Видове поддръжка на уеб сайт

Видове поддръжка на уеб сайт

Преди всичко ...

Никога не оставяйте Вашия сайт без поддръжка!

Нима не Ви се е случвало да посетите уеб сайт, който очевидно не е бил "пипан" от месеци или дори години?

Нима не сте били изнервяни от сайтове, които дават грешки или отварят "празни" страници при натискане на връзка в менюто?

Не Ви ли се е случвало да видите в някой сайт цена, а след като се обадите във фирмата да Ви кажат, че в същност тази цена отдавна не е такава?

Не сте ли виждали сайтове с "новини", датиращи от ... примерно 2015 г.?

Какво бихте си помислили за фирмата собственик на такъв сайт? ...

Но има и още нещо, което е още по-важно:

Повечето съвременни сайтове са изградени на базата на система за управление на съдържанието и са известни още като "динамични сайтове".

Поради ред технически причини, един такъв сайт е особено уязвим към хакерски атаки и пробиви в сигурността му, поради което той редовно трябва да се следи и да се актуализира с последните версии на софтуера.

Оставянето без редовна техническа поддръжка на изграден на базата на CMS сайт е сигурна рецепта за катастрофа.

Какви видове поддръжка съществуват?

Поддръжката на уеб сайт се дели на два вида: техническа поддръжка на уеб сайта, и актуализация на уеб сайта.

И докато много от собствениците на уеб сайтове все пак разумно поверяват техническата поддръжка на компетентни уеб специалисти, то повечето от тях предпочитат сами, или чрез служители във фирмата си да актуализират съдържанието на уеб сайтовете си.

Това, разбира се, е обяснимо и в повечето случаи разумно. Когато един уеб сайт се актуализира често (ежедневно или ежеседмично), да се прибягва винаги до услугите на уеб професионалисти понякога е скъпо и неоправдано.

Сериозни проблеми възникват обаче, когато собствениците на уеб сайтове опитват сами да актуализират уеб сайтовете си, дори и когато се налага да правят това само няколко пъти в годината.

Нека обаче, преди да разясним в какво се състои този проблем, да дадем малко пояснения за двата вида поддръжка на уеб сайтове:


Техническа поддръжка

Уеб сайтовете представляват сложна система от взаимно свързани елементи - управляващи програми и файлове с данни. Зад красивите интерактивни страници от сайта стоят десетки, а понякога стотици или дори хиляди взаимно зависими файлове, като неправилното боравене или редакция на само един от тях може да наруши или дори напълно да спре работата на целия сайт.

Съвременните системи за управление на съдържанието дават богати възможности за разработване и поддръжка на сайтовете, но те са нож с две остриета. Сложността на тези системи ги прави както много чувствителни откъм редовна актуализация на софтуерните компоненти, така и уязвими към злонамерени действие от страна хакери и други зложелатели.

За съжаление, при нас прекалено често идват собственици на фирми, чиито сайтове са били хакнати или са престанали да работят, след като с години никой не се е грижил за тях. В резултат на това цялата информация от сайта е изчезнала или е била повредена. За съжаление, в такива случаи често възстановяването на сайта може да се окаже по-скъпо от изграждане на нов!

А обикновено при обстойния преглед ние установяваме, че всичко това е можело лесно да се предотврати ако просто веднъж в месеца някой беше "поглеждал" техническото състояние на сайта.

Затова нашият горещ съвет е: ако Вашият сайт е динамичен (тоест изграден върху CMS), задължително се погрижете да имате договор за редовна техническа поддръжка с компетентна фирма или уеб професионалист.

Повярвайте, това ще Ви спести много нерви и средства.


Актуализация на съдържанието

Много собственици на уеб сайтове специално настояват (дори и когато това не се налага) сайтът им да е базиран на CMS за да могат сами да актуализират съдържанието.

Това, разбира се, обикновено е разумно решение, защото дава свобода и не се налага за всяка, дори и дребна актуализация, да се иска съдействието на уеб дизайнерите.

