Каква е цената на уеб сайт?

Коква е цената на уеб сайт?

Когато и да зададете въпроса колко струва един уеб сайт, отговорът на всеки уеб специалист винаги ще е един и същ: „Зависи!“ …

Да, но от какво зависи?

Царящото объркване и неразбиране, свързано с цените на уеб сайтовете, е причината да напишем тази публикация. Дано Ви бъде полезна.

Колко може да струва един уеб сайт?

Днес всеки може да създаде уеб сайт, при това дори безплатно! Има толкова онлайн услуги, които предлагат точно това – сами да си направите сайт.

Колко обаче струва да създадете наистина ефективен уеб сайт, който да разрасне бизнеса Ви и да накара Вашите клиенти да купуват от Вас, а не от конкурентите Ви?

Това, повярвайте, вече е съвсем „друга бира“!

Тук ще разгледаме различните ценови варианти за изграждане на уеб сайтове, в зависимост от типологията на самия уеб сайт и избора на изпълнители за Вашето задание. Надяваме се, след като прочетете тази статия, да имате вече много по-добра представа дали офертата, която сте получили или ще получите, заслужава Вашето внимание.

От какво зависи цената на един уеб сайт?

Цената на един уеб сайт се формира не само от времето, необходимо за изграждането му, но и от опита и професионализма на хората, които го изграждат.
Колкото по-сложен е Вашият проект, и колкото повече работа по отношение на дизайна и разработката ще изисква, съответно и толкова по-висока цена ще трябва да сте готови да платите.

Тук изключително важен е и опитът на този, който прави Вашия сайт. Очевидно е, че уеб дизайнер с многогодишен опит зад гърба си ще свърши за Вас както много повече, така и много по-качествена работа, в сравнение с току-що навлизащ в професията човек.

Един опитен уеб дизайнер, през чиито ръце са минали десетки или стотици уеб сайтове, ще Ви даде безценни съвети и ще Ви спести много скъпо струващи грешки, които иначе бихте научили „по трудния начин“.

Затова и не се учудвайте, ако за един и същ по обем сайт, едни дизайнери Ви искат примерно 1000 лева, а други – 3000 лева. Повярвайте, ако вторите дизайнери са с нужните по-богат опит и знания, всяка една стотинка от по-високата цена ще си е заслужавала, защото ще се върне при Вас умножена!

Всяка минута в Интернет се създават по 380 нови сайта! Това прави средно по над 6 нови сайта ВСЯКА СЕКУНДА!

При такава конкуренция не е достатъчно просто да имате сайт! Вашият сайт трябва да е на високо професионално ниво. Всичко друго просто не си струва.

Не си струва, защото днес любителски изградените сайтове се превръщат единствено в онзи фон, на който изпъкват и просперират истински професионалните и качествено изградени сайтове. Вие вероятно не искате да сте просто фон, нали?

Ако наистина искате Вашият сайт да изпълнява функциите си и да продава Вашите стоки или услуги, наемете хора с опит.

В днешно време не е възможно да успеете в Интернет, ако сайтът Ви не е изграден с най-високите критерии за качество и професионализъм.

Цени, в зависимост от типа уеб сайт

Сайт от една страница (Single page site, Landing page)

Ценови диапазон: между 200 и 1000 лева.

Това е доста модерен напоследък тип уеб сайт, съдържащ само една страница, която обаче има отделни блокове и своя собствена, вътрешна навигация.

Всъщност дори тези сайтове, съдържащи само една страница, могат да бъдат доста дълги и сложни, макар че те обикновено включват неголям обем текстове.

Този тип сайтове имат проста цел: да насърчат посетителите да купят продукт, да се регистрират за оферта, да попълнят формуляр, да се обадят на номер или да изтеглят файл. Цялото съдържание на сайта има за цел да подтикне посетителя да изпълни тази задача.

Тъй като тези сайтове имат проста, ясно идентифицирана цел, те обикновено свеждат до минимум количеството усилия, необходими за изграждането им.

Този тип сайт е подходящ и ако искате да имате минимално онлайн присъствие на Вашата фирма. Клиентите Ви получават достъп до Вашия сайт както от офлайн източник: визитна картичка, флаер, заглавка на документ и т.н, така и от онлайн източници, като социални мрежи, бизнес каталози, имейл кореспонденция и др.

Този тип сайтове обикновено са в долния край на ценовия диапазон, но те изискват много стратегическо мислене, и съответно ще струват повече, ако са изпълнени от опитни и компетентни хора.

При тези уеб сайтове освен това не забравяйте, че за да се каже много в малък обем (какъвто е Single page сайтът) всъщност се изисква повече опит, отколкото при по-обемни сайтове.

