Оптимизация на сайт (SEO)

Напоследък много често получаваме запитвания за изграждане на уеб сайтове в които, някак си "между другото" и обикновено в края на е-мейла, фигурира "дребното изискване" сайтът да се появява на първа страница от резултатите в Google ...

Понякога дори ни се обаждат хора, които искат "да ни направите реклама в Google", и едва след това разбираме, че всъщност искат изграждане на уеб сайт ...

За съжаление, неразбирането какво точно е Google, как работи той и какво може да се направи за подобряване на класирането в тази търсачка, е причина за много провалени Интернет проекти и много хвърлени на вятъра пари за изграждане на ниско ефективни и нерентабилни уеб сайтове.

Малко история

Никое човешко творение не е имало толкова стремглаво развитие, колкото Интернет. Само преди трийсетина години, Интернет беше територия единствено за шепа компютърни специалисти, а днес дори хора, които никога не са били изкушени от ползването на компютри, не могат да си представят живота без Интернет и Google. Най-голяма роля за това експлозивно развитие на Интернет изиграха търсачките. Чрез тях, Интернет се превърна от безразборно струпване на информация в наистина глобална информационна система.

Зората на Интернет (началото и средата на 90-те години на ХХ век) беше белязана от яростна "война на търсачките". Много фирми инвестираха милиони в стремежа си да създадат система, която да може успешно да намира търсената информация в океана, наречен Интернет.

Така се родиха и развиха сайтове като Yahoo.com, Altavista.com, Ask-Jeeves.com и още десетки други амбициозни проекти.

"Войната на търсачките" обаче като че отведнъж приключи с появата на известната вече на всички търсачка Google. Само за няколко години Google успя съвсем безусловно да се наложи в Интернет пространството, оставяйки далеч зад себе си всякаква конкуренция.

Вероятно ще запитате каква е причината? Причината е, че Google най-накрая успя да открие печелившата формула за интернет търсачка - бързина, простота и здрав смисъл.

Революцията Google

Още с излизането си онлайн, Google приложи подход, който досега никой не се беше сетил да използва. Докато повечето от конкурентите му, като Altavista например, изискваха всеки сайт ръчно да се регистрира за да бъде намерен, а други, като Yahoo, прилагаха доста сложна система от безплатни и платени "обяви", като по този начин внасяха объркване между платени реклами и резултати от търсене, Google направи две неща:

 1. Google беше вече наистина "търсачка", тоест тя сама намираше сайтовете и не изискваше регистрация.

 2. Резултатите от търсенията бяха класирани по строго определени критерии и на тях не можеше да се въздейства чрез заплащане. С други думи, най-напред бяха най-смислените резултати, а не тези, чиито собственици си бяха платили.

Тази формула се оказа толкова успешна, че направо взриви света на Интернет. За "отличниците" до момента, като Yahoo и Altavista, остана само да дишат прахта на Google и от един момент самите те започнаха да показват в собствените си сайтове резултатите на конкурента си Google.

И това ако не е категорична победа, здраве му кажи ... ;-)

Какво последва от това?

Безапелационната победа на Google повлече след себе си поредица от промени и в цялостния подход при изграждането на сайтове. Докато до момента се наблягаше на ключовите думи и описанията на сайтовете при регистрациите им в "търсачките", то сега започна да се обръща много по-голямо внимание на самите сайтове - характера и обема на текстовете и техническото изпълнение (кода) на сайта.

Ключът към първа страница в Google минава през дълга и упорита работа по оптимизиране на текстовете и кода на сайта ... Тъй като Google вече сканираше самите сайтове, собствениците и авторите на сайтове започнаха да обръщат все по-голямо внимание на съдържанието им. Разбира се, веднага се намериха и "майстори", които започнаха опити да заблуждават и лъжат Google. Започна се едно безкрайно "надлъгване" посредством пренасищане на страниците с ключови думи (keyword stuffing), вкарване на ключови думи като скрити текстове и т.н.

