Добро име на домейн

Ако още не сте съвсем наясно какво всъщност представляват домейните и техните имена, преди да продължите напред, прочетете нашата статия Какво е домейн и как се регистрира?

Какво значение има името на домейн?

С една дума - огромно! В днешния свят, в който за повечето хора ползването на Интернет започва да става точно толкова задължително, колкото ползването на ток или телефон, името на Вашия Интернет домейн става част от вашата фирма и нейната идентичност.

В много случаи дори някои фирми се запомнят и стават известни не с тяхното име по съдебна регистрация, а с тяхното име на домейн в Интернет.

Защо е важно да изберем добро име?

За много хора доброто име на домейн е просто това, което най-добре звучи или най-много им харесва.

Да харесвате Вашето име на домейн е важно, но много по-важно е то да работи за Вас и да не Ви създава проблеми.

Какво имаме предвид?

Представете си, че сте собственик на фирма и водите телефонен разговор с клиент. Вие искате да го насочите към уеб сайта на фирмата Ви, където има много информация, от която клиентът се интересува. Представете си също, че фирмата ви се занимава с фото-услуги и е регистрирала име на домейн www.photouslugi-bg.com.

Вероятно мислите, че сте си е избрали много подходящо име на домейн? Грешите!

Ето защо: Представете си сега колко време ще Ви е нужно за да обясните по телефона как точно се пише това име на домейн:

Първо, трябва да обясните, че (както е правилно) думата "фото" на английски се пише "photo", а не "foto" и домейнът НЕ Е www.fotouslugi-bg.com.

После ще трябва да продължите да обяснявате, че изразът фото услуги трябва да се напише слято, тоест, че името НЕ Е www.photo-uslugi-bg.com.

След това пък е нужно да допълните, че между израза фотоуслуги и BG има тире, или с други думи, че домейнът НЕ Е www.photouslugibg.com.

Сложно, нали?

Как тогава да си изберем добро име на домейн?

Ето основните правила, които да следвате:

  • Избирайте възможно най-кратко и лесно запомнящо се име.
  • Стремете се в името на домейн да присъства поне една ключова дума, свързана с дейността на Вашата фирма. Това може много да Ви помогне при класирането на сайта в Google.
  • Избягвайте имена, в които има тирета. В противен случай ще се налага винаги да обясняване къде има и къде няма тирета ...
  • Избягвайте имена, в които се налага да пояснявате правописа на някоя дума. Типичен пример за това е описаният по-горе случай с fotouslugi-bg.com и photouslugi-bg.com.
  • Като народ, ползващ кирилица, за нас българите е особено важно включените български думи в името да имат ясна и еднозначна транскрипция на латиница. Например, ако сте фирма от гр. Русе, внимавайте с имена от сорта www.firma-ruse.com, защото това може лесно да се обърка с www.firma-rousse.com, www.firma-russe.com, www.firma-rouse.com и други подобни.


Проверете дали желаното от Вас име на домейн е свободно.
(формат за въвеждане: firma.com, firma.net или firma.org) 


Готови ли сте нашият 20-годишен опит
да работи за Вашето онлайн присъствие?

ПОИСКАЙТЕ ВАШАТА ОФЕРТА