Изработка на сайт - етапи

Какво трябва да подготвите за Вашия сайт?

Преди всичко, подгответе съдържанието

Широко разпространено е схващането, че процесът по изработката на сайта изцяло зависи от уеб дизайнерите. Реалността сочи обаче, че независимо от опита на Вашите уеб дизайнери, качествата на Вашия уеб сайт много зависят и от качествата на изходната информация (текстове и фотоси), които Вие трябва да подготвите за Вашия сайт.

Да, добрите уеб дизайнери ще направят така, че Вашето съдържание и Вашите илюстрации да бъдат представени по най-добрия начин пред потребителите, но не повече от това.

Казано с други думи, за да могат уеб дизайнерите да свършат своята работа при изработката на сайта, преди тях Вие трябва да свършите Вашата, което значи да подготвите съдържание на Вашия уеб сайт и илюстрациите към него.

Мислете за работите по подготовката на Вашия уеб сайт като за издаването на списание, а за уеб дизайнерите, като за издатели на Вашето списание.

Преди всичко, когато подготвяте текстовете за изработка на Вашия уеб сайт, не допускайте в тях общи приказки от типа "ние сме най-добрите", "ние предлагаме най-ниските цени" или "ние сме екип от професионалисти".

Причината? Всички пишат това и вече никой не обръща внимание на подобни текстове. Нещо повече - именно защото такива приказки се срещат навсякъде и никой не им обръща внимание, те повече отблъскват Вашите потенциални клиенти.

Ето защо, най-важният ни съвет е: Всеки Ваш потенциален клиент идва във Вашия сайт с някакъв проблем, който той иска да реши. Просто му помогнете да реши този проблем. Обикновено това е достатъчно за да се превърне той от Ваш потенциален, във Ваш реален клиент!

Още информация по въпроса за подготовката на съдържанието за изработка на Вашия сайт можете да прочетете в статията ни за "Съдържание на уеб сайта".

Етапите при изработка на сайт

Предварително планиране

Разбира се, първият етап трябва да е свързан с планирането на уеб сайта. В тази връзка много полезно би било да прочетете нашата статия "Първи стъпки към уеб сайта", където ще намерите почти цялата информация, върху която трябва да състедоточите усилията си, преди още да пристъпите към Вашата изработка на сайт.

Това е етапът, в който се определят целите на сайта, неговата целева аудитория, структурата, типът и характерът на информацията, която ще влезе във Вашия сайт през неговата изработка. Този етап е наистина важен в процеса на изработка на сайт. На този етап е нужно и ясно да се дефинират всички функционалности, чието изработване трябва да се предвиди. Обикновено тези дейности по планирането се предхождат от внимателни проучвания на пазара и пряката конкуренция в Интернет пространството за планирания сайт.

Планирането на Вашия сайт е наистина критична стъпка към изработката му, и е важно да не го пренебрегвате. Грешки или пропуски в планирането винаги по-късно се заплащат, обикновено с неефективни сайтове.

Ако публикуваната в нашия сайт богата информация по въпроса не Ви е достатъчна, не се колебайте да се свържете с нас и да насрочите консултация. За нас ще е удоволствие да Ви помогнем още в този предварителен, но критично важен етап от изработката на Вашия сайт.


Проект за визия

Тук вече нещата категорично се изместват в нашето поле - това на уеб дизайнерите. За да бъде успешен този етап от изработката на сайта обаче е важно отново Вие да ни подадете нужната изходна информация.

Това обикновено значи да сте наясно с Вашите изисквания относно цветовите схеми, които да бъдат ползвани във Вашия сайт, да разполагате (или да поръчате да бъде изработено) логото на Вашата фирма, както и да изясните Вашите изисквания относно шрифтовете, които да бъдат ползвани във Вашия сайт.

Добре знаем, че това често не е лесна задача, и затова отново с удоволствие бихме Ви помогнали да се справите. Просто се свържете с нас и ни попитайте ...

