Какво е домейн?

Какво е домейн и как се регистрира?

За да притежавате уеб сайт, не е достатъчно само някой да го изгради за Вас. За да бъде достъпен за всички Интернет потребители по света, сайтът трябва да бъде инсталиран в Интернет пространството, което означава да бъде инсталиран в хостинг сървър, както и уеб сайтът да има свое име, което пък се свързва с понятието домейн или име на домейн.

В тази страница ще научите какво означават думите "домейн" и "име на домейн", както и как се регистрира име на домейн.

Какво представляват ДОМЕЙНИТЕ?

Думата домейн идва от английски (domain) и означава "област" или "владение". "Областите" са просто виртуални части от Интернет пространството, обединено от едно общо име - името на домейна, или "областта".

Определението, което Уикипедия дава за термина домейн е "част от йерархическото пространство на глобалната Интернет мрежа, която има собствено уникално име".

Дотук с езиковите разяснения, защото няма как да минем и без малко технически подробности:

Всеки сайт в Интернет има свой адрес, наричан IP (Ай-Пи) адрес. Това е всъщност адресът на компютъра, в който е инсталиран въпросният уеб сайт (виж хостинг). Този адрес представлява поредица от числа, подобно на телефонен номер (например 213.130.85.5). Ако не съществуваше системата за имената на домейни, всеки сайт щеше да се намира единствено посредством този свой "телефонен номер".

Тук на помощ идва системата за имената на домейни. Посредством нея, нормални и значещи нещо имена се свързват със съответните IP адреси и така сайтовете се намират (и се запомнят) по-лесно.

Например, за Вас е много по-лесно да запомните името на Google, отколкото неговият адрес, който примерно би бил нещо от типа 64.58.79.230.

В Интернет съществуват т.нар. фирми регистратори (registrars), които притежават права за регистриране имена на домейни и посредством система от т.н. сървъри за имена на домейни (domain name servers - DNS), насочват всяко име на домейн към съответстващия му IP адрес, тоест към мястото, където реално се намира търсеният сайт.

За да притежавате свое име на домейн, нужни са две неща:
1. Името, което желаете, да е свободно.
2. Да изберете Ваш регистратор и чрез него да регистрирате и заплатите Вашето име на домейн.

Минималният срок за регистрация на домейн е една година, но можете да си "закупите" регистрация и за повече години, обикновено до 10.

Преди да пристъпите към избор и регистрация на Вашето име на домейн, полезно би било да се запознаете с правилата за избор на добро име на домейн.

Ние препоръчваме като регистратори колегите от DOM.bg, чиито услуги самите ние ползваме и определено сме доволни както от коректността и професионализма им, така и от поддръжката, която предоставят на своите клиенти.

Тук можете директно да проверите дали желаното от вас име на домейн е свободно, и ако то е свободно, можете веднага да го регистрирате. Моля внимателно четете инструкциите, които ще намерите в сайта на DOM.bg.

Търсено име на домейн
от типа firma.com; firma.net или firma-bg.com 


Търсите опитен и надежден партньор,
който да създаде, развие или поддържа Вашия уебсайт?
ВЗЕМЕТЕ ОЦЕНКА НА ВАШИЯ ПРОЕКТ СЕГА
или просто ни звъннете на 0898 205589.