WordPress – за и против

Wordpress - за и против

Уърдпрес (WordPress) е безспорно една от най-разпространените и надеждни системи за управление на съдържанието (CMS).

Винаги ли обаче при изграждането на уеб сайт, използването на Уърдпрес е най-доброто решение и изобщо винаги ли използването на CMS се налага?

В тази страница ще опитаме да дадем отговор на тези въпроси.

Какво е Уърдпрес (WordPress)?

Както вече писахме по-горе, WordPress е една от най-разпространените и надеждни системи за управление на съдържанието (CMS).

На базата на WordPress са изградени стотици хиляди сайтове, и огромна част от тях с години работят надеждно и безпроблемно.

Корените на системата могат да бъдат намерени чак в далечната 2001 година, и оттогава WordPress не спира да се развива. В наши дни тя вече се е превърнала в зрял и надежден продукт, на който може да се разчита за изграждането на почти всякакъв тип уеб сайтове.

И на всичкото отгоре – WordPress е безплатна.

Да, напълно безплатно можете да ползвате това ценно творение на уеб базирания софтуер, заедно с огромно количество модули (плъгини), повечето от които също безплатни, обогатяващи ядрото на Уърдпрес с множество ценни функционалности.

Ако сега обаче си мислите, че всичко това е прекалено хубаво за да е вярно, няма да сте далеч от истината.

Както всяко нещо на света, и WordPress има не само положителни страни.

Затова, нека разгледаме и обратната страна на медала.

Преди всичко – нуждаете ли се от WordPress?

WordPress е голяма, мощна, но и доста тежка система. Само обемът на минималната базова инсталация е с размер над 50 мегабайта, състоящи се от над 1900 файла, разположени в 204 папки във Вашия сървър!

Сигурно ще кажете „Е какво от това? Мен това какво ме засяга?“

За съжаление, засяга Ви поне по два начина:

Преди всичко, целият този тежък софтуер е непрекъснато впрегнат да „обслужва“ Вашия сайт. Разбира се, това е напълно оправдано, когато става дума за голям сайт с много десетки, стотици или хиляди страници с информация.

Оправдано ли е обаче, когато целият този най-малко 50 (и повече) мегабайтов софтуер „обслужва“ сайт от десетина странички с размер няколко килобайта? Нека пак повторим – софтуер с размер над петдесет милиона байта, обслужва информация с размер няколко хиляди байта.

Това е все едно да се возите сами на автомобил, тежащ 3 тона, от които само двигателят тежи 2,99 тона. Мислите ли, че би било разумно да ползвате точно такъв автомобил?

За съжаление, има много колеги, които при поръчката дори и на най-малък сайт, веднага сядат и „спретват“ един WordPress. Защото е лесно, и защото е бързо … Но дали е добро за Вас?

Сигурно сега ще си кажете „Ами софтуер е. Това му е работата – да работи. Нали не работя аз?“ И отново ще сте прави, но само донякъде.

Въпросът е в това, че за да сработи, целият този WordPress софтуер се нуждае от време, а времето е последното, с което разполагате, когато трябва да спечелите Вашите посетители.

Както посочихме в нашата статия за разликата между статичните и динамичните сайтове, разликата в скоростта на зареждане на страница от динамичен сайт (какъвто е сайтът, изграден с WordPress), в сравнение със същата страница от статичен сайт, е в порядъци … Тоест, страница от сайт, изграден с WordPress, се зарежда многократно по-бавно в сравнение със статична страница със същото съдържание!

А, повярвайте, за Вашите посетители има значение дали Вашият сайт ще се зареди за две, или за десет секунди! Много от тях просто няма да дочакат тези десет секунди и ще си отидат. Искате ли това?

Но има и още нещо, което ще разгледаме в следващата точка …

WordPress и неизбежната ѝ уязвимост

Нека първо кажем, че WordPress е дело на общност от стотици, а вероятно и хиляди програмисти, пръснати из целия свят. Повечето от тях са доброволци, които съвсем безкористно влагат своя труд за общото благо и за развитието на този безспорно водещ CMS.

Почти същото важи и за авторите на модулите (плъгини) към основната инсталация на WordPress. Тези модули са изключително важни, защото именно те осигуряват истинското богатство на възможности, които предоставя системата.

Лошата новина тук обаче е, че както при всеки софтуер, така и при ядрото и модулите на WordPress, нерядко се случва да има бъгове и пропуски в сигурността.

Другата лоша новина в случая е, че както ядрото на системата, така и модулите към нея, се разпространяват като софтуер с „отворен код“ (Open Source), което значи че целият програмен код е напълно достъпен за всеки, включително и за злонамерените хакери. Те могат на спокойствие да проучват програмния код на системата и да откриват всяка възможност да я „пробият“.

Този факт, за съжаление, нерядко е източник на много проблеми за собствениците на сайтове, изградени с WordPress.

И макар че неизбежните бъгове и уязвимости в кода обикновено се отстраняват сравнително бързо, това често става недостатъчно бързо за да предотврати проблемите, особено в случаите, когато собствениците на сайтове не актуализират WordPress модулите си редовно.

Има ли WordPress алтернатива?

Алтернативи винаги има!

Целта на тази статия обаче не е да правим задълбочен анализ на всички възможни техники за изграждане на уеб сайтове и всички възможни CMS системи, и затова ще се ограничим само до най-важното.

Първата и очевидна алтернатива е Вашия сайт да бъде изграден като статичен. Тук недостатъкът е, че единствено Вашите уеб дизайнери ще могат да правят промени по него, но пък ако се налага да правите това само няколко пъти в годината, надали има по-добро решение от статичния сайт.

Съществува и немалък набор от доста по-прости и по-леки CMS системи, като повечето от тях предоставят само базови възможности, които са далеч от тези на мощната WordPress. Ако обаче Вашият сайт е сравнително малък (10 – 20 страници) и не се нуждае от особено сложни функционалности (каквито са поне половината от сайтовете в Интернет), тези опростени CMS системи са реална и приложима алтернатива.

За съжаление, по наше мнение преките конкуренти на WordPress, каквито са системите Joomla, Drupal, Magento и други, не предоставят нито повече функционалности, нито са по-леки или по-интуитивни от WordPress, за да бъдат реални алтернативи, които да Ви дадат повече от WordPress.

В заключение …

Нека отново подчертаем, че WordPress е една съвременна, мощна и много надеждна система за управление на съдържанието (CMS). Последното, което целим с тази статия, е да дискредитираме WordPress. Тъкмо обратното – ние работим с нея и високо ценим качествата ѝ.

С всичко написано тук единствено искаме да Ви обърнем внимание върху някои особености на системите за управление на съдържанието, и в частност на Уърдпрес (WordPress), с което да Ви помогнем, когато взимате решение по какъв начин да бъде изграден Вашия сайт.

Защото може би е добре да разполагате с мощен, тежкотоварен камион, но когато с него искате да превозвате предимно себе си и семейството си, вероятно е по-добре да се насочите към обикновен, лек автомобил.

Най-важното обаче е, че ако решите че наистина се нуждаете от мощен, тежкотоварен камион, важно е да отделяте нужното време и ресурси за да се грижите за него и да го поддържате.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...