Разбира се, Google бързо разкриваше измамниците и техните сайтове биваха веднага сваляни от резултатите на търсачката. Добрите професионалисти бързо разбраха, че ключът към първа страница в Google минава не през опити да се излъже търсачката, а през дълга и упорита работа по оптимизиране на текстовете и кода на сайта ...

Така се роди уеб сайт оптимизацията или SEO

Появи се нова професия в Интернет. Нарекоха я SEO (от английски - Search Engines Optimisation), която се занимаваше с подготовката и обработката на текстове за уеб сайтове по начин, уеб сайтът да се класира възможно най-добре при търсене в Google. Това е и същността на уеб сайт оптимизацията.

Кои са факторите, които влияят на класирането в Google?

Разбира се, за да обезпечи смислени резултати от търсенията и да се предпази от измамници, Google ревностно пази в тайна алгоритмите, които ползва при класирането на резултатите. Тези алгоритми също така се и променят с времето. Въпреки това обаче, има някои основни критерии, които служат на Google за отправни точки при класирането.

Основните (но далеч не всички) критерии са:

 • Характерът, обемът, качествата и релевантността на текстовете в сайта спрямо търсената дума,
 • Качеството на техническо изпълнение (HTML кода) на сайта,
 • Наличната конкуренция в Интернет по конкретната ключова дума,
 • Броят връзки (линкове) към дадения сайт от други сайтове с подобна тематика,
 • Качествата, честотата и обема на актуализациите в сайта,
 • ... както и множество други критерии, повечето от които, както вече казахме, са строго пазена тайна на Google.

Оттук добре се вижда, че оптимизирането за търсещи машини (тоест оптимизирането за Google) не е и не може да бъде еднократен акт. "Абонамент" за първото място в Google не съществува и всеки, който твърди обратното, или не знае какво говори, или просто лъже.

Какво е уеб сайт оптимизацията (SEO)?

Оптимизацията на един сайт за добро класиране в Google е непрекъснат процес на подобряване съдържанието на сайта, следене на конкуренцията и предприемане на адекватни мерки в тази насока, изграждане на мрежи от връзки в други сайтове, непрекъснато актуализиране на текстовете в сайта и подобряване на неговия код.

Ето защо, бъдете много внимателни с фирми, които ви "гарантират" добро класиране в Google единствено ако поръчате сайта си при тях. Качественото изграждане на един сайт може само да даде повече шансове за добро класиране, но задържането на един сайт на челни позиции в търсенията е непрекъснат процес, не еднократен акт.

Как можем да Ви бъдем полезни?

Повечето собственици на сайтове не са наясно с детайлите при класирането в Google и остават безкрайно учудени като видят, че техния красив и скъп сайт изобщо не се появява в резултатите на търсачката.

 • Ако сте притежател на такъв сайт, изпратете ни неговия адрес. От нас ще получите кратък безплатен отчет за основните проблеми на вашия сайт, които му пречат да се класира добре в Google.

 • Всички сайтове които изграждаме, напълно покриват техническите изисквания на Google за правилно индексиране и по-добро класиране в търсачката.

  С други думи, изграждайки сайта си при нас, Вие получавате по-добра стартова позиция в Google. За запазването на тази позиция обаче, Вашият сайт ще трябва и впоследствие да се поддържа и оптимизира по компетентен начин.

 • Изграждайки сайта си при нас, Вие ще получите и идващи от дългогодишната ни практика съвети как да подготвите текстовете си така, че Вашият сайт да получи много повече шансове за добро класиране, в сравнение с конкуренцията.

 • Ако Ви интересуват цените ни за оптимизация на вашия сайт, разгледайте нашата страница с цени за оптимизация на уеб сайт.

За да получите още информация за това какво представлява и какво може оптимизацията за търсещи машини (SEO), препоръчваме Ви да прочетете и статията ни Какво може уеб сайт оптимизацията?.

 


Готови ли сте нашият 20-годишен опит
да работи за Вашето онлайн присъствие?

ПОИСКАЙТЕ ВАШАТА ОФЕРТА