Въведение в информационната архитектура

Визия на сайта

Цялата свършена дотук работа вече трябва да се реализира в електронен вид с помощта на графични програми и програмни езици като HTML, PHP, JavaScript, ASP и др.

За съжаление много колеги започват изграждането на сайтовете си направо оттук ... и затова често сайтовете им се провалят.

Но почакайте малко! Ние все още сме в процеса на информационно проектиране и не бива да забравяме, че добрата ползваемост (usability) е нашата крайна цел! Дори и "отприщвайки" цялата си творческа енергия в графичния дизайн, не бива да забравяме, че посетителите имат съвсем конкретни навици и очаквания във връзка с един сайт.

Това особено силно важи за навигацията. Тя трябва да бъде възможно най-опростена, предсказуема и консервативна. Ако проектирате графичен бутон, нека той наистина прилича на бутон. Ако искате да поместите лого на фирмата, нека то бъде там, където обикновено се слага логото - в горния ляв ъгъл.

Вижте, това е като да проектирате нов автомобил. Всички шофьори знаят къде трябва да се намира скоростния лост, воланът или педала на спирачките. Ако се опитате "с творческа фантазия" да разместите педалите, да инсталирате волана на задната седалка или лоста за скоростите отляво на шофьора, то проектираната от вас кола със сигурност ще претърпи пълен провал.

Същото важи за графичния дизайн. Някои елементи в сайта просто имат задължителни места и трябва да са по местата си! Както казах, особено когато става дума за навигация, потиснете творческите си пориви. Прогонете фантазията си далеч от общоприетите конвенции. Не очаквайте посетителите "да привикват" към вашия "необичаен" дизайн.
Това никога няма да се случи!

Ключовите думи при проектирането на всеки сайт са две: яснота и предсказуемост.

« Предишен раздел     Следващ раздел »

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Звъннете ни на 0898 20 55 89