Какво е UX дизайн?

Какво е UX дизайн?

Напоследък в дигиталния маркетинг се появиха много нови термини и абревиатури, които звучат колкото сложно, толкова и неразбираемо.

В много случаи това се дължи на най-обикновен егоцентризъм от страна на „дигиталните маркетолози“, които просто опитват да блеснат със сложни, неразбираеми, а често и нищо не значещи термини.

Случаят с термина ‘UX дизайн’ обаче не е такъв, защото той обхваща цялостния ефект, който има Вашият продукт (или услуга) върху клиентите Ви, което далеч не само свързано с работата на Вашия уеб сайт. UX дизайнът има пряко въздействие върху крайния успех или неуспех на Вашия бизнес като цяло.

Какво означава ‘UX’ дизайн и каква е ролята му?

Терминът ‘UX’ дизайн идва от английски и е съкращение от ‘User eXperience Design’, което на български може да се преведе като „дизайн на потребителското преживяване“.

Казано с други думи,

‘UX’ дизайнът обхваща планирането и управлението на ВСИЧКИ аспекти от взаимодействието на Вашия потребител с Вашия продукт или услуга.

ОТБЕЛЕЖЕТЕ: говорим за взаимодействието на Вашия потребител с Вашия продукт или услуга, а не само с Вашия уеб сайт!

Съвсем неслучайно в предното изречение написахме думата „ВСИЧКИ“ само с главни букви! Да, към управлението на взаимодействието на Вашия потребител с Вашия продукт спадат и такива „незначителни“ неща като например как Вашата фирма отговаря на телефонни обаждания, след колко време отговаря на запитванията по имейл, и дори състоянието на опаковката, в която Вашият продукт пристига при потребителя.

Вашият клиент купува от Вас преживяване

Зная, че за някои това ще прозвучи пресилено, но то е самата истина. Вашият клиент не купува от Вас продукт или услуга!

Вашият клиент купува от Вас преживяване на усещането от решаването на свой проблем. Дали това усещане ще е усещане на радост и удовлетворение, или усещане за разочарование е изцяло Ваша отговорност.

Не си мислете, например, че дори Вашата стока да е изрядна, Вашият клиент ще остане доволен ако тя пристигне при него с двудневно закъснение и разкъсана опаковка.

Добре, ще кажете Вие, но това е проблем на куриера, за който аз нямам вина! Да, така е, но в крайна сметка именно това ще навреди на „потребителското преживяване“ на Вашия клиент, което в крайна сметка ще се отрази на Вас и Вашия бизнес.

Нещата, за които да внимавате

Бърза реакция на всичко

Да, слагам този елемент на първо място, макар в повечето „учебници“ по ‘UX’ дизайн той не е изведен на преден план!

Въпреки това обаче съм убеден, че това е критичен елемент от цялостното взаимодействие между Вашата фирма и Вашите клиенти.

Старайте се винаги реакцията на Вашата фирма да е възможно най-бърза. Зная, че сте заети и задачите Ви притискат, но бъдете сигурни, че ако един клиент не получи отговор на своето запитване или оплакване до няколко часа, а след ден или два, независимо от Вашия отговор, той вероятно ще престане да бъде Ваш клиент.

Ако в момента нямате време да отговорите изчерпателно, върнете просто отговор от типа „Благодарим за запитването. Ще Ви отговорим до 24 (или 48) часа.“ За Вашия клиент това е несравнимо по-добре, отколкото да чака с дни в неизвестност.

Скорост на зареждане на сайта

Сравнителната лекота при изграждането на всякакви сайтове върху готови платформи от типа на WordPress, Shopify, Webflow, Wix и други подобни, доведе до това че дори миниатюрни сайтове се задвижват от сложни и тежки, а оттам и бавни софтуерни системи.

Едновременно с това, широко разпространение придоби ползването на Интернет през мобилни устройства (телефони, таблети), чието бързодействие (и като процесорна мощ, и като свързаност) е съмнително. А вече над 70% от Интернет потребителите ползват именно такива устройства.

Като резултат, много често изградените върху подобни платформи сайтове отнемат по 10 или дори повече секунди за да се заредят в такива устройства, а това е пагубно за собствениците на тези сайтове. В днешно време просто никой няма време да чака дълго един сайт да се зареди, и затова бавно зареждащите сайтове са осъдени на едно: затваряне на екрана и преминаване към друг сайт.

