Защо от сайта ми не идват поръчки?

Защо сайтът ми е неефективен?

Често ни се обаждат собственици на сайтове, разтревожени от това че въпреки добрата си посещаемост, сайтовете им не генерират поръчки, и дори обаждания.

Обикновено причината става ясна още с първия поглед към сайта, и тук ще обясним в какво най-често се състои проблемът.

Защо от сайта ми не идват поръчки?

Етапите на взаимодействие със сайта

Взаимодействието на потребителя със сайта условно се разделя на три етапа, и Вашият посетител е склонен да потърси контакт с фирмата или да обмисли поръчка от Вас едва на последния – трети етап.

Това обаче може да се случи едва след като първите два етапа преминат успешно!

Казано с други думи, преди Вашият посетител дори да погледне Вашата „уникална промоция“ и да се запознае с „атрактивните Ви цени и условия“, Вашият сайт преминава през два тежки изпита.

Първите секунди – заглавия и снимки

Първото взаимодействие на потребителя с Вашия сайт продължава не повече от 3 до 5 секунди. Това са първите мигове, след като Вашият посетител отвори някоя страница от Вашия сайт.

В този етап, посетената страница трябва ясно и недвусмислено да покаже на потребителя „за какво иде реч“ в нея и дали тя съдържа информацията, която той търси.

На този етап значение имат ЕДИНСТВЕНО общият дизайн, заглавията и илюстрациите.

Погледът на посетителя набързо сканира само „едрите шрифтове“ и „картинките“, и ако в тях не намери ясно решение на проблема, заради който е дошъл, той просто кликва с мишката и продължава към следващия сайт – този на конкурентите Ви.

Втори етап  – създаване на доверие

Ако първият етап е преминал успешно и посетителят е решил, че този сайт „може да му свърши работа“, той продължава към следващия въпрос: „може ли на този сайт да се има доверие?“.

За съжаление, в Интернет има немалко сайтове, с които е по-добре човек „да си няма работа“, и потребителите знаят това.

Затова и на този етап Вашият посетител започва да търси полезна и смислена информация, даваща основание за доверие във Вашата фирма.

Ако в този момент той не намери информацията, която търси, а се сблъска с общи приказки от типа „ние сме най-добрите в бранша“, „купете нашите продукти, които са най-качествените“ и „ще ви предложим най-ниски цени“, той отново напуска Вашия сайт.

Причината е очевидна: никой не би написал в сайта си обратното, и такива фрази не предоставят никаква полезна информация на посетителите Ви. За тях това е просто безполезен шум, който те ненавиждат, защото им губи времето.

Ако искате да спечелите доверие на Вашите посетители, на им губете времето с празни приказки.

Едва след като Вашият посетител установи, че във Вашия сайт той може ДА НАМЕРИ РЕШЕНИЕ на проблема си, и че на Вашия сайт може ДА СЕ ДОВЕРИ, едва тогава посетителят би могъл да помисли за поръчка или да потърси връзка с Вас.

Ако в сайта липсва яснота, или той по какъвто и да било начин би могъл да предизвика недоверие у посетителя, не се учудвайте ако се проваля.

В заключение …

Трудно ни е в тази страница да опишем всички „подводни камъни“, които могат да отблъснат посетителите от Вашия сайт, но няма да се уморим да повтаряме колко важно е всяка дума и всяка снимка, която използвате в страниците си, да са на мястото си и да внушават доверие.

Тук от огромна полза би бил опитът на Вашите уеб дизайнери и разработчици. Истински опитните уеб дизайнери могат да Ви дадат безценни съвети, с които е добре да се съобразите.

В следващия линк можете да намерите и още съществена информация за това какво да включите в съдържанието на Вашия сайт, за да бъде той успешен.

Едва след като Вашият сайт успешно премине двата „изпита“, описани горе, можете да се надявате посетителят да погледне Вашите цени и условия, да се огледа за телефонен номер или имейл, и евентуално да обмисли поръчка.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...