Какво е „изходна информация за изграждане сайт“ и какво включва тя?

Какво е изходна информация за сайт?

… Или „Каква информация трябва да подготвя за изграждането на моя уебсайт?“

Много от нашите клиенти изпадат в недоумение, когато в имейл или по телефона им кажем, че за да изградим техния уебсайт се нуждаем от изходна информация. Каква информация Ви трябва, питат ни те, и ако не получат изчерпателен отговор, обикновено ни изпращам снимки … много снимки.

Разбира се, снимките (илюстрациите) са важна част от всеки уебсайт, но понятието „изходна информация за уебсайт“ далеч не се изчерпва със снимките. Бихме казали дори нещо повече: снимките дори не са най-важната част от понятието „изходна информация“.

Тук е мястото да подчертаем, че всеки сайт е различен, и затова за всеки сайт наборът от изходна информация е различен. Въпреки това обаче, има определен набор от елементи, който е общ за изграждането на повечето сайтове, и точно това ще се опитаме да опишем в тази статия.

Адреси на поне два референтни сайта

Вероятно ще се учудите, че точно това изтъкваме като елемент номер едно от „изходната информация“, но ни е трудно да опишем колко време и нерви можете да си спестите, ако предоставите на Вашите уеб дизайнери адресите на няколко уебсайта, които са Ви харесали, и на които искате Вашият да прилича.

Както много пъти сме писали в този сайт, уеб дизайнът е точна наука, която има свои неотменни закони и принципи, и Вашите дизайнери (дори това да не сме ние) вероятно ще се постараят да ги спазят.

Въпреки това обаче, един закон може да бъде спазен по много начини. И тъй като вкусовете са толкова, колкото са и хората на тази планета, със сигурност много полезно би било да дадете на Вашите уеб дизайнери достатъчно ясна представа за това какви са Вашите вкусове и поне приблизително каква визия ще очаквате от Вашия уеб сайт.

Нека отново повторим: принципите в уеб дизайна могат да бъдат приложени по много начини, и затова много полезно би било да „подскажете“ на Вашите дизайнери как да спазят принципите на уеб дизайна конкретно във Вашия случай. Така ще спестите не само Вашето време, но и много излишни усилия на Вашите дизайнери.

Затова, когато подготвяте изходната информация за Вашия сайт, постарайте се да дадете на Вашите дизайнери най-малко два адреса на уеб сайтове, които са Ви харесали, и на които искате Вашият сайт да прилича.

Лого в нужните варианти и с нужната разделителна способност

Безспорно е, че логото е неотменна част от визуалната идентификация на всяка фирма, и то трябва да присъства във Вашия уебсайт.

Ако все още нямате лого, сега е моментът да си го поръчате при компетентни дизайнери. Запомнете, че изработването на лого е доста специфична дизайнерска задача, и не всички дизайнери имат нужните способности да изработят качествено лого (макар всички да имат такова желание).

Ако нямате лого, обикновено уеб дизайнерската фирма може да Ви предложи да изработи Вашето лого като част от задачата по изграждане на Вашия уебсайт. Това невинаги е най-доброто решение, но в някои случаи би Ви свършило работа, най-малкото защото Вашите уеб дизайнери най-добре ще съобразят Вашето лого (като цветова комбинация и размери) с изискванията на Вашия сайт.

Подобно решение обаче може да е нож с две остриета. Макар че Вашите уеб дизайнери вероятно най-добре ще съобразят Вашето лого с Вашия уебсайт, възможно е те да не се погрижат Вие да разполагате с лого, което да може да Ви послужи във всички възможни случаи – например при печат на визитни картички или други рекламни материали.

Важно е логото, с което ще се сдобиете, да е не само в нужната (висока) разделителна способност, но и то да съществува в поне два контрастни варианта: едно с тъмни контури за разполагане върху светъл фон, и едно със светли контури, за разполагане върху тъмен фон.

Ако Вашите уеб дизайнери са наясно с тези изисквания, можете да поръчате Вашето лого и при тях. Най-доброто решение обаче е да поръчате Вашето лого на човек или фирма, специализирани в изработката на фирмени лога. Това вероятно ще Ви излезе по-скъпо, но със сигурност ще се сдобиете с наистина качествено лого, което ще можете да ползвате във всички случаи, в които Ви се наложи.

Съдържание (текстове) за всички вътрешни страници

Разбира се, задължителна част от това, което се нарича „изходна информация за сайт“ представляват текстовете, които ще включите във всички страници на Вашия сайт.

Тъй като темата, свързана с подготовката на текстовете за Вашия сайт е не само изключително широка, но и особено важна, ние по-подробно сме разгледали тази тема в нашата статия „Какво да включа в моя уеб сайт„, която горещо Ви препоръчваме да прочетете и внимателно да осмислите.

Тук основно ще се фокусираме върху техническите изисквания, които да спазите. Нужно е всички Ваши текстове да са в цифров вид, или с други думи във формата на текстови файлове, препоръчително във формат на разпространения текстов редактор MsWord (файлове от типа .doc или .docx), или дори чисти текстови файлове във формат .txt.

Молим Ви, не се съсредоточавайте във форматирането на тези текстове с някакви „по-специални“ шрифтове или други „красоти“. Фокусирайте се върху съдържанието. Оставете външния вид на Вашите дизайнери. Това им е работата и за това им плащате!

Снимки и илюстрации

Да, скъпи читатели, едва тук, на четвърто място, идват снимките, макар обикновено те да са първото нещо, за което се сещат повечето наши клиенти.

Тук ще Ви кажем само едно нещо, но то е много важно: съобразявайте се с авторските права.

Това, че една снимка е публикувана „в Интернет“ значи, че може всеки да я ползва за каквото си иска! Това изречение е дословен цитат от наши клиенти, но те дълбоко, много дълбоко грешат!

В никакъв случай просто „не сваляйте от Интернет“ всякакви снимки, които са Ви харесали. Така не само ще направите Вашия сайт безличен, но може и да станете обект на съдебни дела за авторски права.

Избягвайте и „стокови снимки“ от сайтове за такива фотографии, дори и да сте си платили правата за ползване. Подобни снимки ще направят Вашия сайт безличен, просто защото повечето от тях са прекалено разпространени и посетителите вече са ги виждали в други сайтове.

Обикновено най-доброто решение е да направите реални снимки от Вашата фирма и производствените процеси в нея. Дори и те да не са с нужното професионално качество, а направени примерно с телефон, те вероятно ще имат много по-добър ефект върху Вашите посетители, отколкото дори и най-добрите стокови снимки.

По този начин ще затвърдите усещането у Вашите посетители, че Вие сте реална фирма с реално производство и реални услуги, а не една от хилядите фирми, при които уеб сайтът претендира за повече, отколкото всъщност е реалността.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...