Редизайн на уеб сайт

Редизайн на уеб сайт

Какво e редизайн на уеб сайт?

Всеки уеб сайт е съвкупност от три основни компонента: Графично оформление, функционалности и съдържание.

Докато в повечето случаи съдържанието на уеб сайта се променя относително редовно - добавя се нова информация, нови продукти, промоции и новини, то обикновено графичното оформление и функционалностите на сайта остават непроменени с години.

А това добро ли е или лошо, ще попитате?

Добър въпрос с нееднозначен отговор! От една страна неизменното графично оформление на сайта играе положителна роля. Външният вид на сайта е и негова "визитна картичка" и идентификация на самата фирма-собственик. Хората, редовно посещаващи този сайт, донякъде свикват с дизайна му и започват да се чувстват в него "като у дома си". Това, естествено, може да има само положителен ефект.

От друга страна обаче, както технологиите в областта на компютрите, така и Интернет технологиите, се развиват главоломно. Само за няколко години както хардуера, който ползват потребителите, така и технологичните похвати, които се ползват при изграждането на уеб сайтове, се сменят с цели поколения напред!

Изграден само преди две-три години сайт изглежда вече остаряли не работи добре при новите версии на браузъри и устройства, които потребителите ползват.

Тук е важно да се подчертае експлозивното развитие на мобилните технологии.

Вече над 80% от посещенията се извършват през мобилни телефони и таблети, а визуализирането на сайтовете през подобни устройства има своята специфика, която трябва да се взема предвид при изграждането на всеки сайт.

Това няма как да е било съобразено при сайтове, изграждани преди три или повече години.

Затова, изключително важно за успешната работа на всеки уеб сайт е поне веднъж на три години той да претърпи редизайн - преработка на общото графично оформление, програмния код и функционалностите.

Кое точно налага редизайн на уеб сайта?

Както вече казахме по-горе, интернет технологиите в наше време се развиват с главоломна скорост.

Ето какво имаме предвид:


Разделителна способност на екраните

Преди по-малко от десет години години, най-разпространената операционна система беше Windows XP, която стандартно се инсталираше с разделителна способност на екрана от 800 х 600 пиксела. Повечето хора не променяха тези стандартни настройки и преобладаващата част от посетителите бяха точно с тази екранна резолюция (разделителна способност) - 800 х 600 пиксела. Затова и повечето сайтове, изградени в тези времена, бяха оптимизирани точно за тази разделителна способност

В наши дни Windows XP вече на практика не се ползва, а се появиха цели поколения нови операционни системи - Windows 7 и 8 и все по-разпространената напоследък Windows 10. Windows 7 се инсталираше вече със стандартна разделителна способност от 1024 х 768 пиксела, а Windows 10 автоматично определя най-добрата разделителна способност на монитора, и на съвременните монитори обикновено се инсталира с доста по-висока разделителна способност.

Ето защо сайтове, изграждани преди пет или повече години и оптимизирани за резолюция 800 х 600 пиксела, гледани със съвременните операционни системи и на модерни монитори, изглеждат дребни и невзрачни, а текстовете им са трудно четими на съвременните монитори.


Интернет технологии, браузъри и Google

Развитието на технологиите, които се използват за изграждането на уеб сайтове, също е сериозен фактор който, освен чисто естетическото въздействие, има и огромен търговски ефект за всеки сайт.

Преди години, най-разпространеният "метод" за уеб дизайн на сайтове бяха така наречените "HTML таблици". При този метод, графичните и текстовите блокове, от които се състоят сайтовете, бяха софтуерно дефинирани подобно на клетки от една голяма таблица. Това беше начинът, по който се изграждаха сайтовете още от зората на съвременния Интернет - началото на деветдесетте години на ХХ век.

Още от 1998 г. в интернет средите започна да се говори обаче за "семантично кодиране", за изключително използване на стилови файлове (CSS), както и за пълното разделяне на съдържанието от дизайна. За да не се впускаме в сложни технически описания ще кажем, че тук нещата опираха до това кодът, свързан с визуалното оформление на съдържанието, да бъде напълно отделен от самото съдържание - текстът в страниците. По този начин търсачките много по-ефективно "обхождаха" сайтовете и много по-прецизно ги класираха в резултатите от търсенията.

