Уеб сайт: най-важното, което трябва да знаете

Най-важното за уеб сайта

Вие вероятно четете тази страница с мисълта „Искам уеб сайт, при това бързо и възможно най-евтино“.

Стара истина е обаче, че нашите желания невинаги съвпадат с нашите нужди. Често това, което искаме, не е точно това, от което се нуждаем.

И докато това, което искате, е просто уеб сайт, то това, от което по-скоро се нуждаете, не е просто уеб сайт, а стойностен сайт, който реално да направи Вашия бизнес по-ефективен и печеливш. Вие не се нуждаете просто от уеб сайт, а от ефективен уеб сайт.

А каква е разликата, ще попитате? Както ще разберете в тази страница и изобщо в този сайт, разликата е огромна.

Както много пъти сме споменавали в нашите статии,

Изграждането на сайт не е особено трудно. Изграждането на успешен и ефективен сайт обаче, вече е „съвсем друга бира“.

Нека отново (за кой ли път?) повторим: днес всяка минута в Интернет се създават по 380 нови сайта. Само за секундата, в която прочетохте това изречение, в Интернет вече се появиха над шест нови уеб сайта! Знаете ли колко прави това на ден? Над половин милион.

Днес всеки ден в Интернет се появяват по над половин милион нови сайта!

Е, ако при такава конкуренция разчитате да успеете като изградите какъв да е сайт, обричате се да загубите и времето, и парите си.

Понякога при нас идват клиенти с думите: „Аз знам какво искам. Трябват ми само хора, които да го изпълнят технически“. Ако и Вие мислите така, дълбоко грешите.

Уеб сайтът не е техническо начинание! Той е сложен маркетингов инструмент. Той е мощно оръжие във Вашите ръце, и като всяко оръжие, насочен в грешна посока, сайтът може и да вреди.

В успешния уеб сайт се преплитат знания от множество области като икономика, маркетинг, психология, естетика, етика, и какво ли още не? В наистина успешните уеб сайтове, зад красивите на пръв поглед „картинки“, фонове, шрифтове и бутони, стоят много знания и дълги години опит.

Затова, винаги подхождайте към уеб сайта си с нужния респект и внимание. Защото колкото добрият уеб сайт може да направи бизнеса Ви по-успешен, толкова и зле изграденият уеб сайт може да му навреди, а в някои случаи дори да го провали.

Вашият уеб сайт е отражение Вашата фирма

Никога не забравяйте:

Посетителите винаги поставят знак за равенство между уеб сайта и неговия собственик.

Ако Вашият сайт изглежда неугледно и непрофесионално, за неговите посетители фирмата Ви ще изглежда точно такава, какъвто е сайтът – неугледна и непрофесионална, независимо каква е тя в действителност!

В днешно време, в което всеки ден се създават по над половин милион нови сайта, а за „умовете и сърцата на потребителите“ се борят хиляди фирми, инвестиращи огромни суми във високо професионални и прецизно оптимизирани сайтове, несериозното отношение към уеб сайта е най-грубата грешка, която един бизнес може да допусне!

В днешното време, в което вече дори възрастните дами проверяват хороскопа си, получават пенсията си и пазаруват „от Интернета“, просто не можете да си позволите какъв да е уеб сайт.

Вашият сайт може да издигне Вашия бизнес, но може и да го провали. Това обаче не зависи от сайта, а от самите Вас, защото това какъв сайт ще притежавате зависи единствено и само от Вас.

Затова, не подценявайте нито една от изброените по-долу стъпки, и не пропускайте да се запознаете със статиите, свързани с тях. Така шансовете Вашият сайт да има необходимите качества и ефективно да работи за Вас, ще се увеличат многократно.

Стъпка 1: преди всичко – подгответе съдържанието

Успехът на Вашия уеб сайт зависи не само от уеб Вашите уеб дизайнери, но и от самите Вас! От качествата на информацията и текстовете, които ВИЕ ще трябва да подготвите за вашия сайт.

Не вярвайте и не разчитайте на дизайнери, които Ви обещават да изградят за Вас „високо професионален“ уеб сайт без Вие изобщо „да си мръднете пръста“! Каквито и уеб дизайнери да наемете, те ще могат само да усилят или да намалят ефекта от Вашето съдържание.

Мислете за сайта си като за списание за Вашата фирма, което трябва да издадете.

