Евтин сайт? Какви са рисковете?

Евтин сайт? Какви са рисковете?

Ако четете тези редове, много вероятно е вече да са Ви предлагали да изградят Вашия сайт за 100 – 200 лева.

Не, скъпи приятели, тук няма да Ви убеждаваме да не прибягвате до евтини или „безплатни“ сайтове. Това е единствено Ваше решение.

В тази страница само ще споделим какво най-често се крие зад такива „оферти“. Решението дали да се възползвате от тях винаги ще си остане Ваше.

Къде е проблемът, ако се сдобием с евтин сайт?

Разбира се, няма нищо лошо в това да се сдобиете с евтин сайт, особено ако той изпълнява функциите си – да продава Вашите стоки или услуги. Проблемът обаче е, че това много рядко се случва.

Нека обаче, преди всичко споделим следното:

Всяка минута по света се създават средно по 380 нови сайта!
Това прави по над 500 хиляди нови сайта, всеки ден!

Нека тогава Ви попитаме: наистина ли мислите, че със сайт, „скалъпен“ за няколко часа, за който сте платили няколкостотин лева, ще се справите с тази конкуренция?

Уловките при поръчка на евтин сайт са наистина много, но в крайна сметка общото е, че с поръчката на такъв сайт, най-вероятно Вие ще загубите не само парите си, но времето си, а дори можете и да навредите на бизнеса си.

Нужно пояснение

Преди да продължим обаче, тук е мястото да Ви дадем едно важно пояснение по темата за уеб сайтовете и уеб дизайнерите.

Професията „уеб дизайнер“ (както и някои други професии в IT бранша) се отличава с това, че човек може „да се продаде“ във всяка точка на планетата. Ако наистина си добър и опитен уеб дизайнер или разработчик, лесно можеш да продадеш труда си не само в България, но и в Европа, САЩ или всяка друга точка на света.

И за това обикновено дори не е нужно да излизаш от дома си.

Мислите ли тогава, че може да има и една сериозна причина професионален и качествено изграден малък сайт в САЩ да струва, примерно, 2000 долара, а в България – 200 лева?

Отговорът ще оставим на Вас, а ние ще продължим …

Какви са най-честите сигнали за опасност?

Както вече писахме по-горе, уловките с „евтините“ или „безплатни“ сайтове са много (и с всеки ден се увеличават), но тук ще се постараем да Ви опишем поне най-типичните уловки, за които да внимавате.

Дано Ви бъдем полезни …

Правим и уеб сайтове … между другото …

Напоследък се натъкваме на магазинчета, на витрините на които се мъдрят надписи от типа „Ремонт на компютри, правене на сайтове“. Същото предлагат и някои сайтове, предлагащи ремонт на компютри, покрай уеб дизайна …

Тук редовият гражданин е логично да отсъди „ами разбират от компютри момчетата, а сайтовете май също бяха свързани с компютри“ …

Истината обаче е, че между знанията и уменията, нужни за ремонта на компютри и изграждането на сайтове, няма никакви допирни точки, и малко вероятно е (по-скоро невъзможно) човек да е добър професионалист и в двете области.

Чудесно е ако човекът, който лепи плочки в банята Ви, може и да свири на пиано, но ако Ви трябва пианист, по-добре си потърсете пианист.

Абсолютният минимум

Ако сте се сдобили със сайт за 200 – 300 лева, можете да бъдете сигурни, че човекът, изградил сайт за такава сума, ще е вложил в сайта Ви абсолютния минимум … и нищо повече.

Какво означава това ли?

Означава, че най-вероятно в нещото, приличащо на сайт, няма да са спазени и най-елементарните правила от професионалния уеб дизайн, сайтът вероятно няма да е дори и базово оптимизиран, няма да са взети и минималните мерки за неговата сигурност, и ред други неща, които отличават професионалния сайт от сайта, който може да направи „Вашия шурей“ или „сина на съседа от третия етаж“.

По този начин Вашият сайт ще се нареди във върволицата от стотици хиляди сайтове, които просто си стоят в Интернет и никой не посещава, а случайно попадналите в него посетители просто кликват с мишката и отминават.

Липса на портфолио …

Както сме писали и на други места в сайта ни, в Интернет е много лесно да излъжеш. Безкрайно лесно е още в първия сайт, който правиш в живота си, да напишеш, че си „опитен уеб дизайнер със стотици изградени сайтове“.

За съжаление, особено у нас, това е разпространено явление!

Много десетки, а вероятно и стотици са току-що завършилите образованието си младежи, които решават да си изкарват хляба с уеб дизайн. Това звучи колкото примамливо, толкова и лесно постижимо. А и по принцип в това няма нищо лошо!