Макар и за това семантично кодиране и интензивното използване на CSS стандартите да се заговори още през 1998, то навлезе масово в изграждането на сайтове едва след 2006 - 2008 г, заедно с развитието на по-добрата поддръжка на тези технологии при повечето съвременни браузери.

В момента практически всички нови сайтове се изграждат единствено с тези технологии и те се считат за единствено приемливи по отношение на стандартите в уеб пространството. Освен по-доброто класиране при търсенията, тези технологии позволиха и съществено по-бързо зареждане на сайта, което също има положителен ефект върху работата му.

Огромен тласък в развитието на Интернет технологиите даде и все по-широкото приложение на HTML 5. Макар и наглед само една крачка напред спрямо предходната версия - HTML 4.1, новата версия на езика за визуално изграждане HTML представлява сериозен качествен скок в Интернет технологиите, а все по-широката му поддръжка от модерните браузъри го прави задължителен елемент от всеки съвременен уеб сайт.


Web 2.0

За концепцията Web 2.0 се заговори още през 1999, но за пълноценното въвеждане на тези стандарти се изискваше доста повече време. Web 2.0 стандартите започнаха да навлизат по-масово в изграждането на уеб сайтовете едва след лавинообразното напоследък развитие на социалните мрежи като Facebook, Twitter, Instagram или Linkedin.

Какво с същност представляват стандартите Web 2.0? Според Уикипедия, терминът Web 2.0 се свързва с подход, при който се дава приоритет на интерактивността, на споделянето на информация както между самите потребители, така и между потребителите и собствениците на сайта.

Web 2.0 подходът се характеризира с това, че посетителят на сайта не е вече пасивен "консуматор" на съдържанието, а активен участник в развитието на сайта.

Сайтове, изградени съгласно Web 2.0 стандартите, обикновено съдържат множество интерактивни функционалности като възможност за коментиране на публикациите, даване на оценки на съдържанието, както и възможност за споделянето му с други потребители или социални мрежи.

С развитието на социалните мрежи, интерактивните функционалности на Web 2.0 доказаха своя сериозен ефект за повишаване атрактивността и ефективността на сайтовете. Един редизайн на вашия сайт е добра възможност към него да се добавят тези утвърдили се в практиката модерни похвати.


Адаптивен дизайн и достъпност за мобилни устройства

През последните няколко години сме свидетели на експлозивно развитие на мобилните телефони и таблети, известни още като "мобилни устройства".

По последни данни (краят на 2019 г.), вече над 80% от Интернет трафика се извършва през мобилни устройства, а сайтове, предназначени да бъдат разглеждани на нормален компютърен монитор, вече трудно могат да се поберат на сравнително малките екрани на тези устройства.

По тази причина, също толкова бързо, колкото мобилните устройства, в Интернет навлезе и така нареченият "Адаптивен дизайн". При адаптивния дизайн сайтовете вече "автоматично" разпознават размера на екрана на посетителите и адаптират всички елементи от дизайна (размер на шрифтовете, илюстрациите и навигацията) към размерите на конкретното устройство.

В наши дни вече сайт, който не е изграден с такава технология, губи по-голямата част от потенциалните си посетители. Още за адаптивния дизайн прочетете в тази наша статия.

Как можем да Ви бъдем полезни?

Първо - важно е да споменем, че всички наши клиенти, чиито сайтове са изцяло изградени от нас и имат договор за поддръжка с нас, получават 25% (една четвърт!) отстъпка от цената на всички работи по при редизайн на техните сайтове.

Ако все още не сте наши клиенти, но поръчате сайта си при нас сега и ни се доверите да го поддържаме, след няколко години редизайнът на сайта ви ще бъде с една четвърт по-евтин!

Дори и вашият сайт да не е изграден от нас и имате нужда от редизайн, обадете ни се. Ние ще прегледаме най-внимателно вашия настоящ сайт и ще подготвим за вас подробна оферта за неговия редизайн с всички съвременни средства и методи в уеб дизайна.

 


Готови ли сте нашият 20-годишен опит
да работи за Вашето онлайн присъствие?

ПОИСКАЙТЕ ВАШАТА ОФЕРТА