Мобилен уеб сайт

Все още запазваме тази статия в нашия сайт с чисто информативна цел. Държим да подчертаем обаче, че с навлизането на адаптивния дизайн, нуждата от изграждане на отделни мобилни уеб сайтове на практика е отпаднала.

При изполване на похватите от адаптивния дизайн (responsive design), уеб сайтът вече се адаптира към размерите на устройствата и се вижда еднакво добре както от настолни компютри, така и през таблети и мобилни телефони.

Какво е мобилен уеб сайт?

Декстоп уеб сайт Очевидно е че сайт, предназначен да бъде разглеждан на стандартен монитор с ширина няколко десетки сантиметра, няма как да бъде разглеждан нормално върху екрана на мобилен телефон с ширина само няколко сантиметра ...

С лавинообразното разпространение на смартфоните и масовото предлагате на достъпни пакети за пренос на данни като част от мобилната услуга, мобилните телефони се превърнаха в нещо много повече от телефони. Освен да провежда разговори, с един съвременен мобилен телефон Мобилен уеб сайт човек може и да си прочете електронната поща, да разгледа новините в Интернет, да потърси в нета нова стока или услуга и какво ли още не ...

Този факт обаче постави нови предизвикателства пред уеб сайтовете.

Въпреки високата гъвкавост, която предоставят съвременните технологии за изграждане на сайтове, уеб дизайнерите установиха, че единственият надежден начин един сайт да стане ползваем от мобилни устройства е ... просто да се изгради отделен сайт, специално за мобилни телефони ...

Какви са основните изисквания към мобилния уеб сайт?

  • Преди всичко, както общите размери, така и шрифтовете при мобилните уеб сайтове са съобразени с големината на екраните в повечето мобилни телефони - в повечето случай размерът на основното тяло на сайта е между 400 и 600 пиксела.

  • По цитираната вече по-горе причина, развитието на съдържанието при мобилните сайтове е предимно вертикално. При тях рядко, и само по изключение, се наблюдава двуколонна или триколонна подредба на съдържанието (нещо, много типично за "обикновените" сайтове).

  • Поради чувствително по-ниската скорост при преноса на данни в мобилните мрежи, важно е обемът (в килобайти) на всяка една от страниците да е възможно най-малък - около или дори под 15-20 КБ. Това важи както по отношение обема на съдържанието във всяка една страница, така и по отношение размера и оптимизацията на графичните елементи - снимки и илюстрации. Една прекалено голяма и неоптимизирана илюстрация в мобилен сайт може да го забави така, че да блокира работата му.

  • Поради ограничената поддръжка на FLASH при повечето мобилни платформи, използването на тази технология в изграждането на мобилни сайтове практически не се допуска. Същото важи и за някои графични формати, които не се поддържат от повечето браузъри за мобилни телефони.

От всичко казано дотук става ясно, че независимо от възможностите за "преформатиране" на пълноразмерните сайтова по начин, позволяващ да се виждат приемливо и през мобилни телефони, единственият надежден начин да осигурите добра визия и ползваемост на Вашия сайт през мобилни устройства, е да изградите отделен сайт, предназначен специално за мобилни устройства.

Колко струва изграждането на мобилен уеб сайт?

Нужните ресурси, а оттам и цената, за изграждане на мобилна версия на даден сайт, изключително много зависят от начина, по който е изграден той.

За да ви дадем приблизителна оценка за изграждането на мобилна версия на вашия съществуващ сайт, свържете се с нас, като ни дадете неговия адрес. Моля отбележете, че в повечето случай може да се наложи да ни дадете и достъп до хоста (FTP достъп) за да получим представа за някои технически аспекти по изграждането на сайта.

Ако имате каквито и да било въпроси относно изграждането на мобилна версия на вашия сайт, попитайте ни ...

 

Готови ли сте нашият 20-годишен опит
да работи за Вашето онлайн присъствие?

ПОИСКАЙТЕ ВАШАТА ОФЕРТА