Как да пишем текстове за уеб сайт?

Как да пишем текстове за уебсайт?

Напълно известно ни е усещането, което човек изпитва когато се изправи пред празния екран, който трябва да запълни със съдържателен и смислен текст за уеб сайта си. Често точно в този момент повечето ни клиенти изпадат истинска паника, и първата им реакция почти винаги е „трябва да наема копирайтър!“

Тук обаче няма да коментираме качествата на копирайтърите, нито ще се опитваме да припомняме, че никой не познава Вашия бизнес по-добре от Вас. Това Вие добре го знаете.

В тази статия дори няма да се опитваме да Ви обясняваме какво да пишете във Вашия сайт. Освен че в статията ни „Какво да включа в моя уеб сайт?“ сме казали много по темата, убедени сме че Вие вече имате идеи.

Тук ще се опитаме по-скоро да Ви дадем няколко съвета за това как да пишете текстовете за Вашия уеб сайт така, че не само Вашите посетители да ги четат, но и тези текстове да се „харесат“ на Google и той да класира сайта Ви на по-предни позиции.

Преди всичко, не забравяйте две неща:

  1. В Интернет не само писането е трудно! Както ще разберете по-долу, трудно е и четенето. Не мислете, че единственото изискване някой да прочете Вашия текст е той да е смислен и убедителен. Много фактори биха отблъснали Вашия читател дори и от най-увлекателния текст.
  2. Когато пишете за Вашия уеб сайт, винаги помнете, че пишете и за Google. Да, в поне 80% от случаите, точно на Google ще разчитате за да стигне някой до Вашите текстове, защото средно 80% от посетителите на всички уеб сайтове по света идват от търсения в Google.

Затова, независимо дали пишете дълга описателна страница за историята на Вашата фирма, или просто кратка характеристика на някой от Вашите продукти, винаги помнете, че пишете не само за Вашите клиенти, но и за Google.

За какво трябва да внимавате?

Преди всичко: пишете къси параграфи!

Както вече казахме, в Интернет трудно е не само писането, но и четенето! В Интернет всички са притеснени и бързат. Те нямат нито време, нито търпение да четат дълги, нескончаеми блокове текст.

Това е още по-трудно, когато Вашият посетител чете текстовете Ви на мобилния си телефон, а поне 70% от Вашите посетители ще бъдат именно такива!

Затова, когато пишете текст, натискайте по-често клавиша „Enter“, който ще създаде нов параграф във Вашия текст. Така текстът Ви ще стане по-прегледен и по-четлив.

Помнете: в наши дни никой няма нерви да чете дълги блокове гъсто изписан текст. Това става още по-непостижимо, ако Вашият посетител опитва да чете текста Ви през телефона си, подпрян в ъгъла на претъпканото метро или в клатушкащия се автобус.

Старайте се Вашите параграфи (отделните блокове текст) да съдържат не повече от две до три кратки изречения. Никой няма да прочете нескончаем блок от текст, изпълващ целия екран на телефона му.

Избягвайте дългите и сложни изречения. Външни дразнители често разсейват Вашите читатели и те нямат възможност да вникват в смисъла на „сложни словесни структури“. 😉

Уверете се освен това, че в дизайна на Вашия сайт, разстоянието между отделните параграфи е достатъчно голямо и те могат „да дишат“. Това разстояние зависи от форматирането на текстовете в избраната от Вас тема, и ако не сте наясно как се настройва то, обърнете се към Вашите уеб дизайнери.

Нека обобщя: преди повече от десет години нашумя една книга, посветена на Интернет. Нейното заглавие беше „Don’t make me think“ („Не ме карай да мисля“). Затова, ще завърша с думите: не карайте Вашите читатели в Интернет да мислят. Те няма да го направят.

Структурирайте текста с подзаглавия

Критично важно за възприемането на даден текст е той да е добре структуриран, а това се постига най-лесно с използването на подзаглавия.

С използването на подзаглавия Вашият читател с един поглед ще може да разбере какво приблизително да очаква от Вашата страница, а това ще му даде и мотив да я прочете.

Обратно: ако Вашият читател се озове пред дълга, нескончаема страница, изпълнена единствено с монотонен текст, това ще го обърка и уплаши, и той най-вероятно дори няма да опита да я прочете.

Уверете се, освен това, че използвате правилните средства за дефиниране на подзаглавия, които предоставя Вашия онлайн редактор на текстове, като този на WordPress.

Често сме свидетели как в някои сайтове, за изписването на подзаглавия се използва просто удебелен текст (Bold).

Макар това понякога да създава търсения ефект за читателя, то е непонятно за Google. Той няма как да разбере, че удебеленият текст всъщност е подзаглавие, което е с по-голяма тежест от останалия текст. Това неизбежно ще се отрази зле на класирането на Вашата страница.

А нали вече знаем: освен да Ви разберат Вашите читатели, Вашата цел е да Ви разбере и Google.

Не използвайте повече от едно основно заглавие (<H1>) в страница

Тук няма как да минем без малко технически пояснения.

Езикът HTML, който служи за изграждане на уеб сайтовете и дефинира визуализирането им през уеб браузърите, предвижда няколко вида подзаглавия, и едно (и само едно!) основно заглавие в дадена страница.

Заглавието и подзаглавията обаче се дефинират по сходен начин. Те могат да варират между <h1> (основно заглавие), след което следват подзаглавия от <h2> до <h6>. Подзаглавията от <h2> до <h6> дават възможност за по-прецизно и „дълбоко“ структуриране.

Форматиране с подзаглавия

Добавяйте подзаглавия по правилния начин.

Във визуалния редактор на WordPress тези заглавия са отбелязани като „Заглавие 1“, което всъщност трябва да е основното (и единствено!) заглавие за цялата страница, и подзаглавия от „Заглавие 2“ до „Заглавие 6“, в зависимост от тяхната тежест в структурата.

Често обаче някои автори в Интернет, в стремежа си да придадат на заглавията си повече тежест и по-голяма „важност“, форматират всичките си заглавия и подзаглавия като „Заглавие 1“. Това е вредно!

Въпреки че наличието на повече от едно „Заглавие 1“ в страница практически не създава проблем на читателите, то е огромен проблем за Google.

За Google е изключително важно да може ясно да открои структурата на Вашата страница. Кое от заглавията е основно за съдържанието на цялата страница, и кои от подзаглавията са второстепенни, третостепенни и т.н.

Не допускайте страницата да съдържа повече от едно основно заглавие.

Не допускайте страницата да съдържа повече от едно основно заглавие.

Ако Google „види“ повече от едно основно заглавие в дадена страница („Заглавие 1“), това създава объркване в алгоритмите, които задвижват търсачката, и най-вероятно е Google да не класира добре такава „объркана“ страница.

Освен това, ако ползвате WordPress, типично за този CMS е, че автоматично дефинира като „Заглавие 1“ заглавието, което сте задали за тази страница още при създаването ѝ.

С други думи, ако ползвате WordPress, Вие нормално не бива изобщо за форматирате подзаглавия като „Заглавие 1“, просто защото то вече автоматично е зададено от WordPress още щом сте изписали заглавието на страницата.

Успешно писане в Интернет,
Атанас Георгиев

Може да харесате още...