Тук има много какво още да се коментира, но за да бъдем кратки, ще кажем: Ако Вашият сайт не се зарежда в мобилен телефон до третата секунда, имате проблем!

Предвидимост, организация и изрядност на сайта

Тук ще стане въпрос за цялостния дизайн и организация на сайта!

На тази тема може да се говори с месеци и тя пак няма да бъде напълно изяснена, затова ще Ви посъветваме да прочетете нашите статии „Най-грубите грешки в уеб сайтовете“ и „Как да направим успешен сайт?„.

В цитираните по-горе статии ще разберете в детайли какво трябва и какво не трябва да правите във Вашия сайт, а тук просто ще си позволим няколко съвсем кратки съвета:

  1. Не позволявайте на Вашите уеб дизайнери да се впускат в „оригинални“, „уникални“, „своеобразни“, „иновативни“ и прочее дизайнерски решения. Дизайнът на Вашия сайт трябва да създава у Вашите потребители усещането, че са „у дома си“, а това значи консервативност.
    Запомнете: ако влизайки във Вашия сайт посетителите възкликват „Уау, какъв страхотен дизайн!“, това е сигнал че Вашият уеб дизайнер не си е свършил добре работата. Защото неговата работа е да привлече вниманието на посетителите към Вашата фирма и Вашия продукт, а не към собствения си дизайн! Добрият дизайнер е този, който остава невидим.
  2. Не си позволявайте „лукса“ нещо в сайта Ви да не работи, или да работи не както трябва. Дори един неработещ или водещ „в нищото“ линк може да откаже Вашия потенциален клиент от Вас.
    Внимателно огледайте дали всички връзки във Вашия сайт работят правилно и водят точно там, където трябва. Има специални инструменти, които улесняват този процес. Ползвайте ги. За Вашите посетители, това че Вие самите сте немарливи към Вашия сайт е сигнал, че сте немарливи и към бизнеса си. Никой клиент не би се примирил с това.
  3. Бъдете особено внимателни с правописа и пунктуацията. Една правописна грешка, дори допусната по невнимание, може да Ви провали. Отново – това е сигнал или за немарливост, или (по-лошо) за неграмотност. А кой би искал да прави бизнес с такова хора?
  4. Отделете специално внимание на навигацията (менюто) в сайта. Добре организираните и ясно структурирани сайтове винаги са по-успешни от тези с претрупано и зле организирано меню. Когато става дума за навигацията във Вашия сайт, не допускайте никакви своеволия и оригиналности. Ще сгрешите!
  5. Давайте на своите посетители цялата информация, която им е нужна за да вземат решение за покупка от Вас. Не очаквайте от тях да вдигнат телефона и да Ви попитат. Това просто няма да се случи. Не искайте от Вашите посетители да направят стъпката, която Вие сте си спестили.

Външни доставчици

Няма бизнес, който да бъде самодостатъчен! Всяка фирма е принудена на ползва стоки и услуги от външни доставчици за някои от своите дейности.
Затова, когато ползвате външни услуги, старайте се те да са на нивото на Вашите претенции.

Трудно ще убедите Вашите клиенти, че стоката Ви е „ексклузивна“ и „висококачествена“, ако ползвате услугите на най-евтините куриери, които бавят доставките, а доставените пакети са смачкани или разкъсани.

Ще Ви е трудно да убедите Вашите клиенти, че сте компетентни професионалисти, ако например ползвате безплатни имейл услуги от типа на тези в gmail.com или mail.bg. Ако нямате средства да си позволите собствен домейн и платена имейл услуга, кой би бил готов да прави бизнес с Вас?

Вашите клиенти също така трудно ще повярват, че сте „богата и просперираща фирма“, ако сайтът Ви „едва крета“, защото е инсталиран във възможно най-евтиния споделен хостинг пакет.

Или накратко:

‘UX’ дизайнът обхваща планирането и управлението на всички аспекти от взаимодействието на Вашия потребител с Вашия продукт – стока или услуга.

Не пренебрегвайте никой от тези аспекти, защото отдавна е известно, че „и малките камъчета могат да обърнат колата“.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...