За съжаление обаче, има случаи в които подобно решение е в ущърб на собствениците на сайта. Това обикновено е случая, при който те правят актуализации на сайта си сравнително рядко (да речем - два-три пъти в годината).

Проблемът тук се състои в това, че работата със системата за управление на съдържанието изисква определени знания и умения, които трябва редовно да се "упражняват". Много често, след като са получили своя първоначален инструктаж за работа със системата, собствениците на сайтове се връщат към тази система след месец или два, когато вече са забравили всичко от този инструктаж.

По този начин те рискуват повече да навредят на сайта си, отколкото да го актуализират ... и това, за съжаление, се случва прекалено често ...

Ето защо и нашият съвет във връзка с актуализацията на Вашия сайт е: ако възнамерявате да актуализирате Вашия сайт често (ежеседмично или по-често), определено добра идея е да се научите да правите това сами, или да обучите в това човек от фирмата Ви.

Ако обаче актуализации на Вашия сайт се налагат относително рядко (да речем веднъж месечно или по-рядко), поверете това на професионалните уеб дизайнери, които са го изграждали. Така наистина ще си спестите куп неприятности.

Как може да се актуализира един уеб сайт?

Вашият уеб сайт може да бъде актуализиран по два начина:

  1. От човек във Вашата фирма, ако сайтът е оборудван със система за управление на съдържанието (CMS).

  2. От уеб дизайнерска фирма като нас, която редовно да се грижи както за техническото състояние, така и за актуалността на информацията в уеб сайта.

Ако изберете първия вариант, имайте предвид, че за успешно и безпроблемно актуализиране на уеб сайта е нужно човекът, който ще се грижи за това във Вашата фирма, да бъде надлежно обучен. Освен това, актуализирането на сайта трябва да е част от ежедневните му задължения, а не нещо, което той прави "между другото". И най-вече запомнете: това не е по силите на вашата секретарка или на "момчето, което поправя компютрите в офиса"!

Друго, не по-маловажно ако изберете Вие сами да се грижите за Вашия уеб сайт е, както писахме по-горе, че уеб сайт, управляван от система за управление на съдържанието задължително трябва да бъде редовно поддържан и чисто технически. Системата за управление на съдържанието винаги е слабо място в защитата на сайта, и оставен без техническа поддръжка, такъв сайт рано или късно тава жертва на сривове или хакерски атаки.

В случай че изберете втория вариант, освен очевидното преимущество, че за Вашия уеб сайт редовно ще се грижат професионалисти, Вие си обезпечавате и още едно съществено предимство: професионалните уеб дизайнери могат много повече, отколкото може който и да било Ваш служител, с каквато и да е система за управление на съдържанието.

Пренебрегването на поддръжката излиза по-скъпо и от най-скъпата поддръжка на уеб сайта

Нека, в заключение, отново повторим: ако оставите Вашият сайт неактуален и неподдържан, ще предизвикате незабавна загуба на доверие във Вашата фирма!

Посетителите инстинктивно пренасят качествата на уеб сайта върху собствениците му.

Ако си позволите Вашият сайт да не работи добре или да съдържа неактуална информация, и Вашите посетители вече не му вярват и не разчитат на него, не очаквайте те да продължат да вярват на Вас и Вашите думи, или да разчитат на Вас и Вашата фирма. Винаги помнете: сайтът е огледало на Вашата фирма! Още информация можете да получите в нашата страница, посветена на цени за поддръжка на уеб сайт.

Как можем да сме Ви полезни?

  • Ако имате вече изграден сайт, но сте затруднени с поддръжката и актуализацията му, разгледайте нашите цени за поддръжка на уеб сайтове.
  • Всеки новоизграден или обновен от нас сайт получава един месец безплатна поддръжка и актуализация на информацията в него.
  • Всеки поддържан за повече от година от нас сайт, получава 25% (една четвърт) отстъпка от тарифите ни в случай че поискате неговия редизайн.

Свържете се с нас за още подробности »

 


Готови ли сте нашият 20-годишен опит
да работи за Вашето онлайн присъствие?

ПОИСКАЙТЕ ВАШАТА ОФЕРТА