Навигацията в уеб сайта

Преди всичко, за тези които още не са навлезли в терминологията на уеб сайтовете, нека поясним, че под термина "навигация" се разбира системата от менюта и връзки, които служат за движение на посетителя в даден уеб сайт.


Влизайки в някои сайтове, много често се натъкваме на "своеобразни форми на навигация" - ту изскачащи "от нищото" менюта, ту ленти с връзки там, където съвсем не ги очакваш, ту "художествено оформени" думички, които ни най-малко не напомнят, че в същност са елементи от меню.

Някои колеги обясняват такъв подход с изрази като "креативност" или "иновативност", и се гордеят с така създадения от тях "уникален дизайн".

Истината обаче е съвсем друга и тя няма нищо общо с претенциите за креативност. Както казва старата поговорка, такива дизайнери, вместо "да изпишат вежди" на своите клиенти (каквато вероятно е целта им), в същност "им изваждат очите".

Ще попитате защо мисля така? Ето защо:

Конвенции

Запитвали ли сте се защо във всички автомобили по света някои елементи са разположени по един и същи начин?

Въпреки яростната конкуренция в света на автомобилния дизайн, неща като педалите, ръчната спирачка, воланът и други критични елементи от управлението на автомобила са разположени по един и същи начин и имат един и същ вид във всички автомобили по света.

Не очаквайте посетителите "да се научат" или "да привикват" към своеобразни дизайнерски хрумвания. Мислите, че това е единственият начин, по който може да се построи един автомобил? Нищо подобно! Както съединителят, така и спирачката, и газта, и воланът технически могат да бъдат разположени на всяко място в автомобила и да приемат всякакви форми. И въпреки това, никой не си позволява волността и "творчеството" да променя тези общоприети конвенции.

Същото важи и за навигацията в уеб сайтовете. По една или друга причина, в световната практика са се наложили някои правила за вида и разположението на менютата в един сайт. Всеки посетител очаква те да имат определен вид и да са на определено място. Ако не ги намери там, той просто "си тръгва", без повече да се тормози с този "своеобразен" уеб сайт.

Не очаквайте посетителите "да се научат" или "да привикнат" към "иновативния" дизайн на Вашия сайт! Това просто няма да се случи.

Единственото, което можете да направите е строго да се придържате към възприетите норми и конвенции относно навигацията, за да могат посетителите лесно и бързо да разберат как да се движат в сайта ви.

Ако пропуснете да им дадете тази яснота, не се учудвайте че сайтът Ви се проваля.

Предвидимост в неизвестното

Единственото "познато" нещо във Вашия сайт, с което вашият посетител вече е свикнал, е менюто. Всеки човек се чувства несигурно и притеснено в нова и непозната среда. В такава среда той винаги първо търси нещо познато, за което "да се хване". Не намери ли нищо познато, притеснен и объркан, той се старае да избяга в друга, по-позната и привична за него среда.

Вашият сайт е именно такава непозната среда за всеки нов Ваш посетител.

Нов дизайн, нова тематика, нови текстове ... и единственото нещо, с което той вече е свикнал и за което може "да се хване" е само менюто. Ако и там му поднесете "изненада", не очаквайте той да прояви воля и настойчивост за да разбере "дълбокия символизъм и творческа иновативност", криещи се зад вашето "своеобразно" меню.

Посетителят просто ще кликне с мишката и ще си тръгне. Жалко за творческите напъни на Вашия дизайнер, но още по-жалко за бизнеса Ви ...

Нека в заключение Ви дам трите ключови думи, които винаги трябва да имате предвид, когато изграждате меню за сайта си:

  • Консервативност
  • Простота
  • Предвидимост

 

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Обадете ни се сега на 0898 20 55 89!