Какво да включа в моя уеб сайт?

Какво да включа в моя уеб сайт?

Или с други думи – какво да бъде съдържанието на сайта?

Когато писах тази статия, през далечната 2000 година, тя започваше така:

Имате само 10 секунди за да привлечете посетителите във вашия уеб сайт, и те са решаващи за успеха му!

Ако в тези броени мигове не дадете на посетителите си сериозна причина да останат във Вашия сайт, те просто кликват с мишката и отиват … при конкурентите Ви …

През 2023 обаче това твърдение вече отдавна не е вярно.

ВЕЧЕ НЕ РАЗПОЛАГАТЕ С ЦЕЛИ 10 СЕКУНДИ! Днес типичният Интернет потребител, забол поглед в телефона си и бързащ за делова среща, за 10 секунди вече е „разгледал“ три сайта!

Всъщност разполагате с не повече от две-три секунди, за да привлечете вниманието на потребителя. Ако не направите това, след 10 секунди той вече не само Ви е отминал, но и е забравил за Вас!

Ключова роля в това привличане играе съдържанието на Вашия уеб сайт, или с други думи – текстовете, включени в него.

Защо текстовете в един сайт са важни?

Първото правило, с което се среща всеки начинаещ в Интернет, е правилото „Content is King„. Казано на български – „Съдържанието е Кралят!„.

Неизброими са собствениците на сайтове, които са идвали при нас за помощ защото сайтът, за който са платили хиляди левове, всъщност не изпълнява ролята си. Той регистрира посещения, но от него фирмата не получава нито поръчки, нито дори запитвания.

Обикновено и бегъл поглед e достатъчен за да даде отговор на „загадката“: в сайта липсва дори минимумът информация, която посетителят очаква да намери там.

За съжаление, обичайни са случаите в които, когато запитаме наши клиенти с каква изходна информация за своя сайт разполагат, те ни отговарят с „Имаме много снимки“ … Повярвайте ни, снимките, колкото и красиви да са те, далеч не са достатъчни!

Мислете за сайта си като за списание, което искате да издадете.

Колкото и красиво и лъскаво да е Вашето списание, то не би имало успех ако в страниците си не съдържа интересна и полезна информация.

Тук ще Ви предложим четири прости, но доказани в практиката съвета, които ще Ви помогнат при подготовката на информацията за Вашия уеб сайт. Ако ги следвате, шансовете Вашият уеб сайт да стане успешен ще се увеличат многократно.

1. Преди всичко, решавайте проблеми

Вероятно ще Ви прозвучи грубо или цинично, но никой не се интересува от Вас и Вашата фирма! Всеки влиза във Вашия сайт с някакъв свой проблем, който иска да реши.

Не занимавайте хората със себе си, а се постарайте да решите проблема, който ги е довел във Вашия сайт. Това е единственият начин да успеете в Интернет.

2. Предложете смислена информация, която Ви отличава от другите

Когато пишете един текст, винаги си задавайте въпроса „какво казвам с този текст и има ли смисъл да го казвам“?

Един типичен пример за излишен и безсмислен текст: „В нашата фирма работят компетентни и опитни специалисти.“ Питате защо е излишен? А смятате ли, че някой би написал в сайта си „в нашата фирма работят неопитни и некомпетентни некадърници“?

Подобни текстове не само не Ви помагат, но всъщност отблъскват Вашите посетители, просто защото им губят времето, а никой не обича това.

Друга подобна безсмислица е и срещаният в много сайтове текст – „Ние предлагаме висококачествени продукти на разумни цени…“ Сякаш всички останали твърдят, че предлагат скъпи боклуци!

Изхвърлете подобни излишни и нищо не значещи приказки от сайта си! Те правят Вашия сайт безсмислен и досаден, и вследствие на това – неефективен!

Ако искате да убедите Вашите посетители, че стоката (или услугата) Ви е качествена, пояснете защо това е така? По какви критерии тя е по-добра и как точно превъзхожда тази на Вашите конкуренти?

Да кажете само, че стоката Ви е добра, не само не е достатъчно, но често дори има обратен ефект.

3. Предложете цялата нужна информация

Преди още да започнете да подготвяте текстовете, решете каква ще е основната цел на Вашия сайт. След това подчинете цялата информация на целта, която преследвате.

Предложете цялата информация, което е нужна на Вашите посетители за да Ви доведат до тази цел.

Ако например целта Ви е да продавате даден продукт, включете наистина всичката информация, която е нужна на клиентите за да вземат решение за покупка. Това значи цени, технически характеристики, условия и срокове на доставка, условия и срокове на плащане, гаранции и т.н.

Ако сте пропуснали нещо, не очаквайте посетителите да вдигнат телефона и да Ви попитат. Повечето от тях няма да го направят и така ще сте ги загубили като клиенти.

4. Предложете полезна безплатна информация

Интернет е територия на полезната и безплатна информация!

Google.com, отдавна направил собствениците си милиардери, всъщност предлага … БЕЗПЛАТНА УСЛУГА!

Предложете на Вашите посетители нещо полезно, което те да научат от Вашия сайт, дори и да не станат ваши клиенти. Успешните сайтове в Интернет са неизменно тези, които предлагат полезна информация на посетителите си. Включете в сайта си достъпни и полезни материали за Вашите продукти или услуги.

С това ще постигнете поне три положителни ефекта:

  1. Ще затвърдите убеждението у Вашите посетители, че сте специалисти в областта си и че сте наистина наясно с това, с което се занимавате.
  2. Вашите посетители ще си тръгнат от Вашия сайт обогатени с нещо, а това рано или късно ще Ви се отплати.
  3. Така ще увеличите и шанса търсещите машини да открият Вашия сайт и да насочат повече посетители към него.

Нека повторим отново: най-успешният сайт за всички времена, Google.com, отдавна направил собствениците си милиардери, всъщност предлага безплатна услуга! Струва си да се замислим.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...