Как да се класираме на първа страница в Google през 2023?

Първа страница в Google

Със сигурност никого няма да учудим като кажем, че най-важното изискване, което повечето клиенти имат при поръчката на нов сайт, е той да се класира на първа страница в Google.

Някои клиенти дори споделят с нас мисли от типа „Ако сайтът ми не е на първа страница в Google, защо да го правя?

Ние напълно разбираме този стремеж, защото надали на тази планета има собственик, който да не иска сайтът му да е на първа страница от резултатите в Google.

„Дребният“ проблем тук обаче е, че собствениците на сайтове по света са милиарди, а първа страница в Google съдържа само десетина резултата. Там няма място за всички желаещи!

В тази статия ще се опитаме да изясним принципите и механизмите, които стоят зад класирането на сайтовете при търсения в Google, както и кое е най-важното през 2023 за да има Вашият сайт шансове да достигне до тази заветна „първа страница в Google“.

Първа страница в Google през 2023

От какво зависи класирането в Google?

Когато днес разговаряте с оптимизатор на сайтове или друг уеб специалист, неизбежно ще чуете поредица от „засукани“ и сложно звучащи термини от типа на „ключови думи“, „беклинкове“, „линк билдинг“, „реферали“ и др.

Да, безспорно това са фактори, които във времето имаха сериозно отношение към класирането на всяка уеб страница в Google. Те имат отношение към класирането на сайтовете и днес.

През 2023 година обаче Google далеч не е същия като този, който беше през 2013, и на практика няма нищо общо с това, което беше през 1998, когато Google за пръв път се появи в Интернет пространството.

Ето защо, би било полезно да разкажем малко за развитието на алгоритмите на Google във времето, от което безспорно ще стане ясно кое всъщност има най-голямо значение за доброто класиране на един сайт в Google през 2023 година.

Нека се обърнем към историята.

Първа фаза – ключови думи

В първите периоди, след стартирането си през 1998, при класирането на сайтовете Google разчиташе предимно на присъствието на търсената ключова дума или израз в сайта, който ще се класира. Колкото по-често се споменаваше търсената ключова дума или израз в текстовете на сайта, толкова по-напред се класираше той при съответното търсене.

Всичко това изглеждаше напълно логично, но резултатите от класиранията при прилагането единствено на този критерий бързо започнаха да бъдат изкривявани.

Причината за това беше, че някои собственици на сайтове започнаха да злоупотребяват с тези ключови думи и буквално „натъпкваха“ текстовете си с такива ключови думи. В резултат на това, Google започна да класира напред сайтове, които наистина бяха претъпкани с търсената ключова дума или израз, но реално не бяха полезни за потребителите.

Феноменът дори получи собствено име – нарекоха го „keyword stuffing“ (в превод – „тъпчене с ключови думи“) – и този феномен определено не се нравеше на Google.

Да припомним, че Google е търсачка номер едно именно защото дава най-релевантни и полезни резултати, и от Google бързо започнаха да наказват опитите за измама чрез пренасищане на текста с ключови думи. Сайтовете, за които Google откриваше прилагането на такива методи, бяха бързо „дисквалифицирани“ и отпадаха от резултатите.

Очевидно обаче трябваше да се добави и друг критерий за класиране, така щото резултатите от търсенията да отразяват реалната релевантност на сайтовете спрямо търсения израз.

Втора фаза – беклинкове

Във втората фаза от развитието на своите методи за класиране, Google въведе още един съществен критерий за релевантност – броят връзки (линкове) от външни сайтове, свързани с темата.

В Google прецениха, че наличието на връзки към търсения сайт от външни сайтове са елемент, който би трябвало да е извън възможностите на самия собственик на сайта. С други думи, с това би трябвало да не може да се злоупотребява, както с ключовите думи.

От търсачката предположиха, че колкото повече външни сайтове съдържат линкове към класирания сайт, толкова по-голяма е вероятността информацията в този сайт да е наистина полезна и релевантна.

За съжаление обаче, собствениците на сайтове и „Google оптимизаторите“ отново сравнително бързо намериха „трик“ за да могат и тук да излъжат търсачката.

Появи се дейността, наречена „линк билдинг“ (link building), при която собствениците или „оптимизаторите“ на сайтове се свързваха с авторитетни сайтове и буквално купуваха поставянето на линк към техния сайт. На базата на това се разви цяла Интернет търговия и се появиха цели нови сайтове, посветени на този „бизнес“.

Това бяха така наречените „link farms“ (ферми за линкове), в които всеки можеше да си плати за да се публикува линк към неговия сайт, като по този начин трупа „активи“ в Google.

Съвсем очевидно, рано или късно Google нямаше начин да не реагира и на тези опити за измама, защото те накърняваха интересите на потребителите на Google. Нека отново ги припомним – да получат полезни и релевантни резултати от своите търсения.

Ето защо се стигна и до следващия, наистина драматичен ъпгрейд в критериите на Google за класиране.

Трета фаза – потребителски реакции

За да стане ясно колко наистина драматично повлия тази трета и активна в момента фаза от развитието на Google, полезно е да поясним няколко аспекта от цялостната роля на Google в Интернет.

С развитието си, от обикновена търсачка, Google се превърна в определящ и решаващ фактор за целия Интернет.

