Какво е CMS?

Какво е CMS (Система за управление на съдържанието)?

Терминът CMS е съкращение от английското Content Management System или, преведено на български, система за управление на съдържанието.

Все повече клиенти предпочитат да бъдат независими от уеб дизайнерските фирми и да могат сами да променят и актуализират съдържанието на своя сайт. Именно това позволява системата за управление на съдържанието – CMS.

Какво е CMS и как работи?

Системата за управление на съдържанието, наречена още CMS, представлява сложна софтуерна система, инсталирана във Вашия хостинг сървър, или с други думи – на мястото, където работи Вашият сайт.

С нейна помощ изцяло се управлява работата на определен тип сайтове, наречени динамични сайтове.

При този тип сайтове, най-общо казано, дизайнът на сайта се дефинира в общ за всички страници на сайта шаблон (темплейт), а самото съдържание на страниците (текстове, илюстрации, схеми) се съхранява в отделна база данни.

Когато клиентът (тоест, примерно, Вие) напише в браузера си адреса на дадена страница, системата за управление на съдържанието „поръчва“ от базата данни нужното съдържание, вмъква го в общия визуален шаблон на сайта, и така „сглобената“ страница се изпраща към Вашия браузър, за да можете да я разгледате.

Системата за управление на съдържанието (CMS) притежава също административен модул, който е невидим за обикновените потребители, и чрез който администраторът на сайта може да редактира и променя не само съдържанието, но и дизайна на уеб сайта.

По тази причина и сайтовете, изградени на базата на CMS, се наричат динамични сайтове – защото всяка страница от сайта се генерира динамично в момента, в който потребител отправи заявка да я разгледа. През останалото време, на практика, уеб страницата не съществува като цяло.

Това е и основната разлика на динамичните с така наречените статични сайтове, при които всяка страница съществува и е на разположение по всяко време.

Затова и статичните сайтове като правило работят по-бързо, но пък са лишени от удобствата на административния модул на динамичния сайт, чрез който лесно и удобно съдържанието на сайта може да бъде променяно през обикновен уеб браузър.

Какви типове CMS съществуват?

Съществуват десетки, а вероятно и стотици системи за управление на уеб сайт съдържание. Някои позволяват със сайта да се прави практически всичко, но това обикновено е за сметка на прекомерна сложност при работа и трудна поддръжка, особено за непрофесионалисти. С такива системи малко клиенти могат да се справят без да имат задълбочена предварителна подготовка и опит.

Съществуват и друг тип системи, чиито функционалности са сравнително ограничени само до най-необходимото за редовно и безпроблемно обновяване на най-важните елементи на сайта. Тези системи са много по-леки и прости за поддръжка и много по-интуитивни при работа, но пък позволяват само ограничени действия.

Дългогодишният ни опит ни научи, че размерът и особеностите на всеки сайт трябва да диктуват каква система е най-подходяща за конкретния сайт.

Така например, ако сайтът Ви се състои от няколко страници, или е от доста разпространения напоследък тип „Single page“ (състоящ се от една дълга страница с множество секции), вероятно няма да е добра идея веднага да се хвърляте на популярната в наши дни WordPress.

Ако попитате защо мисля така, позволете да споделя: вие вероятно имате автомобил и знаете, че мощността на двигателя винаги е съобразена с размерите на самия автомобил, нали? Е, какво би се случило, ако сложите огромен двигател от ТИР на малък градски автомобил? Отговорът е – той предимно ще тежи и ще „харчи“ гориво основно за да премества собственото си тегло. Същото е с WordPress. Това е мощна и тежка система, от която имате нужда единствено когато трябва да задвижите нещо наистина голямо. Ако я ползвате за дребни сайтове, ще се наложи да понесете последиците предимно на недостатъците ѝ.

Използването на CMS има не само положителни страни

За какво става дума?

Преди всичко, знайте че изграден със CMS сайт винаги се зарежда и работи по-бавно в сравнение с същия по обем статичен сайт.

Ще попитате защо? Защото всеки CMS е сложна софтуерна система, която динамично създава всяка страница от сайта, в момента в който тя бъде „поискана“ от потребител.