Тъй че именно при сайтовете от този тип е добре да избирате наистина опитни дизайнери, които да успеят да постигнат максимален ефект дори при минималния обем на тези сайтове.

Малък фирмен сайт

Ценови диапазон: между 500 и 3000 лева.

Този тип уеб сайт е най-често срещан за малкия бизнес. Сайтовете обикновено съдържат относително малко на брой страници (между 10 и 20), като типичните са „Начало“, „Екип“, „Мисия“, „Услуги“ или „Продукти“, Новини, „Контакти“ и т.н.

Този тип уеб сайт е фокусиран върху позициониране на фирмата в Интернет пространството и маркетинг на услугите или продуктите ѝ. Този тип сайтове много често се изграждат като статични, тъй като информацията в тях е относително постоянна, а актуализации се налагат на сравнително по-дълги интервали.

Характерното за този тип уеб сайтове е, че те дават много повече възможности за интегриране на богати на ключови думи текстове, и съответно, за разлика от сайтовете с една страница, имат много повече шансове да бъдат добре оптимизирани, а оттам и да се класират добре при търсения в Google.

Тук отново важи правилото, че колкото по-опитни са Вашите уеб дизайнери, толкова повече шансове ще имате сайтът Ви да работи ефективно и да се класира добре в Google.

Затова пък и толкова по-нагоре ще трябва да сте готови да отидете в ценовия диапазон. Конкуренцията в този сегмент е сериозна.

Корпоративен сайт или портал

Ценови диапазон: между 5000 и 50 000 лева.

Тук отиваме при „големите момчета“.

Корпоративният портал е всъщност развитие и разширяване на концепцията за фирмения уеб сайт, но вече с много по-голям обем от съдържание и богати възможности както за развитие на съдържанието, така и за широко взаимодействие с потребителите.

Типични секции в такъв тип фирмен портал са потребителска зона, ресурсен център с информация и материали за изтегляне, ценови листи, система за локализация на обекти, дистрибутори или партньори, секция с често задавани въпроси, богат набор от интерактивни форми за обратна връзка, фотогалерии, каталози с продукти и т.н.

Такъв тип уеб портал задължително се изгражда като динамичен сайт, базиран на мощна и доказана система за управление на съдържанието (CMS).

За надеждната работа на подобен вид фирмен портал изключително важно е да се предвидят две неща:

Човекът или хората от фирмата, които ще са отговорни за актуализацията и развитието на съдържанието в уеб сайта, е нужно да са добре обучени и грижите за уеб сайта да са основна част от служебните им задължения. Изключително груба, но за съжаление често срещана грешка, е актуализацията на сайта да бъде просто част от задълженията на „секретарката на шефа“ или на „момчето, което поправя компютрите в офиса“. Подобни грешки фирмите обикновено заплащат прескъпо.
Абсолютно задължително е за подобен тип фирмени уеб портали да се предвиди редовна и професионална техническа поддръжка. Дали за това ще се грижи човек от IT отдела на фирмата или тази дейност ще бъде поверена на външна фирма не е важно, но критично важно е фирменият портал да не бъде оставян без техническа поддръжка дори за миг.

Сайт за електронна търговия (онлайн магазин)

Ценови диапазон: между 5000 и 100 000 или повече лева.

Разбира се, въпросът с електронните магазини може да бъде тема не само за цяла отделна статия, но по-скоро за цял отделен уеб сайт.

Тук „палитрата“ е наистина много широка, започвайки от малък, базиран на WordPress/Woocommerce онлайн магазин за няколко десетки продукта, до специално разработен за целта софтуер за онлайн търговия, управляващ продажбите на стотици хиляди артикули.

В първия случай бихте могли да се надявате (при добър избор на изпълнител) да се справите с около или малко над 5000 до 7000 лева, но ако планирате продажбите на фирмата Ви да са изцяло онлайн базирани, със сигурност инвестицията която трябва да предвидите ще е многократно по-голяма.

И тук дори не споменаваме сайтове като Amazon или Aliexpress, в чиито разработки са вложени милиони.

Защо цените варират в толкова голям диапазон?

Разбира се, първият и очевиден отговор на този въпрос е, че цената зависи от конкретния обем и техническа сложност на сайта. Това обаче е само част от отговора!

Другата, при това по-важна част от отговора на този въпрос, е свързана със знанията и опита на тези, които ще изграждат Вашия уеб сайт.

Целият този сайт няма да ни стигне за да разкажем стотиците истории на клиенти, които са идвали при нас с молба „да погледнем“ защо техният сайт, за който най-съвестно са си платили исканата сума, всъщност реално не изпълнява функциите си да продава тяхната стока.