Както добре знаем, Google разработиха най-разпространения в момента браузър – Google Chrome. Те станаха собственици и на най-разпространената операционна система са мобилни телефони – Android, отдавна са собственици и на най-посещаваната мрежа за споделяне на видео съдържание Youtube.com, а прилаганата в почти всички сайтове система за статистическо измерване на посещаемостта се казва „Google Analytics„, естествено, също е изцяло собственост на Google.

По този начин специалистите от Google получиха достъп до наистина невиждани досега масиви от данни за поведението на всеки един потребител в Интернет. От тези данни експертите в Google на практика са в течение с почти всяко действие на всеки един Интернет потребител.

В днешно време – двадесетте години на 21 век – Google вече е наясно не само кои сайтове посещавате, но и по кои резултати от търсенията кликате и колко време се задържате там.

Накратко казано, ако Вашият браузър е Google Chrome, Вашият мобилен телефон ползва операционната система Android, Вие често гледате видеа в Youtube, а Вашият сайт ползва „Google Analytics“, Google знае за Вас повече от всички разузнавателни централи по света, взети заедно!

Най-важното обаче е, че Google използва всички тези данни и като основен критерий за класиране на сайтовете в собствената си търсачка!

Казано с други думи, ако в резултат от наличието на търсени ключови думи и външни линкове, Google е класирал Вашия сайт на челни позиции, но при търсенията повечето потребители прекарват повече време в класираните по-назад сайтове, това за Google е сигнал че е сгрешил като е класирал Вашия сайт напред, и бързо ще го декласира.

Ако, независимо че е пълна с ключови думи, потребителите остават в определена страница от Вашия сайт, да речем, средно по 10 или 15 секунди, за Google това е сигнал, че тази страница не представлява реален интерес за потребителите, и той бързо ще я премести назад в класирането. За Google отдавна е ясно, че ако потребителите не се задържат върху една страница поне минута и половина – две, тази страница очевидно не представлява интерес за тях.

Обратно, ако средното време за престой на потребителите във Вашата страница („Average page view duration“ според Google Analytics) е повече от 2, 3 или дори 4 минути, това за Google е ясен сигнал, че страницата Ви представлява интерес за потребителите, тя представлява ценен Интернет ресурс, и това със сигурност ще повлияе положително на класирането ѝ в Google.

Очевидно, най-накрая Google успя да намери един истински определящия критерий за реалните качества на даден сайт – реакцията на потребителите!

Колкото и амбициозно оптимизиран и наситен с ключови думи да е Вашият сайт, шансовете му за трайно добро класиране в Google са малки, ако той не предоставя истински полезна информация за потребителите, която те ежедневно оценяват със собствените си реакции.

Четвърта фаза – изкуствен интелект

По последна информация, в момента в ход е ново и цялостно „преразглеждане“ на методите и алгоритмите на Google за класиране на сайтовете при търсения.

В тази фаза Google вече ще използва методи на изкуствения интелект (AI – Artificial Intelligence) за да взима под внимание на практика всички фактори, които биха могли да повлияят на класирането. Така например, освен всички изброени вече по-горе фактори, търсачката вече разполага и с методи да установи истинските намерения и очаквания на всеки търсещ в Google.

С други думи, Google вече ще може да различи дали например търсещият има желание да закупи търсения продукт, или просто търси по-подробна информация за него. На тази база, Google би могъл да прецени дали за конкретното търсене да изведе по-напред онлайн магазини или информационни сайтове. Всичко това, разбира се, е базирано както на данните от предишни търсения в Google на конкретния потребител, така и на неговите интереси, според данните от цялостната му Интернет активност.

Затова, не се изненадвайте ако при търсене на една и съща ключова дума или израз, резултатите които получавате Вие се различават от тези, които получава на своя компютър Вашето дете или Вашият съсед.

С други думи, Google вече взима предвид не само какво се търси, но и кой го търси.

Тази фаза е все още в процес на развитие и тестване. По наша информация, в момента Google дори използват „армия“ от реални анализатори (истински хора, а не софтуерни ботове), които четат и анализират съдържанието на определени сайтове по зададени критерии. Всичко това цели да се сравнят резултатите от реалните, „човешки“ анализи, с тези на изкуствения интелект, като крайната цел, естествено, е „фината настройка“ на алгоритмите за класиране.

Обобщение

2023 се превръща в годината, в която отдавна известното Интернет правило „Content is King“ (Съдържанието е кралят) най-накрая започва да важи с пълна сила!

Безспорно, „добрите стари“ критерии, като наличието на нужното количество ключови думи и обратни линкове към сайта Ви, ще продължат да имат своята роля при класирането. Тя обаче все повече ще намалява.

Ако Вашият сайт не предоставя реална, полезна, и актуална информация, която да задържа Вашите потребители в сайта Ви и да решава проблемите им, никакви ключови думи и беклинкове няма да са в състояние да го спасят от влошаване на класирането му в Google.

Обратно: ако Вашият сайт предоставя на посетителите си полезна, актуална и достоверна информация, която отговаря на очакванията на Вашите посетители и решава проблемите им, не се тревожете за класирането му в Google. Рано или късно Вашият сайт ще заеме мястото в резултатите на Google, което реално му се полага.

Пътят към първа страница в Google минава през целенасочена, упорита и непрекъсната работа за предоставяне на актуална, достоверна и полезна информация на Вашите потребители. Кратък и лесен път към първа страница в Google (вече) не съществува!

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...