Как да изберем уеб дизайнер?

Как да избера уеб дизайнер?

Изборът на дизайнер Вашия уеб сайт е критично важно решение, с дългосрочен ефект за Вашата компания.

Би било голяма грешка ако мислите, че изграждането на сайта Ви е еднократен акт, след който ще можете „да забравите“ за Вашите уеб дизайнери!

Изборът на уеб дизайнер е дългосрочно решение

Уеб сайт може да се изгради по безброй начини!

Причина за това е не само фактът, че всеки сайт сам по себе си е уникален, но и че една и съща функционалност или визия могат да се постигнат с много различни средства.

Ето защо, дори ако сайтът Ви е изграден по „най-класическия“ начин, като например с WordPress, той все пак ще е уникален, защото Вашият дизайнер ще е вложил в него своята индивидуалност.

Неща като доработките и „фините настройки“ на темата (темплейта), подборът на модули (плъгини) и тяхната конфигурация винаги ще отразяват „вкуса“ и специфичните предпочитания на Вашия уеб дизайнер. Съответно и никой друг освен него, няма да се справи по-добре при решаване на евентуално възникнали проблеми или нужда от съществени промени в сайта Ви!

Няма да ни стигне целият този сайт за да разкажем за всичките случаи, в които при нас са идвали клиенти с един и същ проблем: уеб дизайнерът или фирмата, която е изградила техния уебсайт, са „изчезнали“, „не вдигат телефона“, или „вече се занимават с друг бизнес“.

Именно по тази причина, във Ваш и интерес е човекът или фирмата, които изберете за Ваши уеб дизайнери, да изпълняват най-малко две условия:

  1. Да притежават необходимия опит, така че Вашият сайт не само да изглежда добре, но и да покрива задължителните технически стандарти.
  2. Човекът или фирмата да не са „от вчера“ в уеб дизайн бранша, и вероятността да останат там достатъчно дълго да е висока.

Нека разгледаме тези условия малко по-подробно:

За какво да внимавам при избора на уеб дизайнер?

Разбира се, всички знаем, че накъдето и да се обърнете, ще срещнете сайтове на уеб дизайнери с шумно афиширани претенции за „богат опит“, „уникална креативност“ и „безброй доволни клиенти“ зад гърба си.

Всички знаем и че това понякога e вярно, но понякога и не е!

Трудно е да се даде универсална рецепта как да разберем дали кандидатът за уеб дизайнер притежава необходимия опит, но като цяло има и признаци, които е добре да бъдат за Вас червен сигнал за опасност.

Преди всичко, не се подлъгвайте по красиви думи от типа „няма проблем, ние можем всичко„, по ниски цени или „безплатни екстри„. Зад това почти винаги се крият уловки, чиято единствена цел е да се хванете …

Ето някои от тези сигнали, за които да внимавате:

1. „Правим всичко, на ниски цени“

Пѐнкилери

Думата „пѐнкилер“ идва от английския израз „pain killer“, което се превежда като „болкоуспокояващо“, а в разговорния език означава човек, който се занимава с всичко и се наема да върши всякаква работа.

Лесно ще разберете, че си имате работа с пѐнкилери, ако покрай уеб дизайна, Вашите кандидати са обявили, че се занимават и с продажба, ремонт или поддръжка на компютри, печат на рекламни материали, фотографски и видео услуги, инсталиране на софтуер и други подобни!

Не забравяйте: уеб дизайнът е сложна професия, изискваща високо специализирани знания и опит, които нямат нищо общо с дейности като поддръжката на компютри или печата на визитки и брошури! Не е възможно да правиш всичко това и да претендираш, че го правиш добре.

Няма нищо лошо ако Вашият тенекеджия може да свири на пиано, но ако Ви трябва пианист, потърсете си пианист!

Ниската цена

Естествено, нормално е всеки да иска да получи това, което му е нужно, на възможно най-ниската цена.

За съжаление обаче, докато високата цена не Ви гарантира високо качество, ниската цена почти винаги гарантира, че ще получите нещо, от което не се нуждаете! В някои екстремни случаи дори може да получите нещо, което да навреди на бизнеса Ви, при това без да се усетите навреме.

В тази връзка ще Ви кажем само едно: дори при сравнително ниските цени за подобен род услуги в България, никой компетентен уеб дизайнер не би се съгласил да работи за Вас за цена под 250-300 лева на ден.

Предвид факта, че дори един минимален като размери сайт се изгражда за не по-малко от два – три дни, бъдете особено внимателни ако някой Ви предложи да „направи“ сайта Ви за 200 – 300 лв. Тук вече е сигурно, че ще получите нещо, което не само няма да Ви свърши работа, но вероятно и ще Ви навреди.

2. „Тук сме от скоро и за малко“

Стартъп

Думата „стартъп компания“ някак стана модерна напоследък и немалко хора дори я свързват с нещо положително и обещаващо.

Често, разбира се, зад стартъп компаниите наистина стоят амбициозни и добре премислени проекти, които понякога се осъществяват.

Да не забравяме обаче, че терминът „стартъп компания“ все пак означава просто „стартираща фирма“, с всички произтичащи от това обстоятелства: липса на опит, а често и на знания.

Затова, ако не искате Вашите дизайнери да се учат на Ваш гръб, все пак проверете откога са в бизнеса. Не забравяйте, че за да се натрупа дори минималният опит за изграждане на професионален сайт, са нужни не по-малко от две до три години усилен труд.

Фрийлансър

Фрийлансърите са професионалисти на свободна практика, и не само у нас, но и по света много фрийлансъри работят успешно, а често и много качествено.

Животът на фрийлансъра обаче по принцип е много труден, защото намирането на постоянен поток от клиенти е трудна задача за човек, който работи сам.

Затова и, както сме писали и на други места в този сайт, за много такива професионалисти на свободна практика, статусът на фрийлансър обикновено е междинен и временен етап, преди те да си намерят постоянна и добре платена работа в голяма фирма.

Това, разбира се, е добре за тях, но не и за собствениците на сайтовете, които те са изградили като фрийлансъри, защото те вече нямат нито време, нито възможност да се занимават с тях.

Тъй че, дали е във Ваш интерес да наемате фрийлансър за Вашия сайт, оставяме да прецените сами.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...