Добре знаем, че единственият начин да печелим ние,
е като чрез нашата работа печелите Вие.

Навигацията на уеб сайта

Преди всичко, за тези които още не са навлезли в терминологията на Интернет, нека поясним, че под термина "навигация" се разбира системата от менюта и връзки, които служат за движение на посетителя в даден сайт.

Влизайки в някои сайтове, много често се натъкваме на "своеобразни форми на навигация" - ту изскачащи "от нищото" менюта, ту ленти с връзки там, където съвсем не ги очакваш, ту "художествено оформени" думички, които ни най-малко не напомнят, че в същност са елементи от меню.

Някои колеги обясняват такъв подход с изрази като "креативност", "иновативност" (каквото и да означават тези две думи), и се гордеят с така създадения от тях "уникален дизайн".

Истината обаче е съвсем друга и тя няма нищо общо с претенциите на такива дизайнери. Както казва старата поговорка, те вместо "да изпишат вежди" на своите клиенти (каквато вероятно е целта им), в същност "им изваждат очите".

Ще попитате защо мисля така? Ето защо:

Конвенции

Запитвали ли сте се защо във всички автомобили по света някои елементи са разположени по един и същи начин? Въпреки яростната конкуренция в света на автомобилния дизайн, неща като педалите, ръчната спирачка, воланът и други критични елементи от управлението на автомобила са разположени по един и същи начин и имат един и същ вид във всички автомобили по света.

Не очаквайте посетителите "да се научат" или "да привикват" към своеобразни дизайнерски хрумвания. Мислите, че това е единственият начин, по който може да се построи един автомобил? Нищо подобно! Както съединителят, така и спирачката, и газта, и воланът технически могат да бъдат разположени на всяко място в автомобила и да приемат всякакви форми. И въпреки това, никой не си позволява волността и "творчеството" да променя тези общоприети конвенции.

Същото важи и за навигацията в Интернет сайтовете. По една или друга причина, в световната практика са се наложили някои правила за вида и разположението на менютата в един сайт. Всеки посетител очаква те да имат определен вид и да са на определено място. Ако не ги намери там, той просто "си тръгва", без повече да се тормози с този сайт.

Не очаквайте посетителите "да се научат" или "да привикнат" към "своеобразния" дизайн на вашия сайт. Това просто никога няма да се случи. Единственото, което можете да направите е строго да се придържате към възприетите конвенции относно навигацията, за да могат посетителите лесно и бързо да разберат как да се движат в сайта ви.

Ако пропуснете да им дадете тази яснота, не се учудвайте че сайтът ви се проваля.

Предвидимост в неизвестното

Единственото "познато" нещо във вашия сайт, с което вашият посетител вече е свикнал, е само менюто. Всеки човек се чувства несигурно и притеснено в нова и непозната среда. В такава среда той винаги първо търси нещо познато, за което "да се хване". Не намери ли нищо познато, притеснен и объркан, той се старае да избяга в друга, по-позната и привична за него среда.

Вашият сайт е непозната среда за всеки нов посетител. Нов дизайн, нова тематика, нови текстове ... и единственото нещо, с което той вече е свикнал и за което може "да се хване" е само менюто. Ако и там му поднесете "изненада", не очаквайте той да прояви воля и настойчивост за да разбере "дълбокия символизъм и творческа иновативност", криещи се зад вашето "своеобразно" меню. Посетителят просто ще кликне с мишката и ще си тръгне. Жалко за творческите напъни на вашия дизайнер, но още по-жалко за бизнеса ви ...

Нека в заключение ви дам трите ключови думи, които винаги трябва да имате предвид, когато изграждате меню за сайта си:

  • Консервативност
  • Простота
  • Предвидимост

Благодарим Ви че сте тук.
Автор:

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради Вашия уеб сайт?   Изпратете ни Вашето запитване оттук