Как да направим успешен сайт?

Успешен уеб сайт

Десет доказани в практиката съвета, които ще Ви помогнат да изградите успешен сайт

Статията, която в момента четете, е писана от мен през далечната 2002 година, и вероятно е странно, но определено не е случайно, че и днес, близо 20 години по-късно, никой от тези съвети не е изгубил значимостта си. Днес те са точно толкова валидни, колкото бяха и преди 20 години.

Всъщност това, което ще прочетете тук, не съм го измислил аз. Това са просто десетте признака, по които и днес си приличат успешните сайтове.

Ако искате и Вашият сайт да бъде успешен, просто последвайте примера на успешните „в занаята“.

1. Изграждайте сайта, мислейки за посетителя

Това е не просто съвет. Това е закон!

Всеки посетител влиза във Вашия сайт с една единствена мисъл: „Какво ЗА МЕН ще намеря в този сайт?“ Не занимавайте хората със себе си или фирмата си, а се опитайте да решите проблема, който ги е довел във Вашия сайт.

Не позволявайте сайта Ви да заприлича на рекламен блок, а се постарайте да решите проблема, който е довел Вашия посетител във Вашия сайт.

Това е единственият начин да успеете в Интернет!

2. Изграждайте ясни страници

В забързаното ни ежедневие, в което обикновено разглеждаме сайтове през телефона си, изправени в метрото или автобуса, никой няма време да осмисля „сложни уеб дизайнерски решения“.

Ако още от първия поглед Вашият посетител не разбере какво да очаква от Вашия сайт, той ще си тръгне от него незабавно.

Затова, обърнете специално внимание на разположението на всеки елемент от Вашия сайт, и изхвърлете всичко, което няма сериозна причина да е там.

Опитайте се да направите така, че да са нужни не повече от три секунди, за да може всеки, попаднал на която и да било страница от Вашия сайт, да разбере каква е Вашата фирма и какво той може да очаква от целия сайт.

Ако се замислите, ще разберете колко трудно всъщност е това, но повярвайте, критично важно е. Днес хората просто нямат време за губене.

3. Изграждайте бързи страници

Стар, но неотменен закон! „Нарушителите“ тук се наказват с цялата строгост на Интернет – сайтовете им просто се провалят.

Не карайте посетителите си да чакат дълго Вашият сайт „да се зареди“. Те няма да го дочакат!

Този съвет става още по-валиден днес, когато Google ясно заяви, че от май 2021 година скоростта на зареждане на сайтовете, дефинирана като „Core web vitals“ все повече ще играе все по-голяма роля при класирането на сайтовете в търсачката.

4. Изграждайте интуитивна и проста навигация

Интерактивността е едно от най-големите преимущества на Интернет. Злоупотребата с нея обаче може да я превърне в сериозен проблем.

Нужно е посетителят само с един поглед да разбере как да се движи във Вашия сайт. Сложните, объркващи сайтове, както и тези с „оригинална“ или „своеобразна“ навигация, са мъртви сайтове.

Не очаквайте Вашите посетители да привикват към Вашия „своеобразен“ сайт с „необичайна“ навигация. Днес никой няма време за губене.

Още по въпроса за навигацията можете да прочетете в тази статия.

5. Ползвайте разбираем език

Не си мислете, че всички са длъжни да познават детайлите на вашия бизнес и да разбират професионалния ви жаргон. Пишете достъпни текстове и не се страхувайте, че ще звучите „непрофесионално“.

Можете да си позволите изключение само ако сайтът Ви е предназначен единствено за професионалисти във Вашия бранш.

6. Поднасяйте информацията разумно

Практически неограничените възможности за предоставяне на всякакъв вид информация в Интернет може да се превърне в сериозен проблем.

Ако произвеждате голям набор от продукти или услуги, отделете специално внимание на организирането и структурирането им в логични и разбираеми категории. Простото изреждане или показване в нескончаеми галерии или каталози по-скоро ще обърка и отблъсне клиентите Ви.

7. Потърсете своята (тясна) ниша

Интернет е толкова голям, че никой не е в състояние да бъде всичко за всички.

Специализирайте се във възможно най-тясна ниша.

Ако например продавате детски играчки, много по-добре е да сте №1 от продавачите на бели плюшени мечета в София, отколкото № 8 365 242 от всички продавачи на детски играчки по света.

8. Отделяйте средства за поддръжка

Най-голямата сила на Интернет е в бързината и лекотата при поддържане на постоянно актуална информация.

Ако дори за миг си позволите „лукса“ сайтът ви да не е актуален, ще загубите най-силния си коз в Интернет.

И още нещо: не забравяйте, че поддръжката и актуализацията на Вашия сайт не е по силите на Вашата секретарка или на „момчето, което поправя компютрите“ в офиса.

Поверете това на професионалисти. Ще си спестите много неприятности и провали.

9. Съобразявайте се със законите на Интернет…

Запомнете: както е невъзможно да се прави телевизия с методите на радиото, така и не може да се прави уеб сайт с методите, да речем, на печата.

Интернет е нова медия, която има свои специфични закони. Незнанието или незачитането на тези закони неотменно ще Ви води към провал!

Да се направи сайт не е трудно. За успешен сайт обаче се изискват много опит и знания, трупани с години.

Стотици са хората, дошли при нас за да разберат, че изграденият от тях преди дълги години сайт не работи, просто защото в него са били нарушени елементарни азбучни закони за изграждането на сайтове.

Не позволявайте това да се случи с Вас. Поверете изграждането на Вашия сайт на професионалисти. Това не само ще Ви излезе по-евтино, но и ще Ви спести много време, нерви и разочарования.

10. Реклама, промоция, оптимизация …

Не очаквайте посетителите да открият сайта Ви по щастлива случайност или единствено през Google.

Използвайте сайта си целенасочено и не пропускайте случай да напомняте за него във всички ваши форми на комуникация.

Вашият WWW адрес трябва да фигурира на всяка Ваша визитка, всяка фирмена бланка или всеки фирмен сувенир, и въобще, адресът на Вашия сайт трябва да стане част от фирмената Ви идентификация, подобно на Вашето фирмено лого.

Освен това, дори за миг не пренебрегвайте или изоставяйте работата по оптимизацията на Вашия сайт. Никога не забравяйте, че всяко търсене в Google е състезание, в което побеждават само тези, които не спират да „тренират“.

И накрая, никога не подценявайте разрасналите се напоследък социални мрежи. Ако можете да си го позволите, наемете специалисти, които да се грижат за позиционирането на фирмата Ви с социалните мрежи, и най-вече във Facebook.  Не забравяйте, че един добре премислен и оформен статус във Фейсбук може да бъде по-ефективен от стотици левове, платени за друг вид реклама.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...