Уеб маркетинг

Както е уеб маркетинг?

Интернет е новата среда, в която все повече се пренасят както рекламния пазар, така и търговията като цяло. Днес повечето клиенти търсят нужната им стока чрез Интернет, а и повечето търговци я предлагат именно там.

Както в реалния живот, така и в Интернет, ръка за ръка с търговията върви и маркетингът. Проучването на пазара, позиционирането на стоката, изграждането на маркетингов микс, рекламна стратегия и т.н.

В Интернет обаче всички тези елементи от маркетинга придобиват нов характер, различен от този в "нормалната" търговия. Намесват се и нови, непознати досега елементи от маркетинга като развитие на трафика, оптимизация за търсещи машини, онлайн промоции и др.

Изключително важно е маркетинговите методи и инструменти, използвани в Интернет, да се познават добре и да се прилагат професионално. Механичното пренасяне на маркетингови похвати от "обикновения" маркетинг в Интернет може да доведе до непредвидими, често неособено добри резултати.

Ето един пример: Вече започваме да свикваме с рекламните листовки, пълнещи всяка сутрин пощенските ни кутии. Гледаме на тях с досада и най-често направо ги изхвърляме в боклука. Прилагането на подобен "метод" в Интернет обаче може да се окаже много по-неприятно от обикновена досада. Изпращането на реклами по електронната поща си има име - СПАМ - и на него се гледа с изключително лошо око. В САЩ спамът е дори подсъден и фирма, изпращаща нежелани реклами по електронната поща, може да бъде глобена със суми до $500 000.

Опасността от ползване на такива "похвати" стана още по-голяма в наши дни, след влизането в сила на новия Регламент (ЕС) 2016/679 относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR).

Този регламент задължава всички фирми, обработващи лични данни (а имейл адресът влиза в тази категория данни) да разполагат с изрично съгласие от страна на притежателя имейл адресът му да бъде ползван и обработван. В случай на липса на такова съгласие, а при всички разпространявани списъци с имейл адреси такива съгласия липсват, санкциите за фирмата, ползваща тези списъци, са повече от сериозни.

Какво всъщност е уеб маркетингът?

Добре е преди всичко да изясним КАКВО ТОЙ НЕ Е.

Уеб маркетингът не е кампания и не е еднократен акт. Той не е разпращане на рекламни имейли на когото Ви попадне и слагане на банери където може.

Уеб маркетингът е процес на изграждане и развитие на позициите на вашата фирма в Интернет средата.

Това включва както изграждане на субективното възприемане на фирмата ви от потребителите, така и обективното и чисто техническо изграждане и развитие на вашия сайт, неговото позициониране в търсещи машини, развитието на неговата посещаемост и усъвършенстване на неговата ползваемост.

Основни етапите в процеса на уеб маркетинга

 • Дефиниране на продукта
  1. Проучване на конкуренцията в Интернет
  2. Избор/дефиниране на продукт
  3. Разработване на ценова политика за Интернет
  4. Разработване на промоционална политика за Интернет
 • Проектиране на уеб сайта
  1. Дефиниране на целите
  2. Дефиниране на целевата група клиенти
  3. Дефиниране на активните функционалности
  4. Дефиниране на ключови думи и подготовка на текстовете в сайта
  5. Дефиниране на навигацията
  6. Разработване на цветова схема и графичен оригинал
  7. Изграждане, тестване и инсталиране на сайта
 • Оптимизиране на сайта
  1. Установяване на класирането на сайта в търсещите машини
  2. Дефиниране на критерии за оценка на оптимизирането
  3. Опимизиране на ключовите думи и текстовете в сайта
  4. Мониторинг и анализ на класирането на сайта в Google
  5. Промени в ключовите думи и съдържанието, в резултат на горния анализ
 • Промоция и поддръжка на сайта
  1. Изграждане на база данни на посетители - потенциални клиенти
  2. Провеждане на рекламни и промоционни кампании в Интернет
  3. Мониторинг и анализ на резултатите от кампаниите
  4. Промяна на съдържанието и структурата на сайта в резултат от анализите
  5. Непрекъснат мониторинг и анализ на посещаемостта на сайта
  6. Промени в структурата и съдържанието, в резултат този анализ

Вероятно ви прави впечатление, че тук изредихме и фазите по предварителното проектиране и изграждането на сайта. Да, и именно това е най-важното. Уеб маркетингът е процес на позициониране на продукта в даден пазар, а за да бъде успешно това позициониране, нужно е целият сайт да бъде съобразен с целите, които си поставя маркетинговата стратегия.

Ето и защо грешат тези, които първо изграждат своя уеб сайт и си казват "после ще мислим за маркетинга". Уеб маркетингът започва още от подбора на продукта, който ще бъде продаван онлайн, и продължава през целия процес на планиране, изграждане, развитие и поддръжка на сайта.

 

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Поискайте Вашата оферта