Какво е хостинг?

Какво е хостинг?

В тази страница ще научите какво означават думите „хостинг“ и „хостинг план„, а също ще разберете и как да наемете хостинг услуга за Вашия уеб сайт.

Какво е хостинг?

Нека първо видим какво казва Уикипедия по въпроса за хостинга.

Световната енциклопедия твърди, че хостингът е „услуга, която работи с Интернет сървъри, позволяваща на организации и физически лица да обслужват съдържание в Интернет.“

Не Ви звучи особено ясно, нали? И на мен, затова нека Ви обясня нещата по-простичко:

За да бъде Вашият уеб сайт достъпен в Интернет 24 часа в денонощието и 365 дни в годината, нужно е той да бъде инсталиран в специален компютър, който да е непрекъснато включен и свързан с Интернет, така че всеки Интернет потребител по света по всяко време да може да получи достъп до Вашия сайт.

Освен това, в този компютър трябва да бъде инсталиран определен набор от програми, които да „обслужват“ сайта. Този компютър се нарича уеб сървър или Интернет сървър.

Както по света, така и у нас, има фирми чиято дейност е свързана именно с инсталирането и поддържането на такъв вид компютри (сървъри), и които предоставят услугата по отдаването под наем на част от тези компютри за инсталиране сайтовете на клиенти.

Именно услугата по отдаване под наем на уеб сървъри, или части от тях, се нарича хостинг (от английски: hosting – подслоняване).

Какво е хостинг план?

Както сървърите обаче, така и програмите инсталирани в тях, биват различни.

Както всяка друга услуга, така и хостингът може да бъде предоставян по различен начин, тоест, в него да бъдат включени различни по количество и качество елементи.

Именно наборът от елементи, включени в хостинга, както и техните особености представляват понятието хостинг план.

Основни (но далеч не единствени) елементи на един хостинг план са:

  • Операционна система на хостинг сървъра
    Това е операционната система, инсталирана на сървъра. Най-разпространената и надеждна система за подобен вид сървъри определено е системата Linux. Макар и напоследък доста сървъри да предлагат и Windows хостинг, по наше мнение операционната система Windows не е най-добрата за такъв род дейност и нашата препоръка е да се насочите към сървър, работещ под Linux.
  • Дисково пространство
    Това е размерът в мегабайти на мястото в сървъра, което ще бъде на разположение за вашия сайт. Този параметър рядко е критичен, защото повечето разпространени хостинг планове включват дисково пространство от порядъка на 10 и повече Гигабайта, а малък и дори среден по размери фирмен сайт обикновено се нуждае от не повече от 0.5 до 1 Gb. Отбележете обаче, че размерът на дисковото пространство включва и пространството, нужно за съхраняване на пощата към Вашия домейн. Ако възнамерявате по пощата да получавате или изпращате големи по размер файлове, добре е да вземете това предвид при избора на хостинг план.
  • Месечен трафик
    Нужният ви месечен трафик зависи от размера и от посещаемостта на Вашия сайт. Колкото по-голям е Вашият сайт и повече посетители имате, от толкова по-голям трафик ще се нуждаете. Тук важи правилото „апетитът идва с яденето“. Един нов сайт (какъвто ще е вашият) обикновено в началото няма много посетители, така че месечният трафик в началото не би трябвало да Ви притеснява. Впоследствие, когато закупеният от Вас месечен трафик стане недостатъчен, лесно можете да преминете към хостинг план, позволяващ повече трафик.
  • Брой разрешени имейл адреси
    Това е броят адреси към Вашия домейн, които ще имате право да създавате. Ако фирмата ви е с много персонал и всеки се нуждае от самостоятелен е-мейл адрес във фирмата, трябва да обърнете внимание на този параметър. Този параметър обаче също рядко е критичен, защото повечето хостинг планове включват възможност за създаване на 100 или повече имейл пощенски кутии, което в повечето случаи е напълно достатъчно.
  • Поддържани сървърни технологии
    Това са, най-общо казано, програмните езици, с помощта на които може да бъде изграден вашия сайт. Това е по-скоро технически параметър, от който ще се интересуват Вашите уеб дизайнери, но като минимум, важно е сървърът да поддържа езикът PHP, както и връзка с база данни MySQL.
  • Предлагани SSL сертификати
    Това е наистина важен елемент, защото поддръжката на криптирана връзка (https://) между Вашия сайт и Вашите посетители вече се е превърнала в стандарт, а някои хостинг компании предлагат такива SSL сертификати единствено срещу допълнително заплащане.

Как да изберем подходящ хостинг?

Изборът както на подходяща хостинг компания, така и на подходящ хостинг план, е сложна и отговорна задача, особено трудна за хора без опит, чиято работа не е непосредствено свързана с Интернет.

Както във всички сфери на търговията, тук също ще се натъкнете на рекламни лозунги и красиви обещания, които понякога нямат покритие, и ако зад гърба си нямате необходимия опит и знания, рискувате да направите скъпо струваща грешка.

