Седемте смъртни гряха в Интернет

Тази статия написах преди повече от 20 години - в далечната 1999 г. Прави впечатление обаче, че въпреки главоломното развитие на технологиите в Интернет оттогава, дори и днес срещам същите "грехове" в немалко сайтове. Явно технологиите се развиват, но не и мисленето ни.

Преди всичко, запомнете: добрият уеб сайт е този, който продава, а добрият дизайнер този, който остава невидим за посетителя.

Ако във Вашия сайт откриете някой от "греховете" изброени по-долу, поговорете сериозно с уеб дизайнерите си, или просто ги сменете.

1. Липса на яснота и объркваща навигация

Липсата на яснота във Вашия сайт е един от най-мощните фактори, отблъскващи Вашите посетители.

Посетителят трябва да може с един поглед да разбере "за какво иде реч" във Вашия сайт и какво той може да очаква от него. Ако пропуснете да му предложите тази яснота още от първата страница, посетителят няма да продължи да разглежда сайта Ви и ще си отиде. А както се казва - конкуренцията е само "на едно щракване с мишката" от Вас.

Вашият посетител също трябва лесно и бързо да може да разбере как да се движи в сайта ви. Тъй че, старайте се навигацията да е възможно най-проста и ясна. Объркващите сайтове са мъртви сайтове.

Повече за навигацията във Вашия сайт прочетете в статията ни за Навигацията в уеб сайта.

2. Неработещи връзки и надписи "Очаквайте скоро"

Звучи невероятно, но за съжаление още срещаме много сайтове, в които цели секции просто не работят. Някои колеги оправдават това с твърдението, че "в Интернет всичко било много динамично".

За посетителя обаче това е като да го поканите у Вас и той да завари табела: "още не съм се подготвил, елате някой друг път". Никой не прощава подобно неуважение!

3. Правописни, граматични и печатни грешки в текста

За съжаление, прекалено много сайтове съдържат обилно количество такива грешки. Това не само подсказва липса на професионализъм, но и поставя под съмнение културното ниво на притежателя на сайта.

Не се задоволявайте само с използване на програма проверка на правописа (spell-check). Такива програми не могат да елиминират всички грешки.

Напоследък доста характерно за сайтовете в "нашенския" Интернет е и незачитането на елементарни правила от граматиката на българския език.

Не допускайте това! Внимателно прочетете всички текстове от Вашия сайт преди да ги качите в Мрежата. Ако не сте сигурни, консултирайте се с филолог.

4. Липса на ценова информация

Под предлог "да не се издадат на конкуренцията", много собственици на сайтове нарочно пропускат даването на ценова информация.

Те очакват потенциалните им клиенти да вдигнат телефона и да ги попитат. А това просто никога не се случва! Не очаквайте Вашите посетители да направят усилието, което Вие сте си спестили.

И запомнете: един предмет се превръща в стока едва когато е съпроводен с цена. Във всички останали случаи той си остава най-обикновен предмет.

5. Ползване на безплатни е-мейл или хостинг услуги

Не разчитайте на успех ако ползвате безплатни e-mail услуги като тези в gmail.com, abv.bg, mail.bg, или безплатни услуги за правене на сайтове като alle.bg, wix.com.

Просто е: ако нямате пари да си платите за професионален сайт, пълноценен хостинг и пощенска кутия, смятате ли че някой би бил готов да прави сериозен бизнес с Вас?

6. Мигащи и непрекъснато движещи се (анимирани) картинки или текстове

В хилядолетното си развитие, човекът все още е запазил много от инстинктите си от животинския свят. И при човека, както при всяко животно на тази планета, всякакво движение в полезрението е сигнал за опасност!

Затова и всяко движение по екрана е сигнал за опасност - то инстинктивно приковава вниманието на посетителя и го отвлича от това, за което той е дошъл във Вашия сайт - да се запознае с информацията там.

Слагането на непрекъснато движещи се анимирани обекти във Вашия сайт не само с нищо не Ви помага, но единствено пречи на сайта Ви.

7. Други вредни елементи в дизайна

Трудно е да се определи един елемент като безусловно вреден. Все пак има неща, които като правило влияят отрицателно с присъствието си, тъй че опитайте се на всяка цена да не ги допускате във Вашия сайт:

  • Музика, стартираща автоматично (особено вредно!)
  • Тежки, разсейващи фонови изображения
  • Прекалено едри шрифтове
  • Прекалено дребни шрифтове
  • Слаб контраст между текста и фона
И накрая - НАЙ-ВАЖНОТО: няма по-отблъскващ уеб сайт от този, в който липсва полезна и смислена информация!

Не разчитайте на успех, ако в сайта Ви се съдържат безлични и нищо не значещи текстове от типа "В нашата фирма работят изключително компетентни специалисти с висока квалификация" или "Нашите стоки са най-качествените и с най-добрите цени".

Надявам се разбирате защо ... Тези изрази просто не казват нищо, защото никъде по света никой не би писал в сайта обратното!

Гледайте на сайта си като на вестник или на списание. Хората купуват вестници и списания заради съдържанието им, не заради дизайна. И най-добрият дизайн не може да помогне на сайт, в който липсва полезна информация.


Предоставяйте на Вашите клиенти информацията, която те търсят. Не занимавайте клиентите си със себе си фирмата си, а се постарайте да решите проблема, който ги е довел до Вашия сайт.

Това е единственият начин да успеете в Интернет.

 

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Поискайте нашата оферта