Каква е разликата между уебсайт и уеб страница?

Каква е разликата между уебсайт и уеб страница? Въпреки масовото навлизане на Интернет в ежедневието ни, все още някои хора не са наясно какво всъщност означава понятието уебсайт и какво отличава уебсайт от уеб страница?

В тази страница ще опитаме да дадем някои кратки разяснения по този въпрос.


Какво е уебсайт?

Нека първо дадем "официалното" определение на понятието уебсайт. Според Уикипедия, уебсайтът е "сбор от взаимно свързани мрежови ресурси, като уеб страници и мултимедийно съдържание, които обикновено се идентифицират с общо име на домейн, и са публикувани на поне един уеб сървър" ...

Звучи сложничко и неясно, нали?

Казано по друг начин, уебсайтът е просто място в Интернет пространството, което съдържа определен набор Интернет базирани ресурси, до които се достига посредством използването на името на домейн.

Тези "ресурси" могат да бъдат най-разнообразни. От обикновени страници с информация (текстове, снимки, видео и т.н.), до сложни софтуерни системи, предоставящи определени услуги на Интернет потребителите.

Така например, уебсайт е мястото, в което се намирате в момента - нашия сайт с адрес BGpro.com. Уебсайт обаче е и известният на всички ни Google.com!

И докато нашият уебсайт Ви предоставя информация за нас, нашата фирма и нашите услуги, то Google.com предоставя услуга - търсене на нужната Ви информация в Интернет.

И в двата случая обаче говорим за уебсайтове.

Разликата между уеб страница и уебсайт

Да, именно тук се натъкваме на особено разпространено неразбиране.

Свидетели сме как дори официални държавни органи говорят, например, за "страницата на Външно министерство", когато всъщност става дума за "сайта на Външно министерство".

Разликата между страница и сайт е същата, като разликата между страница от списание и цялото списание.

Страницата е просто част от сайта. А сайтът е система от взаимно свързани страници с общ дизайн, функционалности и навигация.

Така например, в момента Вие се намирате в сайта BGpro.com и четете неговата страница със заглавие "Каква е разликата между уебсайт и уеб страница?".

Какво е нужно, за да имате уебсайт?

Технически погледнато, за да имате уебсайт се нуждаете от три неща:

  1. име на домейн,
  2. уеб сървър,
  3. и естествено - самия сайт.

Нека разгледаме накратко всеки един от тези елементи.

Име на домейн

Зад името на домейн се крие начинът, по който посетителите ще достигат до Вашия сайт.

Опростено казано, името на домейн дава възможност Интернет потребителите да достигат до Вашия сайт, изписвайки в браузера си дадено име, като например "moiata-firma.bg".

Имената на домейни се регистрират чрез специализирани фирми регистратори (Registrars), и задължително трябва да са уникални. Подробности за това какво представлява името на домейн и как се регистрира, можете да прочетете тук.

Уеб сървър

Уеб сървърът, най-общо казано, е компютър, който обаче има някои особености. Той е постоянно включен и свързан и Интернет, а в него са инсталирани определен набор от програми, които обслужват един или повече уебсайтове, инсталирани в него.

Казано по друг начин, уеб сървърът е физическото място, където се намират файловете от Вашия уебсайт - текстове, снимки, видео, управляващи програми и т.н.

Понятието "уеб сървър" е свързано с понятието хостиг, което пък е свързано с наемането на част или цял уеб сървър, както и свързаните с това услуги.

Подробности за това какво е уеб сървър и хостинг можете да прочетете в тази статия.

Уеб сайт

Тук вече, надяваме се, няма да Ви изненадаме. За да имате уебсайт, трябва да имате ... уебсайт ... :-)

Както вече писахме по-горе, уебсайтът представлява сбор от определени уеб базирани "ресурси" - от страници с информация, съдържащи текстове, снимки, видео и т.н., до сложни софтуерни системи, предоставящи определени услуги на Интернет потребителите.

Тъй като всъщност целия сайт, който в момента четете, е посветен именно на това какво представляват сайтовете и уеб дизайна, как и от кого се изграждат уебсайтовете, и кое е важно при изграждането им, тук просто ще Ви пожелаем приятно четене на останалите страници в сайта ни.

А ако имате каквито и да било въпроси, не се колебайта да ни попитате.

Търсите надежден партньор
за изработката, развието или поддържата Вашия уебсайт?
ПОИСКАЙТЕ ОЦЕНКА НА ВАШИЯ ПРОЕКТ СЕГА ...