Практически задължително е на този етап да сте избрали поне два реални сайта, които сте си харесали и на които бихте желали Вашият да прилича. Това ще ни даде ясна представа за Вашите вкусове и впоследствие ще спести много неприятности и забавяния, както за нас, така и за Вас, в процеса на изработка на Вашия сайт.

На тази основа ние ще подготвим за Вас реално работещ проект (а не просто картинка) на Вашия бъдещ сайт. Най-често това е детайлен, работещ пример за челната страница на сайта и обикновено поне една от вътрешните страници.

Вие ще можете внимателно да прегледате онлайн този проект, да направите Вашите забележки и да поставите Вашите искания за промени, ако такива се налагат.


Същинска изработка на Вашия сайт

След като веднъж сте одобрили Вашия проект, тоест когато вече както ние, така и Вие сте наясно с това, което ще правим, простъпваме към същинското изграждане (изработка) на Вашия сайт.

В зависимост от обема и функционалностите на сайта, този етап може да продължи от една до няколко седмици, понякога дори месец или повече. През това време нашите клиенти обикновено продължават да "дописват" съдържанието на своите страници и това е напълно нормално в процеса на изработка на даден сайт.

Все пак полезно е да напомним, че преработването на вече създадена и оформена страница не е от полза за никого и може да забави и оскъпи изработката са Вашия сайт.


Приемане, тестване и стартиране на уеб сайта

След като всички планирани и договорени работи по изработка на Вашия сайт бъдат приключени, отново ще Ви помолим внимателно да го прегледате и да ни изпратите Вашите коментари и евентуално искания за промени.

Едва след като сте напълно удовлетворени от нашата работа, ние ще сме готови да стартираме Вашия сайт, вече официално и във Вашия домейн.

Преди това обаче ние, от наша страна, но и Вие от Ваша, ще тестваме в реални условия всички функционалности на Вашия сайт, за да се убедим че всичко в него работи без най-малък проблем.

Ще преглеждаме сайта през всякакви устройства - от настолни компютри, през таблети до мобилни телефони, за да сме сигурни че сайтът работи по начина, по който се очаква.


Поддръжка на уеб сайта

Не можете да допуснете по-голяма грешка в Интернет от това да изградите уеб сайта си, а след това да го оставите без поддръжка и развитие!

Както нещата във Вашата фирма се развиват и променят, по същия начин е нужно да се развива и променя Вашия сайт.

Тук важно е да подчертаем, че независимо дали сте решили Вие сами да извършвате поддръжката на сайта си или ще възложите това на нас или други уеб дизайнери, ние никога няма да Ви изоставим. Без значение дали сте сключили с нас договор за поддръжка или не, ние винаги ще бъдем на Ваше разположение, когато имате нужда от помощ за изградения от нас сайт.

Още подробности относно поддръжката на сайтове ...


Оптимизация на уеб сайта

Не по-малко от 80% от посещенията в повечето сайтове идват от Google! Затова и жизнено важно е Вашият уеб сайт да се класира добре в Google.

Когато изработваме сайтове, ние винаги правим всичко необходимо технически уеб сайтът да е изграден така, че да позволява добро индексиране от Google. Освен това, при подготовката на Вашите текстове ще направим така, че важните ключови думи в тях да заемат подобаващо място в кода на сайта. Това обаче е само началото на същинската оптимизация.

Истински сложната, но затова пък трайна и ефективна оптимизация започва едва след пускането на сайта онлайн. Взимайки предвид данните от вече реалното класиране на сайта и цялостната конкуренция в Интернет средата, ние ще предприемем всички стъпки за промяна на сайта и текстовете му по такъв начин, че неговото класиране в Google непрестанно да се подобрява.

В следващия линк можете да видите всички варианти и ценови пакети за оптимизация, които предлагаме.


 


Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Свържете се с нас