Кой и как да изгради моя уеб сайт?

Кой да изгради моя уебсайт?

Пренебрегвани страни при поръчката на сайт

В тази страница ще се фокусираме върху една по-различна страна от Вашия уеб сайт – на кого да се доверите за изграждането му и за какво да внимавате при това наистина важно за Вас решение.

Във фазата на планирането на уеб сайта тези аспекти често са пренебрегвани, но в дългосрочен план те могат да се превърнат в истински проблем.

Кой да изгради моя уеб сайт?

Не иска и питане, да изберете уеб дизайнер за Вашия сайт изглежда лесно. Всяко търсене в Google Ви връща десетки резултати на фирми и уеб дизайнери на свободна практика (фрийлансъри), които се надпреварват да Ви предлагат услугите си на от добри, по-добри условия, и на от ниски, по-ниски цени.

Изглежда наистина лесно да изберете човек или фирма да изгради уеб сайта Ви, но всъщност далеч не е така.

Важно е да знаете, че независимо дали сами ще се грижите за поддръжката и актуализацията на Вашия уеб сайт, отношенията с хората, изградили Вашия сайт, ще бъдат дълготрайни.

Дори и да усвоите всички тънкости при поддръжката и актуализацията на Вашия уеб сайт, неминуемо ще се налага хората, които са го изградили, да се намесват понякога при възникнали проблеми, както и при нужда от по-съществени промени, при редизайн, или недай си Боже – пробив в сигурността на сайта.

Във Ваш интерес е за разработчик на Вашия уеб сайт да изберете човек или фирма, които от дълго време са в бизнеса, и вероятността да останат там още дълго време е голяма.

Повярвайте, трудно ми е да изброя случаите, в които са ни се обаждали собственици на сайтове с оплакването, че „човекът който изгради сайта ни си намери друга работа“ или „замина в чужбина“ и вече не може да го поддържа!

Ето защо, вероятно първата дилема пред Вас ще е:

Фирма или фрийлансър?

Познаваме много колеги – фрийлансъри (уеб дизайнери на свободна практика), които вършат наистина чудеса в занаята и са истински професионалисти в работата си.

За съжаление обаче, общата черта при уеб дизайнерите на свободна практика е, че за повечето от тях стадият „фрийлансър“ е временна крачка към намирането на „сериозна“ и „добре платена“ работа в „голяма и богата фирма“.

В резултат на това, много често се оказва, че веднъж намерили заветната „сериозна“ и „добре платена“ работа, те загърбват живота си на фрийлансъри и забравят за уеб сайтовете на бившите си клиенти …

Затова, нашият съвет е: За изграждането на сайта Ви изберете фирма с най-малко пет години доказан опит зад гърба си. Така вероятността авторите на Вашия сайт просто да изчезнат и да не се появят вече, ще е сведена до минимум.

Изграждането на Вашия уеб сайт е дългосрочно вложение и независимо от всичко, докато Вашият уеб сайт съществува, Вие ще трябва да разчитате на хората, които са го изградили.

На каква платформа да е уеб сайтът?

Ако сте решили Вие или човек във фирмата Ви да се грижи за поддръжката и актуализацията на уеб сайта, наистина важно е на каква платформа (Система за управление на съдържанието, или CMS) е изграден той.

Най-общо казано, Системите за управление на съдържанието са два вида: такива с отворен код (open source), и така наречените „proprietary systems“, или системи, правени от отделни фирми за техните конкретни нужди или нуждите на техни клиенти.

Немалко уеб дизайн компании у нас предлагат на своите клиенти оборудването на уеб сайтовете им с такива собствени CMS системи които, по техни твърдения, давали повече възможности на потребителите и били по-удобни за работа.

Понякога това дори е вярно, но тук има едно огромно „но“!

Ако системата, върху която е изграден Вашият сайт, е известна само на фирмата, която го е изградила, Вие се обричате докато съществува Вашия уеб сайт, той да бъде поддържан единствено и само от тази фирма! А това определено не е добре за Вас …

Както е известно, разводи се случват и в най-добрите семейства, и по подобен начин стоят нещата с web дизайнерските фирми.

Ако по някаква причина се наложи „да се разделите“ с компанията, изградила Вашия уеб сайт, то пред Вас ще има само два изхода:

  1. Да търсите друга фирма, която тепърва да започва да разучава и усвоява работата с непознатия за тях CMS на Вашия сайт, което освен несигурно, може да се окаже и скъпо начинание.
    … или …
  2. Да планирате изграждането на изцяло нов уеб сайт, вече изграден на система с отворен код, което отново ще Ви излезе скъпо, защото представлява повторно плащане за нещо, за което вече сте платили.

Неотдавна при нас дойде клиент, който желаеше пълен редизайн и обновяване на уеб сайта си. След като проверихме, установихме че сайтът му е базиран на система, наречена „Hugo“. Бърза справка ни показа, че с тази система са изградени не повече от 0,3% от всички уеб сайтове по света. Разбира се, посъветвахме го изцяло да изградим сайта му на нова система, в случая WordPress.

Сами разбирате какви са шансовете някой да може да поддържа Вашия сайт, ако той е изграден върху система, задвижваща 0,3% от уеб сайтовете по света, и какви са шансовете Ви със система, задвижваща 40% от сайтовете по света, каквато е WordPress.

Ето защо, най-горещо препоръчваме да изберете такава уеб дизайн фирма, която използва в работата си добре известни и утвърдени системи за управление на съдържанието с отворен код.

Най-добрите и утвърдени такива системи са WordPress, Joomla и Drupal, като ние конкретно използваме в практиката си предимно WordPress, като най-интуитивна, надеждна и разпространена такава система.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...