Въведение в информационната архитектура

Цветови схеми

Работата с цветове е изключително широка тема и е невъзможно дори частично тя да бъде обяснена в една статия. Цветовете обаче са от първостепенно значение за успеха на един сайт и затова тук ще се опитаме бегло да споменем само най-основните принципи.

Цветовете са мощно "оръжие" в уеб дизайна. Като всяко друго оръжие обаче, неразумното им ползване може да се окаже много опасно.

Когато става дума за цветове, на дневен ред идват два въпроса:

  • Кои цветове?
    и
  • Колко цветове?
Макар че няма магическа формула, която да направи от страницата ви дизайнерски шедьовър, има все пак някои основни правила, чието спазване поне може да ви предпази от сериозни грешки.

Кои цветове да ползвам?

Намирането на правилната цветова комбинация често е голям проблем за начинаещите (а и не само за тях). Ето защо добре е да се придържате към една от няколкото основни схеми за комбиниране на цветове.

Според тези правила, цветовете могат да се комбинират по два остовни метода: сходство (аналогия) или противопоставяне (контраст).

Комбинациите, основани на аналогия използват цветове, които са различни оттенъци на един и същ основен цвят. Те обикновено са разположени един до друг в "кръга на цветовете"

Комбинациите, основани на противопоставяне (комплементарни или контрастни схеми) използват цветове, които са разположени един срещу друг в "кръга на цветовете".

Колко цветове да ползвам?

Както вече казахме, магическа формула не съществува. Въпреки това, ако не искате да имате сериозни проблеми с цветовете, опитайте се да ползвате не повече от четири цвята в сайта си.

Но внимавайте! Бялото също е цвят, както и черното! Така че, ако имате бял фон на страницата, а текстът ви е черен, вече имате два използвани цвята и ви остават още само два.

Е, добре, това е само правило. Не е закон! Можете да го нарушавате понякога, особено ако имате сериозни причини за това. Не забравяйте също и че обикновено цветовете от сивата гама се възприемат добре и не се добавят към "общата бройка". Това ви дава повече свобода, нали?

Успехи в Мрежата!
Атанас Георгиев

« Предишен раздел

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Звъннете ни на 0898 20 55 89