Евтин сайт?

Евтин сайт? Ако четете тези редове, много вероятно е вече да са Ви предлагали да изградят Вашия сайт за 100 - 200 лева.

Не, скъпи приятели, тук няма да Ви убеждаваме никога да не прибягвате до евтини или безплатни (и такива има!) сайтове.

В тази страница само ще споделим какво най-често се крие зад такива "оферти". Решението дали да се възползвате от тях винаги ще си остане Ваше.

Къде е проблемът, ако се сдобием с евтин сайт?

Разбира се, няма нищо лошо в това да се сдобиете с евтин сайт, особено ако той Ви върши и очакваната работа. Има обаче случаи, в които, купувайки си евтин сайт, клиентите всъщност си "купуват" проблем.

Затова тук ще се опитаме да Ви разкажем за някои подводни камъни, които си струва да познавате, за да избегнете.

В някои такива случаи до завършен сайт дори не се стига (но пък обикновено се плаща), а в други случаи впоследствие се оказва че "сайтът", с който хората са се сдобили, просто не е техен.

В трети пък "уеб дизайнерите" са заложили в евтиния си сайт капани, които по-късно принуждават хората "доживот" (или поне докато съществува сайта) да ползват само техните услуги. И да си плащат за това, естествено ...

Уловките са наиситна много, но в крайна сметка общото е, че с поръчката на евтин сайт тези хора са загубили не само парите си, но времето си, а често това е навредило и на бизнеса им.

Нужно пояснение

Преди да продължим обаче, тук е мястото да Ви дадем едно важно пояснение по темата за уеб сайтовете и уеб дизайнерите.

Професията "уеб дизайнер" (както и някои други професии в IT бранша) се отличава с това, че човек може "да се продаде" във всяка точка на планетата. Ако наистина си добър и опитен уеб дизайнер и разработчик, лесно можеш да продадеш труда си не само в България, но и в Европа, САЩ или всяка друга точка на света.

И за това обикновено дори не е нужно да излизаш от дома си.

Мислите ли тогава, че може да има и една сериозна причина професионален и качествено изграден сайт в САЩ да струва, примерно, 2000 долара, а в България - 200 лева?

Отговорът ще оставим на Вас, а ние ще продължим ...

Какви са най-честите сигнали за опасност?

Както вече писахме по-горе, уловките с "евтините" или "безплатни" сайтове са много (и с всеки ден се увеличават), но тук ще се постараем да Ви опишем поне най-типичните уловки, за които да внимавате. Дано Ви бъдем полезни ...

Липса на портфолио ...

Както сме писали и на други места в сайта ни, в Интернет е много лесно да излъжеш. Безкрайно лесно е още в първия сайт, който правиш в живота си, да напишеш, че си "опитен уеб дизайнер със стотици изградени сайтове".

За съжаление, особено у нас, това е разпространено явление!

Много десетки, а вероятно и стотици са току-що завършилите образованието си младежи, които решават да си изкарват хляба с уеб дизайн. Това звучи колкото примамливо, толкова и лесно постижимо.
А и по принцип в това няма нищо лошо!

Такива хора влагат няколко дни работа за да направят нещо, наподобяващо сайт, и започват да предлагат "високо квалифицираните си уеб дизайн услуги".

Разбира се, повечето скоро виждат, че нещата не са толкова прости и се отказват, но ако през това време попаднете на тях, много вероятно е те да се учат "на Ваш гръб".

Характерен "червен сигнал" при подобни сайтове е липсата на портфолио. Винаги обръщайте особено внимание на портфолиото в сайтовете на уеб дизайнери, които посещавате.

Дори когато има портфолио, проверете дали сайтовете описани в него наистина съществуват, работят и към тях има линкове. Някои слагат в "портфолиото" си чужди сайтове, с които те нямат нищо общо, или просто картинки на сайтове, които дори не съществуват.

Безплатен домейн / хостинг...

Това също е доста разпространена уловка.