За да издадете това „списание“, естествено, трябва предварително да подготвите неговата структура (какви секции да съдържа) и неговото съдържание – текстове, илюстрации, схеми, фирмени знаци и т.н.

За да си изработите правилен подход и да подготвите добро съдържание за Вашия уеб сайт, което да го направи успешен и полезен за Вашия бизнес, прочетете статиите Какво да включа в моя уеб сайт?, Защо сайтът ми се проваля?Най-грубите грешки в уеб сайтовете и Как да направим успешен сайт?.

Нека отново повторим: повярвайте, няма кой друг да подготви съдържанието (текстовете и фотосите) за Вашия сайт, освен Вас. Ако не се чувствате достатъчно подготвени за да пишете текстове, или просто нямате време за това, наемете си професионални автори (копирайтъри), но изкъсо следете и проверявайте тяхната работа. Не забравяйте, че никой освен Вас не познава Вашата фирма и Вашия бизнес достатъчно добре, за да подготви текстовете за сайта вместо Вас.

Стъпка 2: избор на изпълнител за Вашия уеб сайт

На този етап е време да решите кой да изгради Вашия уеб сайт.

Тук преди всичко е важно да знаете, че отношенията с хората, които ще изградят Вашия сайт, ще бъдат дълготрайни. Не очаквайте „да забравите“ за Вашите уеб дизайнери щом сайтът Ви бъде готов. Това се случва изключително рядко, и зад това има сериозна причина. Всеки уеб дизайнер „оставя част от себе си“ в изграждането на всеки сайт, и Вие рано или късно ще бъдете принудени да потърсите отново тяхната помощ.

Затова, внимателно подбирайте изпълнителите на Вашето задание. Ще се наложи дълго да работите заедно.

Вариантите, които ще се открият пред Вас, са многобройни – от безплатния вариант, тип „направи си сам“, през работата с фрийлансъри (дизайнери на свободна практика), до наемането на специализирани уеб дизайн агенции, които да се заемат със задачата да проектират и изработят Вашия сайт.

Затова, полезно би било да прочетете статиите ни Кой и как да изгради моя уеб сайт? и Как да избера уеб дизайнер?, в които ще намерите много информация и практически съвети в тази насока.

Имайте предвид, че зад гърба на опитните уеб дизайнери стоят стотици изградени сайтове, и затова те могат да Ви дадат наистина безценна информация и съвети не само как да подготвите Вашите изходни материали, но и как да организирате Вашата информация така, че уеб сайтът Ви да е максимално ефективен.

Затова, след като внимателно изберете добри и опитни дизайнери, вслушвайте се в техните съвети. Стив Джобз беше казал „Наемете специалисти за да Ви казват какво да правите, а не за да им казвате какво да правят.“

Стъпка 3: избор на технологично решение

След като разполагате с повечето от текстовете за Вашия сайт и сте решили кой да го изгради, време е да решите (обикновено с помощта на вече избрания от Вас уеб дизайнер) КАК да бъде изграден Вашия уеб сайт.

Разбира се, добре знаем, че Вие не сте IT специалисти и няма как Вие сами да вземете това решение. Важно е обаче да имате поне малко предварителна информация по темата, за да можете да се ориентирате в съветите, които вероятно ще Ви дадат Вашите дизайнери, и да вземете информирано решение.

Като първа стъпка в този етап е добре да решите (може и с наша помощ) дали Вашият сайт да бъде статичен или динамичен.

Моля Ви, не се подвеждайте от твърдения, че единствено динамичните сайтове са доброто решение! Всяко едно от тези две решения има своите положителни и отрицателни страни, затова наистина важно е на този етап да вземете Вашето информирано решение.

За тази цел особено полезно за Вас ще е да прочетете статиите ни Статичен или динамичен сайт? и Предимствата на статичния сайт.

Ако Вашите дизайнери твърдят, че WordPress е „единственото Ви спасение“, вероятно няма да е излишно да прочетете и статията ни WordPress – за и против.

Стъпка 4: планиране на бюджет за уеб сайта

Разбира се, със сигурност ще трябва да планирате и бюджета си, и затова ще се поинтересувате и от цени.

За цените за изработката на уеб сайт може да се говори много, но тук ще Ви кажем само най-важното: високата цена не Ви гарантира качество, но ниската цена със сигурност Ви гарантира, че ще хвърлите на вятъра парите си, колкото и малко да са те.

