Добро име на домейн

Кое е добро име на домейн и как да го избера?

Ако още не сте съвсем наясно какво всъщност представляват домейните и техните имена, преди да продължите напред, прочетете нашата статия Какво е домейн и как се регистрира?

Какво значение има името на домейн?

С една дума - огромно! В днешния свят, в който за повечето хора ползването на Интернет започва да става точно толкова задължително, колкото ползването на ток или телефон, името на Вашия Интернет домейн става част от вашата фирма и нейната идентичност. В много случаи дори някои фирми се запомнят и стават известни не с тяхното име по съдебна регистрация, а с тяхното име на домейн в Интернет.

Защо е важно да изберем добро име?

За много хора доброто име на домейн е просто това, което най-добре звучи или най-много им харесва.

Да харесвате Вашето име на домейн, естествено, е важно, но много по-важно е то да работи за Вас и да не Ви създава проблеми.

Какво имам предвид?

Най-важното е името на домейн да работи за вас и да не ви създава проблеми. Представете си, че сте собственик на фирма и водите телефонен разговор с клиент. Вие искате да го насочите към уеб сайта на фирмата Ви, където има много информация, от която клиентът се интересува. Представете си също, че фирмата ви се занимава с фото-услуги и е регистрирала име на домейн www.photouslugi-bg.com.

Вероятно мислите, че сте си е избрали много подходящо име на домейн? Грешите!

Ето защо: Представете си сега колко време ще Ви е нужно за да обясните по телефона как точно се пише това име на домейн:

Първо, трябва да обясните, че (както е правилно) думата "фото" на английски се пише "photo", а не "foto" и домейнът НЕ Е www.fotouslugi-bg.com.

После ще трябва да продължите да обяснявате, че изразът фото услуги трябва да се напише слято, тоест, че името НЕ Е www.photo-uslugi-bg.com.

След това пък е нужно да допълните, че между израза фотоуслуги и BG има тире, или с други думи, че домейнът НЕ Е www.photouslugibg.com.

Сложно, нали?

Как тогава да си изберем добро име на домейн?

Ето основните правила, които да следвате:

  • Избирайте възможно най-кратко и лесно запомнящо се име.
  • Стремете се в името на домейн да присъства поне една ключова дума, свързана с дейността на Вашата фирма. Това може много да Ви помогне при класирането на сайта в Google.
  • Избягвайте имена, в които има тирета. В противен случай ще се налага винаги да обясняване къде има и къде няма тирета ...
  • Избягвайте имена, в които се налага да пояснявате правописа на някоя дума. Типичен пример за това е описаният по-горе случай с fotouslugi-bg.com и photouslugi-bg.com.
  • Като народ, ползващ кирилица, за нас българите е особено важно включените български думи в името да имат ясна и еднозначна транскрипция на латиница. Например, ако сте фирма от гр. Русе, внимавайте с имена от сорта www.firma-ruse.com, защото това може лесно да се обърка с www.firma-rousse.com, www.firma-russe.com, www.firma-rouse.com и други подобни.


Търсено име на домейн
(формат за въвеждане: firma.com, firma.net или firma.org) 

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Обадете ни се сега на 0898 20 55 89!