Предлагат се евтини "уеб дизайн пакети", в които освен изграждането на сайта, се включва и "безплатен домейн". Много хора се хващат за думата "безплатен" (кой не обича безплатното?) и мислят, че с това печелят.

Истината обаче е различна. Обикновено този "безплатен" домейн всъщност се оказва собственост на човека или фирмата, които са го регистрирали и платили за Вас! И това не сте Вие.

В един момент може да разберете, че домейнът, който уж е "безплатен" за Вас, в крайна сметка просто не е Ваш, а оттам и сайтът в този домейн, реално не Ви принадлежи ...

По подобен начин стоят и повечето от "офертите", предлагащи безплатен хостинг. Макар отдавна да се знае, че "безплатен обяд" няма, някои хора се хващат на въдицата и се сдобиват със сайт, над който нямат контрол, а за да получат този контрол, трябва ... да си платят.

Последиците от подобни ситуации могат да бъдат различни, но винаги са неприятни.

Собствен, "уникален" CMS ...

Нека първо обясним, че CMS означава Content Management System (на български - система за управление на съдържанието) и представлява софтуерната платформа, на която се изграждат повечето сайтове.

Някои от най-разпространените такива системи (като Wordpress и Joomla!) са с доказани качества, добре познати и документирани, а изграден с тях сайт може да бъде поддържан и развиван от всеки компетентен уеб професионалист на планетата.

Някои фирми обаче ще Ви предложат да изградят Вашия сайт на "тяхна си", собствена и уникална система, която (обикновено) предлага много повече от разпространените платформи.

Тук няма да разсъждаваме върху вероятността един човек или дори екип, да направи за година-две по-добра система от тази, която е градила авторитета си в течение на десетилетия (като Wordpress, например).

Ще споделим само фактът, че ако позволите Вашият сайт да бъде изграден с такава "уникална" и "неповторима" CMS система, много вероятно сами се задължавате "доживот" да разчитате на услугите единствено и само на хората, изградили тази система. Дали това е във Ваш интерес, ще прецените сами.

Правим и уеб сайтове ... между другото ...

Напоследък се натъкваме на магазинчета, на витрините на които се мъдрят надписи от типа "Ремонт на компютри, правене на сайтове". Същото предлагат и някои сайтове ...

Тук редовият гражданин е логично да отсъди "ами разбират от компютри момчетата, а сайтовете май също бяха свързани с компютри" ...

Истината обаче е, че между знанията и уменията, нужни за ремонта на компютри и изграждането на сайтове, няма никакви допирни точки, и малко вероятно е (по-скоро невъзможно) човек да е добър професионалист и в двете области.

Чудесно е ако човекът, който лепи плочки в банята Ви, може и да свири на пиано, но ако Ви трябва пианист, по-добре си потърсете пианист.

Абсолютният минимум

Дори и да не сте се натъкнали на някой от описаните по-горе "подводни камъни" обаче, ако сте се сдобили със сайт за 200 - 300 лева, можете да бъдете сигурни, че човекът, изградил сайт за такава сума, ще е вложил в сайта Ви абсолютния минимум ... и нищо повече.

Какво означава това ли? Означава, че най-вероятно в нещото, приличащо на сайт, няма да са спазени и най-елементарните правила за професионален сайт, сайтът вероятно няма да е дори и базово оптимизиран, няма да са взети и минималните мерки за неговата сигурност, и ред други неща, които отличават професионалния сайт от сайта, който може да направи "Вашия шурей" или "съседчето от третия етаж".

По този начин Вашият сайт ще се нареди във върволицата от стотици хиляди сайтове, които просто си стоят в Интернет и никой не посещава, а случайно попадналите в него посетители просто кликват с мишката и отминават.

Защото нали не сте забравили, че .... Ако в днешния глобален свят на Интернет един сайт в САЩ струва 2000 долара, причината сайт в България да струва 200 лева може да бъде само една ...

... И тя не е защото сиренето в България е по-евтино, защото то не е.

 


До края на кризата с COVID-19, обявяваме 25% отстъпка
от всички наши цени за изграждане на нови сайтове
Вижте всички подробности ...