Всъщност истинският проблем е в това, че преместването на един сайт от един хостинг в друг не е лесна и проста задача. Ако се окаже, че една хостинг компания не удовлетворява Вашите нужди и очаквания, преместването на сайта Ви в друг хостинг сървър може да отнеме дни, при това без да се отчита времето за намиране и проверка на „новата“ хостинг компания.

Затова, най-доброто решение за повечето хора, които нямат необходимия опит с Интернет технологиите, е да се обърнат за консултация и съдействия към специалисти.

Едно добро решение също така би било да се консултирате със сайтове като hostadvice.com, които са специализирани именно в събирането на данни и мнения за по-големите хостинг компании по света. Такива сайтове могат да Ви дадат наистина точни и в повечето случаи меродавни мнения и сравнения между съществуващите пред Вас варианти.

Проблемът тук обаче е, че в някои случаи интересите на хората, споделили мнения и оценки в такива сайтове, могат да се различават от Вашите.

Така например, ако някой е дал най-високата оценка 5 на определена хостинг компания, възможно е причината за тази висока оценка да е най-вече защото човекът е решил, че в тази компания е получил най-доброто клиентско обслужване и най-адекватно реагиращ съпорт (техници по поддръжката). От друга страна обаче, това което е най-важно за Вас, би могло да бъде примерно бързодействието на сървъра, и е възможно сървърите на тази компания да не са най-добрите именно в бързодействието.

Друго разминаване би могло да дойде от цените. Естествено, често най-доброто е и най-скъпо. Може да се окаже, че хостинг компанията, която „сте си харесали“, тоест има най-високи оценки по всички показатели, очаква да плащате по 30 или дори повече долара месечно – нещо, което е възможно да не можете (или изобщо да не се налага) да си позволите.

Не питай старѝло, а питай патѝло

Това е стара, доказала се българска поговорка. Да, най-доброто Ви решение е да се обърнете за съвет не толкова към „много знаещи“, колкото към  хора, наистина „препатили“ с хостинг компании.

Както вероятно сте прочели на други места в нашия сайт, ние се занимаваме с изграждане и поддръжка на уеб сайтове още от 1999. Това прави от цели 23 години! През главите ни са минали десетки хостинг компании, а „патилата“ ни с някои от тях могат станат основа цял комедиен сериал, понякога клонящ към жанра черна комедия. Сега обаче няма да ви занимаваме с това.

Просто ще си позволим да Ви препоръчаме една хостинг компания, което в последно време ни прави изключително добро впечатление – фирмата Hostens.

Знаем сега какво ще си кажете: „Да бе! Те ще получат комисион от продажбата, и затова ги препоръчват!“ Да, така е. Ще получим малък процент от тази продажба, но повярвайте, не бихме рискували името и авторитета си за нещо, което не си заслужава …

А защо хостинг в Hostens наистина си заслужава? Много е просто: според нас в момента те предлагат най-доброто съотношение между качество и цена!

Със сигурност ще можете да намерите по-добри хостинг планове, предлагащи повече услуги от тези на Hostens. Те обаче ще дойдат и на друга цена. Със сигурност ще намерите и по-евтин хостинг, от този на Hostens. Той обаче няма да е това, което ще получите от Hostens.

Мечо Пух е автор гениалната фраза „Всяко нещо струва друго нещо“, и ние сме напълно съгласни с него. 🙂

Hostens.com - Най-доброто съотношение между цена и качество в хостинга

Кои всъщност са Hostens?

Фирмата, която стои зад Hostens се казва „Interneto vizija“ и е базирана в Литва. Създадена е още през 2003, а от 2005 вече е най-голямата хостинг компания в Литва.

Няколко години по-късно обаче вече е номинирана в „Топ 10-те“ световни хостинг компании в авторитетни сайтове като hostingadvice.com, top10-websitehosting.co.uk и разбира се hostadvice.com. Последните дават на Hostens 4.6 точки (от възможни 5), ясно добавяйки „Offer One Of The Cheapest Prices On The Market.“

И наистина, ако разгледате техните хостинг планове, ще видите че можете да се сдобиете с 10 Гигабайта сървърно пространство, в което да инсталирате 10 отделни сайта, на цена от само $0.90 (1.50 лв.) на месец, при това с включен безплатен SSL сертификат! Такива цени не бихте могли да намерите дори и при най-евтините български хостинг компании, а тук говорим за реномирана световна компания с присъствие на почти всички континенти.

Компанията разполага със сървъри както в Европа, така и в Америка (САЩ) и Азия, и ще имате избор къде да бъде разположен Вашият сайт. Това е важно, защото независимо от скоростите с които работи днешният Интернет, ако повечето Ваши посетители са от САЩ, много по-добре е и вашият сървър да е именно в САЩ, а не в Европа. Същото важи и за Европа или за Азия, в зависимост от това към какви посетители сте насочили Вашите усилия …

Дано Ви бяхме полезни!

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...