Уеб маркетинг

Както е уеб маркетинг?

Интернет е новата среда, в която все повече се пренасят както рекламния пазар, така и търговията като цяло. Днес повечето клиенти търсят нужната им стока чрез Интернет, а и повечето търговци я предлагат именно там.

Както в реалния живот, така и в Интернет, ръка за ръка с търговията върви и маркетингът. Проучването на пазара, позиционирането на стоката, изграждането на маркетингов микс, рекламна стратегия и т.н.

В Интернет обаче всички тези елементи от маркетинга придобиват нов характер, различен от този в "нормалната" търговия. Намесват се и нови, непознати досега елементи от маркетинга като развитие на трафика, оптимизация за търсещи машини, онлайн промоции и др.

Изключително важно е маркетинговите методи и инструменти, използвани в Интернет, да се познават добре и да се прилагат професионално. Механичното пренасяне на маркетингови похвати от "обикновения" маркетинг в Интернет може да доведе до непредвидими, често неособено добри резултати.

Ето един пример: Вече започваме да свикваме с рекламните листовки, пълнещи всяка сутрин пощенските ни кутии. Гледаме на тях с досада и най-често направо ги изхвърляме в боклука. Прилагането на подобен "метод" в Интернет обаче може да се окаже много по-неприятно от обикновена досада. Изпращането на реклами по електронната поща си има име - СПАМ - и на него се гледа с изключително лошо око. В САЩ спамът е дори подсъден и фирма, изпращаща нежелани реклами по електронната поща, може да бъде глобена със суми до $500 000.

Опасността от ползване на такива "похвати" стана още по-голяма в наши дни, след влизането в сила на новия Регламент (ЕС) 2016/679 относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR).

Този регламент задължава всички фирми, обработващи лични данни (а имейл адресът влиза в тази категория данни) да разполагат с изрично съгласие от страна на притежателя имейл адресът му да бъде ползван и обработван. В случай на липса на такова съгласие, а при всички разпространявани списъци с имейл адреси такива съгласия липсват, санкциите за фирмата, ползваща тези списъци, са повече от сериозни.

Какво всъщност е Интернет (уеб) маркетингът?

Добре е преди всичко да изясним какво той не е. Интернет маркетингът (уеб маркетингът) не е кампания и не е еднократен акт. Уеб маркетингът не е разпращане на рекламни имейли на когото ви попадне и слагане на банери където може.

Уеб маркетингът е процес на изграждане и развитие на позициите на вашата фирма в Интернет средата. Това включва както изграждане на субективното възприемане на фирмата ви от потребителите, така и обективното и чисто техническо изграждане и развитие на вашия сайт, неговото позициониране в търсещи машини, развитието на неговата посещаемост и усъвършенстване на неговата ползваемост.

Основни етапите в процеса на уеб маркетинга

 • Дефиниране на продукта
  1. Проучване на конкуренцията в Интернет
  2. Избор/дефиниране на продукт
  3. Разработване на ценова политика за Интернет
  4. Разработване на промоционална политика за Интернет
 • Проектиране на уеб сайта
  1. Дефиниране на целите
  2. Дефиниране на целевата група клиенти
  3. Дефиниране на активните функционалности
  4. Дефиниране на ключови думи и подготовка на текстовете в сайта
  5. Дефиниране на навигацията
  6. Разработване на цветова схема и графичен оригинал
  7. Изграждане, тестване и инсталиране на сайта
 • Оптимизиране на сайта
  1. Установяване на класирането на сайта в търсещите машини
  2. Дефиниране на критерии за оценка на оптимизирането
  3. Опимизиране на ключовите думи и текстовете в сайта
  4. Мониторинг и анализ на класирането на сайта в Google
  5. Промени в ключовите думи и съдържанието, в резултат на горния анализ
 • Промоция и поддръжка на сайта
  1. Изграждане на база данни на посетители - потенциални клиенти
  2. Провеждане на рекламни и промоционни кампании в Интернет
  3. Мониторинг и анализ на резултатите от кампаниите
  4. Промяна на съдържанието и структурата на сайта в резултат от анализите
  5. Непрекъснат мониторинг и анализ на посещаемостта на сайта
  6. Промени в структурата и съдържанието, в резултат този анализ

Вероятно ви прави впечатление, че тук изредихме и фазите по предварителното проектиране и изграждането на сайта. Да, и именно това е най-важното. Уеб маркетингът е процес на позициониране на продукта в даден пазар, а за да бъде успешно това позициониране, нужно е целият сайт да бъде съобразен с целите, които си поставя маркетинговата стратегия.

Ето и защо грешат тези, които първо изграждат своя уеб сайт и си казват "после ще мислим за маркетинга". Маркетингът в Интернет започва още от подбора на продукта или продуктите, които ще бъдат продавани онлайн и продължава през целия процес на планиране, изграждане и поддръжка на сайта.

 

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Обадете ни се сега на 0898 20 55 89!