Такива хора влагат няколко дни работа за да направят нещо, наподобяващо сайт, и започват да предлагат „високо квалифицираните си уеб дизайн услуги“.

Разбира се, повечето скоро виждат, че нещата не са толкова прости и се отказват, но ако през това време попаднете на тях, много вероятно е те да се учат „на Ваш гръб“.

Характерен „червен сигнал“ при подобни сайтове е липсата на портфолио. Винаги обръщайте особено внимание на портфолиото в сайтовете на уеб дизайнери, които посещавате.

Дори когато има портфолио, проверете дали сайтовете описани в него наистина съществуват, работят и към тях има линкове. Някои слагат в „портфолиото“ си чужди сайтове, с които те нямат нищо общо, или просто картинки на сайтове, които дори не съществуват.

Безплатен домейн / хостинг…

Това също е доста разпространена уловка.

Предлагат се евтини „уеб дизайн пакети“, в които освен изграждането на сайта, се включва и „безплатен домейн“. Много хора се хващат за думата „безплатен“ (кой не обича безплатното?) и мислят, че с това печелят.

Истината обаче е различна. Обикновено този „безплатен“ домейн всъщност се оказва собственост на човека или фирмата, които са го регистрирали и платили за Вас! И това не сте Вие.

В един момент може да разберете, че домейнът, който уж е „безплатен“ за Вас, в крайна сметка просто не е Ваш, а оттам и сайтът в този домейн, реално не Ви принадлежи …

По подобен начин стоят и повечето от „офертите“, предлагащи безплатен хостинг. Макар отдавна да се знае, че „безплатен обяд“ няма, някои хора се хващат на въдицата и се сдобиват със сайт, над който нямат контрол, а за да получат този контрол, трябва … да си платят.

Последиците от подобни ситуации могат да бъдат различни, но винаги са неприятни.

Изобщо, срещнете ли думата „безплатно“…

Не е нужно да Ви напомняме, че безплатен обяд няма, нали?

Все пак обаче не е излишно да напомним, че ако в някоя оферта срещнете думата „безплатно“, това e ясен сигнал за опасност.

Разбира се, не говоря за масово срещаните „безплатни консултации“, чиято цел съвсем естествено е да Ви спечели като клиенти.

Тук говорим за „безплатни“ услуги, които съвсем очевидно няма как да са безплатни, ако наистина носят някаква стойност.

Така например често срещаната в много нашенски оферти „безплатна поддръжка“ или дори „безплатна оптимизация“ на сайта, които изискват много време и опит, и съвсем естествено не може да са безплатни. Вие ще трябва да си ги платите. Въпросът е само кога и как.

И макар в повечето случаи очевидно да се касае за услуги, просто включени в основната цена, самото настояване, че услугата е „безплатна“ говори за форма на манипулация, зад която често не стоят особено чисти намерения.

Затова, винаги внимавайте, когато прочетете че Ви предлагат нещо „безплатно“. Такава очевидна лъжа може би Ви се струва безобидна, но когато веднъж са Ви излъгали, вторият и третият път вече е по-лесно …

Собствен, „уникален“ CMS …

Нека първо обясним, че CMS означава Content Management System (на български – система за управление на съдържанието) и представлява софтуерната платформа, на която се изграждат повечето сайтове.

Някои от най-разпространените такива системи (като WordPress и Joomla!) са с доказани качества, добре познати и документирани, а изграден с тях сайт може да бъде поддържан и развиван от всеки компетентен уеб професионалист на планетата.

Някои фирми обаче ще Ви предложат да изградят Вашия сайт на „тяхна си“, собствена и уникална система, която (обикновено) предлага много повече от разпространените платформи.

Тук няма да разсъждаваме върху вероятността един човек или дори екип, да направи за година-две по-добра система от тази, която е градила авторитета си в течение на десетилетия (като WordPress, например).

Ще споделим само фактът, че ако позволите Вашият сайт да бъде изграден с такава „уникална“ и „неповторима“ CMS система, много вероятно сами се задължавате „доживот“ да разчитате на услугите единствено и само на хората, изградили тази система. Дали това е във Ваш интерес, ще прецените сами.

Като обобщение, бихме споделили следното: в наши дни в България никой компетентен уеб дизайнер не би се съгласил да работи за Вас за по-малко от 200-250 лева на ден.

При положение че за професионалното изграждане дори и на най-малкия и непретенциозен сайт са нужни между два и три дни, бягайте възможно най-далеч от „оферти“ за суми около или под 500 лева. На път сте единствено да загубите парите си.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...