Не забравяйте, че нищо не може да замени богатия опит. Когато става дума за толкова критично важно нещо за бизнеса Ви като Вашия уеб сайт, не търсете най-евтиното решение, защото това е сигурен начин да загубите парите си, а вероятно и да навредите на бизнеса си!

Цените на уеб сайтовете, особено в страна като нашата, варират в изключително широки граници. Днес в България можете да намерите хора, готови да изградят за Вас „сайт“ за суми от порядъка на 200-300 лева, и други, които дори няма да разговарят с Вас ако бюджетът Ви не е поне 5000 лева.

За този факт си има причина: у нас няма никакво изискване да имаш каквато и да било професионална квалификация, за да се обявиш за уеб дизайнер. Нещо повече, никой няма дори да Ви направи забележка, ако в сайта си твърдите че сте опитен уеб дизайнер, а сайтът в който пишете това е първият в живота Ви.

Затова, полезно би било да прочетете статиите ни Каква е цената на уеб сайт? и Евтин сайт? Какви са рисковете?, както и да разчитате на интуицията си, когато се срещнете с хората, които ще изграждат сайта Ви.

Стъпка 5: регистриране име на домейн

Името на домейна за Вашия уеб сайт е важно! То се превръща в част от идентификацията на Вашата фирма и ще бъде част от всеки Ваш рекламен материал.

Може дори да дойде време, в което фирмата Ви вече няма да е известна с името си по съдебна регистрация, а с името на домейна, който сте избрали. Затова, отделете специално време както за четене по въпроса, така и за внимателния подбор на това име. Възможно е един ден да се окаже, че времето отделено за това, е било една от най-добрите Ви инвестиции.

Какво точно представляват домейните и как да си регистрирате име на домейн, прочетете страницата ни за това Какво е домейн и как се регистрира?.

Както писахме по-горе, обърнете особено внимание на подбора на това име за Вашия уеб сайт. Какво трябва да знаете за да си изберете добро име за Вашия домейн ще разберете от статията ни Как да си изберем добро име на домейн.

Стъпка 6: наемане и настройка на хостинг

След като вече имате Ваше име на домейн, нужно е да наемете и Интернет пространство (част от сървър), в което да инсталираме Вашия сайт. Услугата по отдаване под наем на Интернет пространство се нарича хостинг.

Да, това безспорно е технически аспект, за който частично или изцяло ще се погрижат Вашите уеб дизайнери. Независимо от това обаче, полезно би било и Вие да знаете за основните неща, за да намалите вероятността да допуснете грешки или някой да Ви заблуди.

Какво точно представлява хостингът, какви особености има и как да наемете такава услуга, прочетете в статията ни Какво е хостинг и как да си наемем хостинг?

Стъпка 7: поддръжка и оптимизация

Няма нищо по-безсмислено от стар вестник и неактуален сайт! Веднъж изграден, Вашият уеб сайт ще се нуждае не само от техническа поддръжка, но и от оптимизация и редовна актуализация на информацията в него.

Преди всичко запомнете, че да изградите сайта си, и след това просто да го „зарежете“ с надеждата той да работи за Вас, без да полагате грижи за него, е един от най-сигурните начини да го провалите.

Интернет е динамична среда, в която всичко непрекъснато се променя. Сайт, който не се променя и не се развива и оптимизира за да бъде постоянно в крак със средата, в която е поставен, неизбежно изостава и рано или късно бива забравен.

За да знаете в какви посоки да съсредоточите Вашите усилия, след като вече имате сайт, прочетете статиите ни Какво включва поддръжката на сайт?, Какво е уебсайт оптимизация (SEO)? , както и Какво е „on-page“ оптимизация? и Как днес да се класираме на първа страница в Google? .

В заключение

Да, скъпи приятели, както разбрахте, изграждането и поддръжката на уеб сайта не се оказаха нито прости, нито бързи, нито евтини задачи.

Убедени сме обаче, че познаването на даден проблем е най-прекият и вероятно единствен път за решаването му. Затова и създадохме материалите в този сайт, с надеждата те да са Ви полезни и да Ви спестят скъпо струващите грешки, които всеки начинаещ в Интернет прави. Дано сме Ви били полезни.

Благодарим Ви, че сте тук.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...