Какво да избягвате във Вашия уеб сайт?

Какво да избягвате във Вашия уеб сайт?

Тази статия написах преди повече от 20 години - в далечната 1999 г. За съжаление, въпреки че оттогава Интернет технологиите се смениха с няколко поколения, и днес срещам същите "грехове" в някои сайтове.

Ако забележите тези "грехове" във Вашия сайт, поговорете с уеб дизайнерите си ... или просто ги сменете.

1. Липса на яснота и объркваща навигация

Липсата на яснота във Вашия сайт е един от най-мощните фактори, отблъскващи Вашите посетители.

Посетителят трябва да може с един поглед да разбере "за какво иде реч" във Вашия сайт и какво той може да очаква от него. Ако пропуснете да му предложите тази яснота още от първата страница, посетителят няма да продължи да разглежда сайта Ви и ще си отиде. А както се казва - конкуренцията е само "на едно щракване с мишката" от Вас.

Вашият посетител също трябва лесно и бързо да може да разбере как да се движи в сайта ви. Тъй че, старайте се навигацията да е възможно най-проста и ясна. Объркващите сайтове са мъртви сайтове.

Повече за навигацията във Вашия сайт прочетете в статията ни за Навигацията в уеб сайта.

2. Надписи "Очаквайте скоро"

Звучи невероятно, но за съжаление още срещаме много сайтове, в които цели секции просто отсъстват, а на тяхно място се мъдрят надписи от типа "Очаквайте скоро".

Някои колеги оправдават това с твърдението, че "в Интернет всичко било много динамично".

За посетителя обаче това е като да го поканите у Вас и той да завари надпис: "още не съм готов, елате някой друг път".

Никой не прощава подобно неуважение!

3. Правописни и граматични грешки в текста

За съжаление, прекалено много сайтове съдържат обилно количество такива грешки. Това не само подсказва липса на професионализъм, но и поставя под съмнение културното ниво на притежателя на сайта.

Не се задоволявайте само с използване на програма проверка на правописа (spell-check). Такива програми не могат да елиминират всички грешки.

Напоследък доста характерно за сайтовете в "нашенския" Интернет е и незачитането на елементарни правила от граматиката на българския език.

Не допускайте това! Внимателно прочетете всички текстове от Вашия сайт преди да ги качите в Мрежата. Ако не сте сигурни, консултирайте се с филолог.

И още нещо много важно: ако изграждате многоезичен сайт, за Бога, не разчитайте преводът да бъде направен от "шурея, който поназнайва езика", или (още по-зле) с помощта на Google translate!

Да можеш да говориш един чужд език и да превеждаш на този език, са две много различни неща. Затова, ако уважавате себе си и държите на сайта си, за преводите се обърнете към професионален преводач.

4. Липса на ценова информация

Под предлог "да не се издадат на конкуренцията", много собственици на сайтове нарочно пропускат даването на ценова информация.

Те очакват потенциалните им клиенти да вдигнат телефона и да ги попитат, но това просто никога не се случва! Не очаквайте Вашите посетители да направят усилието, което Вие сте си спестили.

И запомнете: един предмет се превръща в стока едва когато е съпроводен от цена. Във всички останали случаи той си остава просто предмет.

5. Ползване на безплатни услуги

Не разчитайте на успех ако ползвате безплатни e-mail услуги като тези в gmail.com, abv.bg, mail.bg, или безплатни услуги за правене на сайтове като alle.bg, wix.com или други подобни.

Питате защо? Просто е: ако нямате пари да си платите за професионален сайт, пълноценен хостинг и пощенска услуга, смятате ли че някой би бил готов да прави сериозен бизнес с Вас?

6. Мигащи или непрекъснато движещи се (анимирани) картинки или текстове

В хилядолетното си развитие, човекът все още е запазил много от инстинктите си от животинския свят. И при човека, както при всяко животно на тази планета, всякакво движение в полезрението е сигнал за опасност!

Затова и всяко движение по екрана е сигнал за опасност - то инстинктивно приковава вниманието на посетителя и го отвлича от това, за което той е дошъл във Вашия сайт - да се запознае с информацията там.

Слагането на непрекъснато движещи се анимирани обекти във Вашия сайт не само с нищо не Ви помага, но единствено пречи на сайта Ви.

7. Други вредни елементи в дизайна

Трудно е да се определи един елемент като безусловно вреден. Все пак има неща, които като правило влияят отрицателно с присъствието си, тъй че опитайте се на всяка цена да не ги допускате във Вашия сайт:

  • Музика, стартираща автоматично (особено вредно!)
  • Тежки, разсейващи фонови изображения
  • Прекалено едри шрифтове
  • Прекалено дребни шрифтове
  • Слаб контраст между текста и фона

Бонус:

И накрая - НАЙ-ВАЖНОТО: няма по-безсмислен уеб сайт от този, в който липсва полезна информация!
Запомнете: и най-добрият дизайн не може да помогне на сайт, в който липсва полезна информация.

Не разчитайте на успех, ако в сайта Ви се съдържат безлични и нищо не значещи текстове от типа "В нашата фирма работят компетентни специалисти с висока квалификация" или "Нашите стоки са качествени и на добри цени".

Надявам се, разбирате защо ... Тези изрази единствено губят времето на Вашите посетители, защото не носят никаква полезна информация. Нима някъде някой би написал в сайта си обратното?

В следващия линк можете да прочетете още по темата какво съдържание да включите във Вашия уеб сайт.

 


Готови ли сте нашият 20-годишен опит
да работи за Вашето онлайн присъствие?

ПОИСКАЙТЕ ВАШАТА ОФЕРТА