Най-важната цел на Вашия сайт

Най-важната цел на Вашия сайт

„Каква ще е главната цел на Вашия уеб сайт?“ е първият въпрос, който задаваме на всеки наш клиент.

Отговорите обикновено са в много широки граници: от „да намираме нови клиенти“, през „да популяризираме бизнеса ни в Интернет“, до еднозначното „да продаваме повече“.

Разбира се, всички тези отговори са напълно смислени и логични. За какво би служил един уеб сайт, ако той не намира нови клиенти, не популяризира бизнеса на фирмата, и в крайна сметка не увеличава продажбите?

Нека обаче дебело подчертаем, че всички тези цели могат да останат напълно недостижими, ако не бъде постигната една цел, която всъщност трябва да е главната и първостепенна цел на всеки един уеб сайт!

Най-важната Ви цел е доверието!

Никой сайт не може да бъде успешен, ако преди всичко не спечели доверието на своите посетители!

Повярвайте, никакви примамливи цени, никакви атрактивни оферти, и никакви „уникални“ промоции във Вашия сайт няма да са в състояние да продадат Вашата стока или услуга, ако преди това сайтът не е успял да спечели доверието на Вашите посетители!

Само се замислете! Бихте ли си купили нещо от човек с вида и поведението на клошар, независимо на каква цена Ви го предлага?

Бихте ли ползвали услугите на човек, за когото вътрешно усещате, че не бива да се доверявате?

Затова, преди да планирате сложни и скъпи функционалности за Вашия сайт, и преди да се замислите за онази „неповторима промоция“, на която „никой не може да устои“, помислете преди всичко за това как да спечелите доверието на Вашите посетители.

Докато не постигнете това, всичките Ви усилия ще са напразни, а Вашият сайт ще се проваля.

Как се печели доверие?

Разбира се, добре съзнаваме, че ако бяхме в състояние да дадем универсална „рецепта“ за това как се печели доверие, вероятно щяхме отдавна да сме от най-богатите хора на планетата и този сайт нямаше да съществува … 😉

Ще кажем само, че отношение към доверието, което Вашият сайт ще предизвика у Вашите потребители, има практически ВСЕКИ ЕЛЕМЕНТ ОТ ВАШИЯ УЕБ САЙТ.

Започвайки от цветовата схема на сайта (всеки отделен цвят има свое ясно психологическо въздействие), минавайки през приложените шрифтове, ползваната лексика и изрази в текстовете, наличието (или липсата) на граматически грешки, скоростта на зареждане на сайта, характера и вида на ползваните илюстрации ….

Всички тези елементи имат пряко въздействие върху Вашите потребители, и подсъзнателно или пораждат доверие, или тласкат потребителя към недоверие.

Често, дори и допусната по невнимание, една граматическа или правописна грешка може буквално „да погуби“ Вашия сайт, защото всъщност кой би се доверил на малограмотни хора?

Тук съзнателно няма да коментираме естетическите достойнства на сайтовете. Знаем, че „колкото са хората, толкова са и вкусовете“. Въпреки това обаче, известно е че в професионалния уеб дизайн има стриктен набор от правила, чието спазване е просто задължително. Тяхното незнание, неспазване или пренебрегване неизменно водят сайта към провал.

Затова и за всеки сайт още от пръв поглед става ясно дали той е изграждан от професионалист или от любител. Ако Вашият посетител реши, че сайтът Ви е правен от любители, трудно би имал доверие и на самите Вас.

Никога не забравяйте, че посетителите подсъзнателно свързват качествата на сайта с неговите собственици.

Ако Вашият сайт „крещи“, че изграждан от любители, това за посетителите значи, че Вашият бизнес също е любителски. Кой би правил бизнес с любители?

Ако във Вашия сайт има пропуски или е неясен и объркан, не се учудвайте ако от него не получавате поръчки или дори запитвания. Кой би се доверил на фирма, в която всичко е неясно и объркано?

Ето защо …

Никога не забравяйте, че първата и най-важна цел на Вашия сайт е с него да спечелите доверието на Вашите посетители.

Ако не постигнете това, всичко останало във Вашия сайт губи смисъла си!

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...