Седемте смъртни гряха в Интернет

Тази статия написах преди повече от 20 години - в далечната 1999 г. Прави впечатление обаче, че въпреки главоломното развитие на технологиите в Интернет оттогава, дори и днес срещам същите "грехове" в немалко сайтове. Явно технологиите се развиват, но не и мисленето ни.


Добрият уеб сайт е този, който продава, а добрият дизайнер този, който остава невидим за посетителя.

Ако във Вашия сайт откриете някой от "греховете" изброени по-долу, поговорете сериозно с уеб дизайнерите си, или просто ги сменете.

1. Липса на яснота и объркваща навигация

Липсата на яснота във Вашия сайт е един от най-мощните фактори, отблъскващи Вашите посетители.

Посетителят трябва да може с един поглед да разбере "за какво иде реч" във Вашия сайт и какво той може да очаква от него. Ако пропуснете да му предложите тази яснота още от първата страница, посетителят няма да продължи да разглежда сайта Ви и ще си отиде. А както се казва - конкуренцията е само "на едно щракване с мишката" от Вас.

Вашият посетител също трябва лесно и бързо да може да разбере как да се движи в сайта ви. Тъй че, старайте се навигацията да е възможно най-проста и ясна. Объркващите сайтове са мъртви сайтове.

Повече за навигацията във Вашия сайт прочетете в статията ни за Навигацията в уеб сайта.

2. Неработещи връзки и надписи "Очаквайте скоро"

Звучи невероятно, но за съжаление още срещаме много сайтове, в които цели секции просто не работят. Някои колеги оправдават това с твърдението, че "в Интернет всичко било много динамично".

За посетителя обаче това е като да го поканите у Вас и той да завари табела: "още не съм се подготвил, елате някой друг път". Никой не прощава подобно неуважение!

3. Правописни, граматични и печатни грешки в текста

За съжаление, прекалено много сайтове съдържат обилно количество такива грешки. Това не само подсказва липса на професионализъм, но и поставя под съмнение културното ниво на притежателя на сайта.

Не се задоволявайте само с използване на програма проверка на правописа (spell-check). Такива програми не могат да елиминират всички грешки.

Напоследък доста характерно за сайтовете в "нашенския" Интернет е и незачитането на елементарни правила от граматиката на българския език.

Не допускайте това! Внимателно прочетете всички текстове от Вашия сайт преди да ги качите в Мрежата. Ако не сте сигурни, консултирайте се с филолог.

4. Липса на ценова информация

Под предлог "да не се издадат на конкуренцията", много собственици на сайтове нарочно пропускат даването на ценова информация.

Те очакват потенциалните им клиенти да вдигнат телефона и да ги попитат. А това просто никога не се случва! Не очаквайте Вашите посетители да направят усилието, което Вие сте си спестили.

И запомнете: един предмет се превръща в стока едва когато е съпроводен с цена. Във всички останали случаи той си остава най-обикновен предмет.

5. Ползване на безплатни е-мейл или хостинг услуги

Не разчитайте на успех ако ползвате безплатни e-mail услуги като тези в gmail.com, abv.bg, mail.bg, или безплатни услуги за правене на сайтове като alle.bg, wix.com.

Просто е: ако нямате пари да си платите за професионален сайт, пълноценен хостинг и пощенска кутия, смятате ли че някой би бил готов да прави сериозен бизнес с Вас?

6. Мигащи и непрекъснато движещи се (анимирани) картинки или текстове

В хилядолетното си развитие, човекът все още е запазил много от инстинктите си от животинския свят. И при човека, както при всяко животно на тази планета, всякакво движение в полезрението е сигнал за опасност!

Затова и всяко движение по екрана е сигнал за опасност - то инстинктивно приковава вниманието на посетителя и го отвлича от това, за което той е дошъл във Вашия сайт - да се запознае с информацията там.

Слагането на непрекъснато движещи се анимирани обекти във Вашия сайт не само с нищо не Ви помага, но единствено пречи на сайта Ви.

7. Други вредни елементи в дизайна

Трудно е да се определи един елемент като безусловно вреден. Все пак има неща, които като правило влияят отрицателно с присъствието си, тъй че опитайте се на всяка цена да не ги допускате във Вашия сайт:

  • Музика, стартираща автоматично (особено вредно!)
  • Тежки, разсейващи фонови изображения
  • Прекалено едри шрифтове
  • Прекалено дребни шрифтове
  • Слаб контраст между текста и фона

И накрая - вероятно най-важното: Няма по-отблъскващ уеб сайт от този, в който липсва полезна и смислена информация! Не разчитайте на успех, ако в сайта Ви се съдържат безлични и нищо не значещи текстове от типа "В нашата фирма работят изключително компетентни специалисти с висока квалификация" или "Нашите стоки са най-качествените и с най-добрите цени". Надявам се разбирате защо ...

Гледайте на сайта си като на вестник или на списание. Хората купуват вестници и списания заради съдържанието им, не заради дизайна. И най-добрият дизайн не може да помогне на сайт, в който липсва полезна информация.


Предоставяйте на Вашите клиенти информацията, която те търсят. Не занимавайте клиентите си с фирмата си, а се постарайте да решите проблема, който ги е довел до Вашия сайт.

Това е единственият начин да успеете в Интернет.

 

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Обадете ни се сега на 0898 20 55 89!