Това винаги изисква повече време в сравнение със статичния сайт, при който всяка страница съществува и е готова „да бъде изпратена“ до потребителя, без да е нужно време за генерирането ѝ.

В някои случаи дори програмите на самия CMS (така нареченото ядро), са в пъти по-големи от истинското съдържание, което те обслужват. Натъквали сме се на много случаи, в които сайт от две-три странички (няколко килобайта информация) се управляват от CMS с размер няколко десетки мегабайта! Дали това е разумно? Според нас – не.

Добре е освен това да знаете, че при актуализирането на сайта със CMS, вие променяте съдържанието на вашия сайт единствено в сървъра. Ако редовно не правите резервни копия на сайта върху вашия компютър, всеки проблем в сървъра (повреда, хакерска атака или друго) може безвъзвратно да повреди информацията във Вашия сайт.

Извън описаните недостатъци обаче, оборудваният със система за управление на съдържанието (CMS) сайт Ви дава много голяма свобода при поддръжката и актуализацията му. Не се налага за всяка дребна промяна в сайта да се обръщате към уеб дизайнерите, защото това можете да правите и сами с помощта на CMS-а. Достатъчно е да имате на разположение само компютър с Интернет връзка.

Какво по-добро от това?

Коя е най-добрата система за управление на съдържанието – CMS?

Точно защото е вярно твърдението, че „няма пълно щастие“, затова и не съществува „най-добър“ CMS. 🙂

Всяка система за управление на съдържанието може да бъде добра в едни условия, и лоша – в други.

Изборът на система на управление на съдържанието трябва винаги да бъде диктуван от характера и нуждите на сайта, за който е предназначена.

Едни системи вършат чудесна работа за изграждане на фирмени сайтове с новини и статии, но са почти непригодни за изграждане на онлайн каталози и онлайн магазини. Други пък са специализирани точно в това.

Как да изберем най-добрия за нас CMS?

Тъй като изборът на CMS е почти изцяло работа на дизайнерите, тук ще посочим единствено някои важни моменти, продиктувани от практиката ни, и които Вие, като клиенти, е добре да вземете предвид:

Преди всичко убедете се, че системата, която Ви предлагат, е с отворен код (open source).

Има много колеги, които наистина компетентно изграждат свои собствени системи за управление на съдържанието, които при това работят доста добре. Проблемът с тези системи обаче е, че с тях Вие „до живот“ се ангажирате да ползвате услугите на разработчика или фирмата, която Ви е изградила CMS-а.

Това не е проблем, ако всичко между вас върви по мед и масло … Ако обаче решите сайтът Ви да се поеме от друга фирма или уеб дизайнер, ще се озовете пред проблем.

Времето и усилията, които ще са нужни на „новия“ дизайнер за да усвои и поеме компетентно поддръжката на непознатата му система, могат да се окажат за Ваша сметка и да са напълно неоправдани …

Затова и ние ползваме единствено утвърдени системи с отворен код (като WordPress и Joomla!), които са добре известни и перфектно документирани. По този начин всеки наш клиент, който реши да не се ползва повече от услугите ни, е свободен да избере всяка друга компетентна уеб дизайнерска фирма.

Убедете се, че системата може да прави това и само това, което Ви е нужно!

Трудно ми е да изброя колко десетки клиенти са идвали при нас за помощ във връзка с инсталираната в сайтовете им система за управление на съдържанието. В огромна част от тези случаи ние установяваме, че причината за тези проблеми е в ползването на мощен и сложен CMS, снабден с екстри и възможности, многократно надхвърлящи нуждите на конкретния сайт.

Е какво лошо има в това да можем повече, ще попитате? По принцип няма лошо, но тук проблемът е, че винаги богатите възможности са свързани с усложняване на CMS-а, трудна работа с него за непрофесионалисти и много често – усложнена и изключително претенциозна поддръжка …

Вероятно Ви се струва полезно да имате на разположение голям и мощен камион или автобус, но ако планирате с него да превозвате предимно себе си и семейството си, вероятно по-умно би било да си купите една най-обикновена лека кола … 🙂

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...