Как да оформим менюто на уеб сайта?

Как да оформим менюто на уеб сайта?

Или с други думи: каква да е навигацията в нашия сайт?

Преди всичко, за тези които още не са навлезли в терминологията на уеб сайтовете, нека поясним какво означава „Навигация в уеб сайт“.

Под термина „уеб сайт навигация“ се разбира системата от менюта и връзки, които служат за движение на посетителя между страниците и секциите в даден уеб сайт.

Влизайки в някои сайтове, много често се натъкваме на „своеобразни форми на навигация“ – ту изскачащи „от нищото“ менюта, ту ленти с връзки там, където съвсем не ги очакваш, ту „художествено оформени“ думички, които ни най-малко не напомнят, че в същност са елементи от меню.

Някои колеги обясняват такъв подход с изрази като „креативност“ или „иновативност“, и се гордеят с така създадения от тях „уникален дизайн“.

Истината обаче е съвсем друга и тя няма нищо общо с претенциите за креативност. Както казва старата поговорка, такива дизайнери, вместо „да изпишат вежди“ на своите клиенти (каквато вероятно е целта им), в същност „им изваждат очите“.

Ще попитате защо мисля така? Ето защо:

Конвенции

Запитвали ли сте се защо във всички автомобили по света някои елементи са разположени по един и същи начин?

Въпреки яростната конкуренция в света на автомобилния дизайн, неща като педалите, ръчната спирачка, воланът и други критични елементи от управлението на автомобила, са разположени по един и същи начин и имат един и същ вид във всички автомобили по света.

Мислите, че това е единственият начин, по който може да се построи един автомобил? Нищо подобно! Както съединителят, така и спирачката, и газта, и воланът технически могат да бъдат разположени на всяко място в автомобила и да приемат всякакви форми. И въпреки това, никой не си позволява волността и „творчеството“ да променя тези общоприети конвенции.

Същото важи и за навигацията в уеб сайтовете. По една или друга причина, в световната практика са се наложили някои правила за вида и разположението на менютата в един сайт. Всеки посетител очаква те да имат определен вид и да са на определено място. Ако не ги намери там, той просто „си тръгва“, без повече да се тормози с този „своеобразен“ уеб сайт.

Не очаквайте посетителите „да се научат“ или „да привикнат“ към „иновативния“ дизайн на Вашия сайт! Това просто няма да се случи.

Единственото, което можете да направите е строго да се придържате към възприетите норми и конвенции относно навигацията, за да могат посетителите лесно и бързо да разберат как да се движат в сайта ви.

Ако пропуснете да им дадете тази яснота, не се учудвайте че сайтът Ви се проваля.

Предвидимост в неизвестното

Всеки човек се чувства несигурно и притеснено в нова и непозната среда. В такава среда той винаги първо търси нещо познато, за което „да се хване“. Не намери ли нищо познато, притеснен и объркан, той се старае да избяга в друга, по-позната и привична за него среда.

Вашият сайт е именно такава непозната среда за всеки нов Ваш посетител. Нов дизайн, нова тематика, нови текстове … и единственото нещо, с което той вече е свикнал и за което може „да се хване“ е само менюто.

Менюто е единственото „познато“ нещо за посетителя на Вашия сайт. Ако и там му поднесете „изненада“, не очаквайте той да прояви воля и настойчивост за да разбере „дълбокия символизъм и творческа иновативност“, криещи се зад вашето „своеобразно“ меню.

Посетителят просто ще кликне с мишката и ще си тръгне. Жалко за творческите напъни на Вашия дизайнер, но още по-жалко за бизнеса Ви …

Нека в заключение Ви дам трите ключови думи, които винаги трябва да имате предвид, когато изграждате меню за сайта си:

  1. Консервативност
  2. Простота
  3. Предвидимост

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...