Най-грубите грешки в уеб сайтовете

Грешки във уеб сайтовете

Тази статия написах преди повече от 20 години – в далечната 1999 г. За съжаление, въпреки че оттогава Интернет технологиите се смениха с няколко поколения, и днес срещам същите грешки в някои сайтове.

Ако забележите подобни неща във Вашия сайт, поговорете с уеб дизайнерите си … или просто ги сменете.

1. Липса на яснота и объркваща навигация

Липсата на яснота във Вашия сайт е един от най-мощните фактори, отблъскващи Вашите посетители.

Посетителят трябва да може с един поглед да разбере „за какво иде реч“ във Вашия сайт и какво той може да очаква от него. Ако пропуснете да му предложите тази яснота още от първата страница, посетителят няма да продължи да разглежда сайта Ви и ще си отиде. А както се казва – конкуренцията е само „на едно щракване с мишката“ от Вас.

Вашият посетител също трябва лесно и бързо да може да разбере как да се движи в сайта ви. Тъй че, старайте се навигацията да е възможно най-проста и ясна. Объркващите сайтове са мъртви сайтове.

Повече за навигацията във Вашия сайт прочетете в статията ни “ Как да оформим менюто на уеб сайта.“

2. Надписи „Очаквайте скоро“

Звучи невероятно, но за съжаление още срещаме много сайтове, в които цели секции просто отсъстват, а на тяхно място се мъдрят надписи от типа „Очаквайте скоро“.

Някои колеги оправдават това с твърдението, че „в Интернет всичко било много динамично“, но за посетителя това е като да го поканите у Вас и той да завари надпис: „още не съм готов, минете някой друг път“.

Никой не прощава подобно неуважение!

Ако не сте готови с някои секции от Вашия сайт, просто не ги показвайте, докато те не бъдат напълно готови.

3. Правописни и граматични грешки в текста

За съжаление, прекалено много сайтове съдържат обилно количество такива грешки. Това не само подсказва липса на професионализъм, но и поставя под съмнение грамотността на притежателя на сайта.

Не се задоволявайте само с използване на програма проверка на правописа (spell-check). Такива програми не могат да елиминират всички грешки.

Напоследък доста характерно за сайтовете в „нашенския“ Интернет е и незачитането на елементарни правила от граматиката на българския език.

Не допускайте това! Внимателно прочетете всички текстове от Вашия сайт преди да ги качите в Мрежата. Ако не сте сигурни, консултирайте се с филолог.

И още нещо много важно: ако изграждате многоезичен сайт, за Бога, не разчитайте „шуреят, който поназнайва езика“ да преведе Вашия сайт, или още по-зле, да го преведете с помощта на Google translate!

Да говориш един чужд език и да превеждаш на този език, са две много различни неща. Затова, ако уважавате себе си и държите на сайта си, за преводите се обърнете към професионален преводач, компетентен във Вашата област. Качественият превод ще увеличи шансовете да спечелите доверието на Вашите чуждестранни партньори, а некачественият драстично ще ги намали. А най-лошото е, че Вие трудно ще различите двата превода.

4. Липса на ценова информация

Под предлог „да не се издадат на конкуренцията“, много собственици на сайтове нарочно пропускат даването на ценова информация.

Те очакват потенциалните им клиенти да вдигнат телефона и да ги попитат, но това просто никога не се случва! Не очаквайте Вашите посетители да направят усилието, което Вие сте си спестили.

И запомнете: един предмет се превръща в стока едва когато е съпроводен от цена. Във всички останали случаи той си остава просто предмет.

Липсата на ценова информация драстично намалява ефективността на всеки сайт, предназначен да продава.

5. Ползване на безплатни услуги

Много стартиращи бизнеси опитват да правят първите си стъпки в Интернет с ползването на безплатни услуги – било то безплатни e-mail услуги като тези в gmail.com, abv.bg, mail.bg, или безплатни инструменти за правене на сайтове като alle.bg, wix.com или други подобни.

Напълно разбираме стремежа да се внимава с разходите, когато се стартира нов бизнес, но спестяването на някои разходи може да доведе до загуби и пропуснати ползи, многократно надвишаващи спестените суми.

Причината е много проста: Вашите посетители знаят, че тези услуги са безплатни, а това за тях е сигнал за опасност. Всъщност, ако нямате пари да си платите за професионален сайт, пълноценен хостинг и пощенска услуга, смятате ли че някой би бил готов да прави сериозен бизнес с Вас?

6. Мигащи или непрекъснато движещи се (анимирани) картинки или текстове

В хилядолетното си развитие, човекът все още е запазил много от инстинктите си от животинския свят. И при човека, както при всяко животно на тази планета, всякакво движение в полезрението е сигнал за опасност!

Затова и всяко движение по екрана е сигнал за опасност – то инстинктивно приковава вниманието на посетителя и го отвлича от това, за което той е дошъл във Вашия сайт – да се запознае с информацията там.

Слагането на непрекъснато движещи се анимирани обекти във Вашия сайт не само с нищо не Ви помага, но единствено пречи на сайта Ви.

7. Вредни елементи в дизайна

Трудно е да се определи един елемент от дизайна като безусловно вреден. Все пак има неща, които като правило влияят отрицателно с присъствието си, тъй че опитайте се на всяка цена да не ги допускате във Вашия сайт:

  1. Музика, стартираща автоматично (особено вредно!)
  2. Тежки, разсейващи фонови изображения
  3. Прекалено едри шрифтове
  4. Прекалено дребни шрифтове
  5. Слаб контраст между текста и фона

Бонус:

И накрая – НАЙ-ВАЖНОТО:

Няма по-безсмислен сайт от този, в който липсва полезна информация!

Запомнете: и най-добрият дизайн не може да помогне на сайт, в който липсва добре поднесена, смислена и полезна информация.

Не разчитайте на успех, ако в сайта Ви се съдържат безлични и нищо не значещи текстове от типа „В нашата фирма работят компетентни специалисти с висока квалификация“ или „Предлагаме качествени стоки на разумни цени“.

Надявам се, разбирате защо … Нима някъде някой би написал в сайта си обратното? Такива изрази не носят никаква полезна информация на Вашите посетители. Те единствено им губят времето, а никой не обича да му губят времето, нали?

В следващия линк можете да прочетете още по темата какви текстове да включите във Вашия уеб сайт за да стане той успешен.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...