Важното при поръчка на уеб сайт

Един пренебрегван аспект при поръчката на уеб сайт

Както мого пъти сме писали тук, най-важно за успеха на Вашия уеб сайт са неговото съдържание, структура, дизайн и функционалности, и в останалите страници от нашия сайт ще намерите много полезна информация по тази тема.

В тази страница обаче ще се фокусираме върху по-различна страна от работата на Вашия уеб сайт - неговата надеждност както при работа, така и при поддръжката и актуализацията му.

Във фазата на планирането на уеб сайта тези аспекти често са пренебрегвани, но в дългосрочен план те могат да се превърнат в истински проблем. Затова е важно да им обърнете внимание още сега - преди да сте решили на кого да се доверите за изграждането му.

Кой да изгради моя уеб сайт?

Не иска и питане, да изберете уеб дизайнер, който да изгради Вашия уеб сайт, изглежда лесно. Всяко търсене в Google Ви връща десетки резултати на фирми и уеб дизайнери на свободна практика (фрилансъри), които се надпреварват да Ви предлагат услугите си на от добри, по-добри условия, и на от ниски, по-ниски цени.

Изглежда наистина лесно да изберете човек или фирма да изгради уеб сайта Ви, но всъщност далеч не е така.

Важно е да знаете, че независимо дали сами ще се грижите за поддръжката и актуализацията на Вашия уеб сайт, отношенията с хората, които са го изградили, ще бъдат дълготрайни. Дори и да усвоите всички тънкости при поддръжката и актуализацията на Вашия уеб сайт, неминуемо ще се налага хората, които са го изградили, да се намесват понякога при възникнали проблеми, както и при нужда от по-съществени промени, при редизайн, или недай си Боже - пробив в сигурността на сайта.

Във Ваш интерес е за разработчик на Вашия уеб сайт да изберете човек или фирма, които от дълго време са в бизнеса, и вероятността да останат там още дълго време е голяма.

Повярвайте, трудно ми е да изброя случаите, в които са ни се обаждали собственици на сайтове с оплакването, че "човекът който изгради сайта ни си намери друга работа" или "замина в чужбина" и вече не може да го поддържа!

Ето защо, вероятно първата дилема пред Вас ще е:

Фирма или фрилансър?

Познаваме много колеги - фрилансъри (уеб дизайнери на свободна практика), които вършат наистина чудеса в занаята и са истински професионалисти в работата си. За съжаление обаче, общата черта при уеб дизайнерите на свободна практита е, че за повечето от тях стадият "фрилансър" е временна крачка към намирането на "сериозна" и "добре платена" работа в "голяма и богата фирма".

В резултат на това много често се оказва, че веднъж намерили заветната "сериозна" и "добре платена" работа, те загърбват живота си на фрилансъри и забравят за уеб сайтовете на бившите си клиенти ...

За съжаление, прекалено често ни се обаждат именно такива собственици на уеб сайтове, чиито дизайнери "вече не вдигат телефона си", или "са преминали на друга работа", или "са заминали в чужбина".

Затова, нашият съвет е: За изграждането на сайта Ви изберете фирма с най-малко пет години доказан опит зад гърба си. Така вероятността авторите на Вашия сайт просто да изчезнат и да не се появят вече, ще е сведена до минимум.

Изграждането на Вашия уеб сайт е дългосрочно вложение и независимо от всичко, докато Вашият уеб сайт съществува, Вие ще трябва да разчитате на хората, които са го изградили.

На каква платформа да е уеб сайтът?

Ако сте решили Вие или човек във фирмата Ви да се грижи за поддръжката и актуализацията на уеб сайта, наистина важно е на каква платформа ( Система за управление на съдържанието, или CMS) е изграден той.

Най-общо казано, Системите за управление на съдържанието са два вида: такива с отворен код (open source), и така наречените "proprietary systems", или системи, правени от отделни фирми за техните конкретни нужди или нуждите на техни клиенти.

Немалко уеб дизайн компании у нас предлагат на своите клиенти оборудването на уеб сайтовете им с такива собствени CMS системи които, по техни твърдения, давали повече възможности на потребителите и били по-удобни за работа.

Понякога това дори е вярно, но тук има едно огромно "но"!

Ако системата, върху която е изграден Вашият сайт, е известна само на фирмата, която го е изградила, Вие се обричате докато съществува Вашия уеб сайт, той да бъде поддържан единствено и само тази фирма!

А това определено не е добре за Вас ...

Както е известно, разводи се случват и в най-добрите семейства, и по подобен начин стоят нещата с web дизайнерските фирми.

Ако по някаква причина се наложи "да се разделите" с компанията, изградила Вашия уеб сайт, то пред Вас ще има само два изхода:

  1. Да търсите друга фирма, която тепърва да започва да разучава и усвоява работата с непознатия за тях CMS на Вашия сайт, което освен несигурно, може да се окаже и скъпо начинание.
  2. ... или ...

  3. Да планирате изграждането на изцяло нов уеб сайт, вече изграден на система с отворен код, което отново ще Ви излезе скъпо, защото представлява повторно плащане за нещо, за което вече сте платили.

Ето защо най-горещо препоръчваме да изберете такава уеб дизайн фирма, която използва в работата си добре известни и утвърдени системи за управление на съдържанието с отворен код.

Най-добрите и утвърдени такива системи са Wordpress, Joomla и Drupal, като ние конкретно използваме в практиката си предимно Wordpress, като най-интуитивна, надеждна и разпространена такава система.

 


Търсите надеждна фирма, която да изгради Вашия уеб сайт?
Вземете Вашата оферта ...