Какво е адаптивен (responsive) дизайн?

Нашествието на мобилните устройства

Какво е адаптивен (responsive) дизайн?

За последните десетина години мобилните устройства (телефони и таблети) така превзеха Мрежата, че вече над 70% от световния Интернет трафик се пада на мобилните устройства. Очевидно уеб дизайнът трябваше да отговори на това предизвикателство, и този отговор беше т.нар. "адаптивен дизайн".

Терминът "адаптивен дизайн" е превод от английския израз "Responsive design", което буквално значи "реагиращ" или "адаптиращ се" дизайн.

Докато доскоро собствениците на уеб сайтове изграждаха отделни мобилни версии на уеб сайтовете само в редки случаи и като "специална екстра", то в наши дни вече достъпността на един уеб сайт през мобилни устройства не е лукс, а жизнена необходимост.

Google вече официално съобщи, че сайтове, които не са пригодени за мобилни устройства, няма да се появяват в резултатите от търсения с такива устройства ... А това накратко означава, че ако Вашият сайт не е "responsive", тоест не се адаптира към мобилни устройства, Вие губите 70% от потенциалните си потребители!

Бихте ли допуснали това?

Какво е "адаптивен" или "responsive" дизайн?

Както писахме по-горе, терминът "responsive design" на английски буквално означава "реагиращ дизайн", а като най-близък на този термин, в българския език е възприет изразът "адаптивен дизайн".

При адаптивния дизайн, посредством технически средства, вградени в сайта, уеб сайтът "разбира" каква е разделителната способност (резолюцията) на устройството, с което клиентът го посещава, и "изпраща" в браузера му точно такава версия, която е съобразена с възможностите и изискванията точно на това устройство.

С други думи, ако посетителят ползва настолен компютър и голям монитор с ширина на екрана примерно 1920 пиксела (екранни точки), той получава сайт, адаптиран и съобразен с тези размери на екрана. Ако обаче посетителят ползва мобилен телефон с ширина на екрана само 320 пиксела, то той ще получи в телефона си версия на сайта, адаптирана точно за този размер.

Какви са преимуществата на адаптивния сайт?

Преди всичко, съвсем очевидното преимущество сайтът Ви да е изграден с адаптивен дизайн е това, че просто няма да губите 70% от потенциалните си клиенти ... По-сериозно преимущество надали може да съществува ...

... но има и още: за разлика от досега възприетия подход за изграждане на отделни сайтове само за мобилни устройства (т.нар. "мобилни сайтове"), Вие вече няма да изграждате, поддържате и актуализирате два сайта, а само един - Вашият адаптивен сайт.

Нашата оферта за адаптивен (responsive) уеб сайт

В същност, тук нещата са прости: от години вече всички сайтове, които изграждаме по всички наши пакети се изработват с методите на адаптивния дизайн. По-просто и ясно от това не може да се каже :-)

Ако имате каквито и да било въпроси относно изграждането на Вашия сайт, попитайте ни ...

 

Готови ли сте нашият 20-годишен опит
да работи за Вашето онлайн присъствие?

ПОИСКАЙТЕ ВАШАТА ОФЕРТА