Навигацията в уеб сайта

Навигацията в уеб сайта Преди всичко, за тези които още не са навлезли в терминологията на уеб сайтовете, нека поясним какво означава "Навигация в уеб сайт".

Под термина "уеб сайт навигация" се разбира системата от менюта и връзки, които служат за движение на посетителя между страниците и секциите в даден уеб сайт.


Влизайки в някои сайтове, много често се натъкваме на "своеобразни форми на навигация" - ту изскачащи "от нищото" менюта, ту ленти с връзки там, където съвсем не ги очакваш, ту "художествено оформени" думички, които ни най-малко не напомнят, че в същност са елементи от меню.

Някои колеги обясняват такъв подход с изрази като "креативност" или "иновативност", и се гордеят с така създадения от тях "уникален дизайн".

Истината обаче е съвсем друга и тя няма нищо общо с претенциите за креативност. Както казва старата поговорка, такива дизайнери, вместо "да изпишат вежди" на своите клиенти (каквато вероятно е целта им), в същност "им изваждат очите".

Ще попитате защо мисля така? Ето защо:

Конвенции

Запитвали ли сте се защо във всички автомобили по света някои елементи са разположени по един и същи начин?

Въпреки яростната конкуренция в света на автомобилния дизайн, неща като педалите, ръчната спирачка, воланът и други критични елементи от управлението на автомобила са разположени по един и същи начин и имат един и същ вид във всички автомобили по света.

Мислите, че това е единственият начин, по който може да се построи един автомобил? Нищо подобно! Както съединителят, така и спирачката, и газта, и воланът технически могат да бъдат разположени на всяко място в автомобила и да приемат всякакви форми. И въпреки това, никой не си позволява волността и "творчеството" да променя тези общоприети конвенции.

Същото важи и за навигацията в уеб сайтовете. По една или друга причина, в световната практика са се наложили някои правила за вида и разположението на менютата в един сайт. Всеки посетител очаква те да имат определен вид и да са на определено място. Ако не ги намери там, той просто "си тръгва", без повече да се тормози с този "своеобразен" уеб сайт.

Не очаквайте посетителите "да се научат" или "да привикнат" към "иновативния" дизайн на Вашия сайт! Това просто няма да се случи.

Единственото, което можете да направите е строго да се придържате към възприетите норми и конвенции относно навигацията, за да могат посетителите лесно и бързо да разберат как да се движат в сайта ви.

Ако пропуснете да им дадете тази яснота, не се учудвайте че сайтът Ви се проваля.

Предвидимост в неизвестното

Всеки човек се чувства несигурно и притеснено в нова и непозната среда. В такава среда той винаги първо търси нещо познато, за което "да се хване". Не намери ли нищо познато, притеснен и объркан, той се старае да избяга в друга, по-позната и привична за него среда.

Вашият сайт е именно такава непозната среда за всеки нов Ваш посетител.

Нов дизайн, нова тематика, нови текстове ... и единственото нещо, с което той вече е свикнал и за което може "да се хване" е само менюто.

Менюто е единственото "познато" нещо за посетителя на Вашия сайт.

Ако и там му поднесете "изненада", не очаквайте той да прояви воля и настойчивост за да разбере "дълбокия символизъм и творческа иновативност", криещи се зад вашето "своеобразно" меню.

Посетителят просто ще кликне с мишката и ще си тръгне. Жалко за творческите напъни на Вашия дизайнер, но още по-жалко за бизнеса Ви ...

Нека в заключение Ви дам трите ключови думи, които винаги трябва да имате предвид, когато изграждате меню за сайта си:

  • Консервативност
  • Простота
  • Предвидимост

 


Готови ли сте нашият 20-годишен опит
да работи за Вашето онлайн присъствие?

ПОИСКАЙТЕ ВАШАТА ОФЕРТА