Уеб дизайн

Уеб дизайнът е точна наука, и в успешните сайтове, под повърхността от картинки, бутони и текстове, се крият натрупвани с години знания, умения и опит, чиято роля става видима едва при реалната работа на сайта с клиенти.

Добрият дизайнер е този, който остава невидим, а добрият сайт този, който продава!

Какво е уеб дизайн?

В Българския език, думата дизайнер най-често се свързва с понятието художник, а думата дизайн - с художествено оформление на дадено изделие, в частност - на уеб сайт.

Истинското значение на думата дизайн в английския език, от който тя идва, е обаче доста по-различно. Тук дизайнът се превежда с понятия като проектиране, планиране, замисъл, предназначение.

Дизайнът всъщност много повече се доближава до инженерното проектиране, отколкото до художественото оформление. Художественото оформление е само малка, при това не най-съществената част от дизайна.

Оттук идва и погрешното възприемане у нас на уеб дизайна като художествено оформление на уеб сайтове. Естествено, в уеб дизайна има и художествено оформление. Дизайнът обаче се простира далеч извън чисто визуалното представяне на уеб страниците.

Неслучайно фундаментална част от цялостния процес на уеб дизайна представлява информационната архитектура. И наистина, най-съществената част от целият процес на дизайн в един уеб сайт е именно организирането и структурирането на информацията, а не нейното "разкрасяване" ...

Уеб дизайнът е преди всичко архитектура

Уеб дизайнът наистина най-силно се приближава до архитектурата.

Както основната цел на архитектурата е да проектира сграда, пълноценно изпълняваща функциите си (живеене, производство, офис нужди и т.н.), така и при уеб дизайна основната цел е да се проектира сайт, който да изпълнява своите функции - да информира и да продава.

Тук идва и основният проблем на някои уеб дизайнери: голяма част от тях са бивши художници или графични дизайнери.

Те са в състояние да направят перфектно изпипан графичен оригинал, но слабо се интересуват от търговската страна на сайта и понятия като маркетинг, ефективност, навигация, ползваемост и интуитивност. Стара истина обаче е, че добрият сайт е този, който продава, а добрият дизайнер този, който остава невидим.

Да останат невидими, за много дизайнери обикновено е непосилна задача!

Уеб дизайн и ползваемост

В резултат на тази доминация на формата над съдържанието, Интернет пространството се запълва с красиви, но неразбираеми, нефункционални, трудно използваеми, и затова неефективни сайтове.

С най-искрено учудване и разочарование самият аз често посещавам перфектно построени откъм графичен дизайн сайтове на колеги, в които обаче си задавам въпроси, които не би трябвало изобщо да стоят пред посетителя.

Въпроси като:

  • С какво точно се занимава тази фирма?
  • Произвежда ли или само продава тези стоки?
  • Стоката, която виждам, мога ли да си я купя?
  • На каква цена?
  • Откъде мога да си я купя?
  • Как мога да платя? ...

Не позволявайте това да се случи с Вашия сайт.


 

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Обадете ни се сега на 0898 20 55 89!