Макар сайтът им формално да работи, той е малко посещаван, а посетителите му не поръчват, и дори не се свързват със собствениците.

Често за нас дори и бегъл поглед е достатъчен за да поставим „диагнозата“: макар сайтът външно да изглежда „нормално“, в него са нарушени азбучни правила в уеб дизайна, и са допуснати груби грешки както в организацията на съдържанието, така и при подхода към потребителя.

Тук няма да коментираме защо се случва това, а само ще Ви посъветваме да поверявате изграждането на Вашия уеб сайт на хора и фирми с доказан и видим опит в изграждането на уеб сайтове.

Богатото и лесно проверяемо портфолио с изградени сайтове е един от критериите.

Друг критерий е характерът и обемът от текстове и материали в сайта на изпълнителя. Те са много „издайнически“!

В тази връзка е трудно да даваме „рецепти“ и обобщения, но прочетете ли безлични и нищо не значещи изречения от типа „Нашите решения са най-добрите“ или „Тук ще получите най-високото качество на най-ниската цена“, вероятно е добре веднага да затворите този сайт и да потърсите друг доставчик.

Третият критерий са, естествено, цените. Бъдете особено внимателни, когато Ви предлагат цени в ниския диапазон, и ако ни попитате защо, ще Ви отговорим с контра-въпрос: Купували ли сте си „маратонки Adidas“ за 20 лева? Ако сте си купували, ще разберете защо …

Затова, дойде ред да разгледаме и …

Цени, в зависимост от типа изпълнител

„Направи си сам“

Разбира се, винаги може да опитате „да повикате неволята“ и да опитате да направите Вашия уеб сайт сами. Няма да сте нито първите, нито последните.

Всъщност Интернет е пълен с такива сайтове, и общото между тях е, че те формират фона, на който изпъкват истински добрите и професионално изградени сайтове.

Ако приемете Вашият сайт да бъде част от този фон, направете сайта си сами. Няма да Ви струва нищо, освен времето Ви.

Все пак, длъжни сме да напомним, че за усвояване дори на базовите техники в уеб дизайна са нужни месеци, а натрупването на нужния опит за изграждане на работещи и успешни уеб сайтове – години. Наистина много години.

Уеб дизайнер на свободна практика (фрийлансър)

Тук, с малко късмет и повечко търсене, имате най-много шансове Вашия уеб сайт да струва възможно най-малко, но въпреки това да е професионално изграден.

Тарифите на фийлансърите в уеб дизайна са като правило по-ниски от тези на фирмите, а цените на „най-скъпите“ фрийлансъри обикновено са сходни с най-ниските цени на специализираните фирми.

Добрата новина тук е, че във връзка с Вашия сайт ще контактувате само с един човек, а лошата е, че за разлика от фирмите, фрийлансърите рядко можете да държите отговорни.

Друга характерна особеност на уеб дизайнерите на свободна практика е, че статусът им на „фрийлансъри“ обикновено е междинен етап, преди те да натрупат достатъчно опит и да намерят високо платена работа в престижна фирма.

Така че, ако искате да разчитате на Вашия уеб дизайнер в дългосрочен план, може би фрийлансерът не е най-доброто Ви решение. Още по въпроса можете да прочетете в статията ни „Кой и как за изгради моя уеб сайт?

Фирма за уеб дизайн

Създаването на един качествен и успешен уеб сайт изисква много умения, простиращи се в сфери като графичен дизайн, програмиране, техническа поддръжка, създаване на уеб съдържание, дигитален маркетинг и т.н. Овладяването на тези знания и умения рядко е по силите на един човек.

Тук на помощ идва специализираната уеб дизайн фирма или уеб агенция, която под една или друга форма обединява професионалисти от тези доста различни области.

Да, цената за изграждането на Вашия сайт вероятно ще бъде малко по-висока, но на Ваше разположение ще бъдат всички специализирани умения и опит, нужни на всеки етап от проекта Ви.

Тези фирми обаче, особено в недоразвит пазар като българския, също са доста разнообразни и далеч не всички предоставят необходимото качество на крайния продукт.

Тук не бихме искали да правим универсални обобщения, и затова ще Ви дадем само два съвета:

    1. Ограничете търсенето си само сред фирмите, специализирани в уеб дизайна. Избягвайте фирми, предоставящи уеб дизайна „между другото“, покрай продажбата на компютри, разработката на софтуер или изработването на рекламни материали. Тези дейности са толкова различни по характер, че не е възможно една компания да изпълнява всички тях еднакво добре.
    2. Търсете фирми с ясно и публично обявени цени на услугите. В противен случай рискувате да се озовете в ценови водовъртеж, от който ще Ви е трудно да излезете!

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...