Основните канали за реклама в Интернет

Основните канали за реклама в Интернет

Възможностите за реклама в Интернет представляват наистина смислена, макар и временна алтернатива на SEO оптимизацията за добро класиране в Google.

Винаги сме били убедени, че трайно добри резултати от Интернет присъствието на Вашата фирма може да се постигне единствено с добра оптимизация на сайта, последвана от доброто му класиране в търсачките.

Доброто оптимизиране обаче обикновено отнема време, а в по-конкурентните сегменти, постигането му може да се окаже и доста трудоемко.

Затова, винаги съществува възможност да си платите за Интернет реклама на Вашия сайт, особено когато той е още нов, а Вие не разполагате с време за добрата му оптимизация.

Положителната страна на Интернет рекламата е, че резултати се постигат бързо. Отрицателните страни обаче са, че това обикновено е скъпо „удоволствие“, и със сигурност е нетрайно.

В момента, в който спрете да плащате за реклама, спират и посещенията в сайта Ви.

Кои са основните канали за Интернет реклама?

Реклама в Google

Google отдавна е известен с възможността Вашият сайт да се появява над резултатите от търсенията във формата на „спонсориран“ (платен) линк.

Програмата се нарича Google Ads и представлява сложна система за заплащане на реклами в Google, като сумата за плащане е базирана на броя кликове върху рекламата Ви (pay per click).

Друго характерно за системата на Google Ads е, че тя е базирана на наддавания (bids), и Google показва тази реклама, чийто собственик е готов да заплати най-високата цена за това.

Добрата страна на този вид Интернет реклама е, че рекламодателят заплаща единствено когато някой кликне върху неговата реклама.

Лошата новина обаче е, че в сегментите с голяма конкуренция, цената в Google Ads може да достигне до 10 и повече долара само за едно кликване върху Вашата реклама.

По тази причина, ако бизнесът Ви се развива във високо конкурентен сегмент и искате рекламата Ви да се появява над резултатите в Google, рекламният Ви бюджет трябва да е сериозен.

Освен високата цена, друга отрицателна страна на рекламирането в Google е, че системата разполага с доста ограничени възможности за таргетиране (насочване) на аудиторията, от което следва, че една недобре настроена рекламна кампания в Google Ads може да се окаже едновременно скъпа и неефективна.

Реклама в социални мрежи

Социалните мрежи, напоследък основателно наричани „социални медии“, буквално взривиха Интернет през последните години.

Преобладаващата част от Интернет потребителите вече прекарват огромна част от времето си в тези мрежи, и много от тях ползват социалните мрежи като на практика единствен източник на информация.

Разбира се, водещата такава мрежа е Facebook, но недалеч след нея се нареждат Twitter и Instagram, а зародилата се сравнително наскоро TikTok вече усилено набира скорост.

Именно поради масовото и редовно ползване от потребителите, социалните мрежи стават все по-привлекателни за Интернет реклама, като всяка от тези мрежи предлага своя собствена платформа за публикуване и управление на реклами.

Поради все пак ограничения обем на тази статия, тук ще разгледаме малко по-отблизо възможностите за Интернет реклама само във Facebook.

Тази най-стара и най-утвърдена социална мрежа всъщност предлага и най-добре развитата система за публикуване и управление на реклами.

Модулът на Facebook за управление на реклами е изключително мощен и дава на разположение на рекламодателите огромно количество информация, която може да послужи за тясно таргетиране (насочване) на Интернет рекламата към строго профилирана аудитория.

Така например, всяка Интернет реклама във Фейсбук може да бъде настроена така, че да се появява единствено на хора в определена територия, от даден пол, с определени интереси, социален статус, и дори имотно състояние! Какво по-добро от това?

Друг сериозен коз на Интернет рекламата във Facebook е, че тя все още може да бъде на доста достъпни цени!

Неслучайно написахме „може да бъде“ на доста достъпни цени. Цената, която ще постигнете, много зависи от начина, по който ще дефинирате и насочите Вашата реклама.

Една правилно настроена и добре таргетирана Интернет рекламата във Facebook може да достигне наистина скромната цена от $0,05 на клик (5 цента, или по-малко от 10 стотинки на клик)!

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...