) - тези, на които във всички случаи ще разчитате за да бъде посещаван Вашият сайт, "разбират" само текстове. Те не могат да намират сайтовете по картинки, нито сайтове, изградени с графични технологии.

Мислете за сайта си като за списание, което искате да издадете. Колкото и красиво и лъскаво да е Вашето списание, то не би имало смисъл ако в страниците си не съдържа интересна и полезна информация.

Тук ще Ви предложим четири прости, но доказани в практиката съвета, които ще Ви помогнат при подготовката на информацията за Вашия уеб сайт. Ако ги следвате, шансовете вашия уеб сайт да стане успешен ще се увеличат многократно.

Преди всичко, решавайте проблеми

Съдържанието на уеб сайта Вероятно ще Ви прозвучи грубо или цинично, но никой не се интересува от Вас и Вашата фирма. Всеки влиза във Вашия сайт с някакъв свой проблем, който иска да реши.

Не занимавайте хората със себе си, а се постарайте да решите проблема, който ги е довел във Вашия сайт. Това е единственият начин да успеете в Интернет.

Предложете същностна информация, която Ви отличава от другите

Когато пишете един текст, винаги си задавайте въпроса "какво казвам с този текст и има ли смисъл да го казвам"?

Един типичен пример за излишен и безсмислен текст: "В нашата фирма работят компетентни и опитни специалисти."

Питате защо е излишен? А смятате ли, че някой би написал в сайта си "в нашата фирма работят неопитни и некомпетентни некадърници"?

Подобни текстове не само не Ви помагат, но в същност отблъскват Вашите посетители, просто защото им губят времето, а никой не обича това.

Друга подобна безсмислица е и срещаният в много сайтове текст - "Ние предлагаме висококачествени продукти на разумни цени..." Сякаш всички останали твърдят, че предлагат боклуци на безумни цени ...

Неотдавна влязох в сайт на колеги, в главата на който с огромни букви се мъдреше надписът "Ние предлагаме най-добрите решения. Ние сме професионалисти!" ...

Мъча се да си представя посетителя, очаквал да прочете "Нашите решения са лоши! Ние изобщо не си разбираме от работата" ...

Изхвърлете подобни излишни приказки от сайта си! Те правят Вашия сайт безличен, безсмислен и изпразнен от съдържание!

Предложете цялата информация

Преди още да започнете да подготвяте текстовете, решете каква ще е основната цел на Вашия сайт. След това подчинете цялата информация на целта, която преследвате. Предложете наистина всичката нужна за целта информация. Съдържанието на уеб сайта

Ако например целта Ви е да продавате даден продукт, включете наистина цялата информация, която е нужна на клиентите за да вземат решение за покупка. Това значи цени, технически характеристики, условия и срокове на доставка, условия и срокове на плащане, гаранции и т.н.

Ако сте пропуснали нещо, не очаквайте посетителите да вдигнат телефона и да Ви попитат. Повечето от тях няма да го направят и така ще сте ги загубили като клиенти.

Предложете допълнителна полезна информация

Интернет е територия на полезната и безплатна информация!

Google.com, отдавна направил собствениците си милиардери, в същност предлага ... безплатна услуга! Предложете на Вашите посетители нещо полезно, което те да научат от Вашия сайт, дори и да не станат ваши клиенти. Успешните сайтове в Интернет са неизменно тези, които предлагат полезна информация на посетителите си. Включете в сайта си достъпни и полезни материали за Вашите продукти или услуги. С това ще постигнете поне три положителни ефекта:

  • Ще затвърдите убеждението у Вашите посетители, че сте специалисти в областта си и че сте наистина наясно с това, с което се занимавате.
  • Вашите посетители ще си тръгнат от Вашия сайт обогатени с нещо, а това рано или късно ще Ви се отплати.
  • Така ще увеличите и шанса търсещите машини да открият Вашия сайт и да насочат повече посетители към него.

Нека повторим отново: най-успешният сайт за всички времена, Google.com, отдавна направил собствениците си милиардери, в същност предлага ... безплатна услуга!

 

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Обадете ни се сега на 0898 20 55 89!