Добре знаем, че единственият начин да печелим ние,
е като чрез нашата работа печелите Вие.

Седемте Смъртни Гряха при уеб сайтовете

Тази статия написах преди повече от 15 години - в далечната 1999 г. Прави впечатление обаче, че въпреки главоломното развитие на технологиите в Интернет оттогава, дори и днес срещам същите "грехове" в немалко сайтове. Явно технологиите се развиват, но не и мисленето ни.


Добрият уеб сайт е този, който продава, а добрият дизайнер този, който остава невидим за посетителя. Ако във вашия сайт откриете някой от "греховете" изброени по-долу, поговорете сериозно с уеб дизайнерите си, или просто ги сменете.

1. Мигащи и движещи се картинки и текстове

Времето, в което тези ефекти привличаха посетители и впечатляваха, е безвъзвратно отминало. Днешните "сърфисти" в Интернет са заети и бързащи хора, които търсят конкретна и лесно достъпна информация. Подобни ефекти се възприемат от тях като разсейващи, бавещи или просто досадни.

В наши дни стана много модерно да се правят така наречените "Intros" - лъскави, анимирани, изцяло графични входни страници, най-често изградени на Flash, в които единственото смислено нещо е бутонът "Skip Intro" (Прескочете интродукцията). Такива страници се възприемат от посетителите като глупаво, тормозещо и напълно излишно "допълнително щракване с мишката", делящо ги от истинската информация, която те търсят.

Да сложите подобно препятствие още на входа на вашия сайт е като да сложите червен светофар. За разлика от шофьорите обаче, повечето от вашите посетители няма да дочакат да светне зелено. Те просто ще си тръгнат.

И нещо много важно: в хилядолетното си развитие, човекът все още е запазил много от инстинктите си от животинския свят. И при човека, както при всяко животно на тази планета, всякакво движение в полезрението е сигнал за опасност! Всяко движение по екрана инстинктивно приковава вниманието на посетителя и го отвлича от това, за което той е дошъл във вашия сайт - да прочете вашата информация. Слагането на непрекъснато движещи се анимирани обекти във вашия сайт не само с нищо не ви помага, но единствено пречи на сайта ви.

2. Липса на яснота и объркваща навигация

Липсата на яснота е също един от най-мощните фактори, отблъскващи вашите посетители. Посетителят трябва да може с един поглед да разбере "за какво иде реч" във вашия сайт и какво той може да очаква от него. Ако пропуснете да му предложите тази яснота още от първата страница, посетителят няма да продължи да разглежда сайта ви и ще си отиде. А както се казва - конкуренцията е само "на едно щракване с мишката" от вас.

Вашият посетител също трябва лесно и бързо да може да разбере как да се движи в сайта ви. Тъй че, старайте се навигацията да е възможно най-проста и ясна. Объркващите сайтове са мъртви сайтове.

Повече за навигацията във вашия сайт прочетете в тази статия.

3. Неработещи връзки и надписи "Очаквайте скоро"

Звучи невероятно, но за съжаление още срещаме много сайтове, в които цели секции просто не работят. Някои колеги оправдават това с твърдението, че "в Интернет всичко било много динамично". За посетителя обаче това е като да го поканите у вас и той да завари табела: "още не съм се подготвил, елате някой друг път".
Никой не прощава подобно неуважение!

4. Правописни, граматични и печатни грешки в текста

За съжаление, прекалено много сайтове съдържат обилно количество такива грешки. Това не само подсказва липса на професионализъм, но и поставя под съмнение културното ниво на притежателя на сайта.

Не се задоволявайте само с използване на програма проверка на правописа (spell-check). Такива програми не могат да елиминират всички грешки. Напоследък доста характерно за сайтовете в "нашенския" Интернет е и незачитането на елементарни правила от граматиката на българския език.

Не допускайте това! Внимателно прочетете всички текстове от вашия сайт преди да ги качите в Мрежата. Ако не сте сигурни, консултирайте се с филолог.

5. Липса на ценова информация

Под предлог "да не се издадат на конкуренцията", много собственици на сайтове нарочно пропускат даването на ценова информация. Те очакват потенциалните им клиенти да вдигнат телефона и да ги попитат. А това просто никога не се случва! Не очаквайте вашите посетители да направят усилието, което вие сте си спестили.

И запомнете: един предмет се превръща в стока едва когато е съпроводен с цена. Във всички останали случаи той си остава най-обикновен предмет.

6. Ползване на безплатни е-мейл или хостинг услуги

Не разчитайте на успех ако ползвате безплатни e-mail услуги като тези в gmail.com, hotmail.com, abv.bg, mail.bg, или безплатни услуги за правене на сайтове като alle.bg.

Ако нямате пари да си платите за професионален сайт, пълноценен хостинг и пощенска кутия, смятате ли че някой би бил готов да прави сериозен бизнес с вас?

7. Вредни елементи в дизайна

Трудно е да се определи един елемент като безусловно вреден. Все пак има неща, които като правило влияят отрицателно с присъствието си, тъй че опитайте се на всяка цена да не ги допускате във вашия сайт:

  • Музика, стартираща автоматично (особено вредно!)
  • Анимирани или видео обекти с непрекъснато движение (особено вредно!)
  • Тежки, разсейващи фонови изображения
  • Прекалено едри шрифтове
  • Прекалено дребни шрифтове
  • Слаб контраст между текста и фона

Накрая, гледайте на сайта си като на вестник или на списание. Хората купуват вестници и списания заради съдържанието им, не заради дизайна. И най-добрият дизайн не може да помогне на сайт, в който липсва полезна информация.

Предоставяйте на вашите клиенти информацията, която те търсят, а не тази, която на вас би ви се искало. Не занимавайте клиентите си със себе си, а се постарайте да решите проблема, който ги е довел до вашия сайт. Това е единственият начин да успеете в Интернет.

Благодарим Ви че сте тук.
Автор:

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради Вашия уеб сайт?
Звъннете ни на 0898 20 55 89