Какво е адаптивен дизайн?

Какво е адаптивен дизайн?

… известен още като Риспонсив дизайн

Нашествието на мобилните устройства

Адаптивен или риспонсив дизайнЗа последните десетина години мобилните устройства (телефони и таблети) така превзеха Мрежата, че вече над 70% от световния Интернет трафик се пада на мобилните устройства.

Очевидно уеб дизайнът трябваше да отговори на това предизвикателство, и този отговор беше т.нар. „адаптивен дизайн“.

Терминът „адаптивен дизайн“ е превод от английския израз „Responsive design“, което буквално значи „отзивчив“ или „реагиращ“ дизайн.

Докато доскоро собствениците на уеб сайтове изграждаха отделни мобилни версии на уеб сайтовете само в редки случаи и като „специална екстра“, то в наши дни вече достъпността на един уеб сайт през мобилни устройства не е лукс, а жизнена необходимост.

Google вече официално съобщи, че сайтове, които не са пригодени за мобилни устройства, няма да се появяват в резултатите от търсения с такива устройства … А това накратко означава, че ако Вашият сайт не е „responsive“, тоест не се адаптира към мобилни устройства, Вие губите 70% от потенциалните си потребители!

Бихте ли допуснали това?

Какво е „адаптивен“ или „responsive“ дизайн?

Както писахме по-горе, терминът „responsive design“ на английски буквално означава „реагиращ дизайн“, а като най-близък на този термин, в българския език е възприет изразът „адаптивен дизайн“.

При адаптивния дизайн, посредством технически средства, вградени в сайта, уеб сайтът „разбира“ каква е разделителната способност (резолюцията) на устройството, с което клиентът го посещава, и „изпраща“ в браузера му точно такава версия, която е съобразена с възможностите и изискванията точно на това устройство.

С други думи, ако посетителят ползва настолен компютър и голям монитор с ширина на екрана примерно 1920 пиксела (екранни точки), той получава сайт, адаптиран и съобразен с тези размери на екрана. Ако обаче посетителят ползва мобилен телефон с ширина на екрана само 320 пиксела, то той ще получи в телефона си версия на сайта, адаптирана точно за този размер.

Какви са преимуществата на адаптивния сайт?

Преди всичко, съвсем очевидното преимущество сайтът Ви да е изграден с адаптивен дизайн е това, че просто няма да губите 70% от потенциалните си клиенти … По-сериозно преимущество надали може да съществува …

… но има и още: за разлика от досега възприетия подход за изграждане на отделни сайтове само за мобилни устройства (т.нар. „мобилни сайтове“), Вие вече няма да изграждате, поддържате и актуализирате два сайта, а само един – Вашият адаптивен сайт.

В наши дни практически всички специалисти, предлагащи изграждане на сайтове, работят с техниките на адаптивния дизайн. Все пак обаче, не би било никак излишно да уточните това, когато поръчвате Вашия уеб сайт. През 2021 би било вече непростима грешка да се сдобиете със сайт, който не е разработен с адаптивен дизайн.

Успехи в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...