Важното за моя сайт

Кое е най-важното, когато си поръчвам сайт?

Разбира се, най-важното за успеха на Вашия уеб сайт са неговото съдържание, структура, дизайн и функционалности, и в тези страници ще намерите много полезна информация по тази тема.

Тук обаче ще се фокусираме върху по-различна страна от работата на Вашия сайт - неговата сигурност и надеждност, както и удобството и лекотата при поддръжката и актуализацията му.

Кого да избера за да изгради сайта ми?

Не ще и питане, да изберете уеб дизайнер, който да изгради Вашия сайт, изглежда лесно. Всяко търсене в Google Ви връща десетки резултати на фирми и уеб дизайнери на свободна практика (фрилансъри), които се надпреварват да Ви предлагат услугите си и да Ви дават от добри, по-добри условия, и от ниски, по-ниски цени.

Изглежда лесно да изберете уеб дизайнер, но всъщност далеч не е така.

Много важно е да знаете, че независимо дали сами ще се грижите за Вашия сайт, отношенията с хората, изградили сайта Ви, ще бъдат трайни. Дори и да усвоите всички тънкости при поддръжката и актуализацията на Вашия сайт, неминуемо ще се налага хората, които са го изградили, да се намесват понякога при възникнали проблеми, при нужда от по-съществени промени, при редизайн, или недай си Боже пробив в сигурността на сайта.

Затова и във Ваш интерес е за разработчик на Вашия сайт да изберете човек или фирма, които от дълго време са в бизнеса, и вероятността да останат там още дълго време е голяма.

Ето защо, вероятно първата дилема пред Вас ще е:

- Фирма или фрилансър (уеб дизайнер на свободна практика)?

Познаваме много колеги - фрилансъри, които вършат наистина чудеса в занаята и са истински професионалисти в работата си. За съжаление обаче, общата черта при уеб дизайнерите на свободна практита е, че за повечето от тях стадият "фрилансър" е временна крачка към намирането на "сериозна" и "добре платена" работа в голяма и богата фирма.

В резултат на това много често се оказва, че веднъж намерили заветната "сериозна" и "добре платена" работа, те загърбват живота си на фрилансъри и забравят за сайтовете на бившите си клиенти ....

За съжаление, наистина прекалено често ни се обаждат именно такива собственици на сайтове, чиито уеб дизайнери "вече не вдигат телефона си", или "са преминали на друга работа", или "са заминали в чужбина" ...

Затова, нашият съвет е: За изграждането на сайта Ви изберете фирма с поне пет години доказан опит зад гърба си. Така вероятността авторите на Вашия сайт просто да изчезнат и да не се появят вече, ще е сведена до минимум.

Запомнете, че независимо от всичко, докато Вашият сайт съществува, Вие ще трябва да разчитате на тези хора.

На каква платформа да бъде базиран сайтът?

Ако сте решили Вие или човек във фирмата Ви да се грижи за поддръжката и актуализацията на Вашия сайт, наистина важно е на каква платформа ( Система за управление на съдържанието, или CMS) е изграден сайтът.

Най-общо казано, Системите за управление на съдържанието са два вида: такива с отворен код (open source), и така наречените "proprietary systems", или системи, правени от отделни фирми за техните конкретни нужди или нуждите на техни клиенти.

Немалко уеб дизайн компании у нас предлагат на своите клиенти оборудването на сайтовете им с такива собствени CMS системи които, по техни твърдения, давали повече възможности на потребителите и били по-удобни за работа.

Понякога това дори е вярно, но тук има едно огромно "но"! Проблемът е, че ако системата, върху която е изграден Вашият сайт, е известна само на фирмата, която я е изградила, Вие се обричате докато съществува Вашият сайт, той да бъде поддържан единствено и само тази фирма! А това определено не е добре за Вас ...

Както е известно, разводи се случват и в най-добрите семейства, а по подобен начин стоят нещата и с дизайнерските фирми.

Ако по някаква причина се наложи "да се разделите" с компанията, изградила Вашия сайт, то пред Вас ще има само два изхода:

  1. Да търсите друга фирма, която тепърва да започва да разучава и усвоява работата с непознатия им CMS на Вашия сайт, което освен несигурно, е и скъпо начинание.
  2. ... или ...
  3. Да планирате изграждането на изцяло нов сайт, вече изграден на система с отворен код.

Ето защо най-горещо препоръчваме да изберете такава уеб дизайн фирма, която използва в работата си добре известни и утвърдени системи с отворен код. Най-добрите и утвърдени такива системи са Wordpress, Joomla и Drupal, като ние конкретно използваме в практиката си предимно Wordpress.

Благодарим Ви че сте тук.
Автор:

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Звъннете ни на 0898 20 55 89