Най-честите заблуди за уеб сайтовете

Заблуди за сайтовете

Сайтът ми се проваля. Защо?

Неразбирането на същността и механизмите, които движат Интернет, кара много хора както да се впускат в неосъществими начинания, така и да таят неоправдани очаквания. Вследствие на това, те не само не съумяват да се ползват от истинската мощ на своя уеб сайт, но остават разочаровани и прехвърлят вината за това на Интернет.

Ето защо, за да можете истински да се ползвате от козовете на Интернет, тук ще припомним някои истини и ще опитаме да разсеем някои от основните заблуди, свързани с уеб сайтовете и Интернет като цяло.

Първа заблуда:
Има толкова програми за правене на сайтове, защо не взема да си направя сайта сам, вместо да си давам парите за дизайнери?

Тази заблуда е довела много фирми до сериозни финансови загуби, или в най-добрия случай, до много пропуснати ползи. Вярно е, че всеки (с малко време и усилия) може да си направи сайт. За професионален сайт обаче желанието далеч не е достатъчно.

Така, както слушайки музика, веднага разбирате дали изпълнението е на професионален музикант или на музикален ентусиаст, така и за всеки посетител на любителски сайт веднага става ясно, че сайтът е правен непрофесионално.

Истинският проблем тук обаче е в това, че посетителите винаги пренасят качествата на сайта върху качествата на неговия собственик.

С други думи, ако Вашият сайт изглежда непрофесионално, изобщо не си губете времето да убеждавате клиентите си, че Вие, за разлика от Вашия сайт, сте професионалисти. Няма кой да Ви повярва …

Уеб дизайнът отдавна се е превърнал в точна наука, движена от строги закони и принципи. Истинският проблем в любителския сайт е, че непознаването на тези закони неизбежно го води към провал.

Ако сте решили да правите Ваш личен сайт, в който да публикувате семейните снимки или родословното Ви дърво, вероятно си струва да се опитате да направите сайта си сами или да го поверите на „момчето от счетоводството, което разбира от компютри“.

Ако обаче сте решили да изградите комерсиален сайт на Вашата фирма, не се лъжете. Поверете това на професионалисти. Ще си спестите много пари, нерви, време и разочарования.

Втора заблуда:
Тогава ще си наема уеб дизайнери и те ще свършат цялата работа.

Още един от начините да се провалите в Интернет! Дори и най-добрите дизайнери не могат да построят Вашия сайт без Вашето активно участие.

За съжаление, от много уеб дизайнери ще чуете точно това: „Достатъчно е само да го поискате и ние ще се погрижим за всичко останало“ (това е дословен цитат от един сайт на колеги).

Не се поддавайте на подобни манипулации!

Истината е, че поне 80% от успеха на Вашия сайт се крие в съдържанието му – в текстовете, които съдържа, а за тези текстове трябва да се погрижите сами.

Както много пъти сме подчертавали, добрият дизайн може да подсили въздействието на съдържанието, но не може да го замести. Намирането на добри професионалисти в уеб дизайна само ще Ви даде шанса Вашите текстове и илюстрации да придобият професионален вид и да бъдат представени по подобаващ професионален начин. Нищо повече!

Добрите дизайнери могат да Ви помогнат с напътствия и съвети как да подготвите Вашите изходни материали така, че те да имат максимално възможния ефект върху посетителите.

Дизайнерите обаче не могат да подготвят сами тези текстове. За това трябва да се погрижите Вие или хора от Вашата фирма.

Отделете специално внимание на планирането и подготовката на материалите за Вашия сайт. В противен случай просто ще хвърлите на вятъра парите, които ще дадете за изграждането му.

Трета заблуда:
Актуализирането на сайта е проста работа. Може да го прави и секретарката, между другото.

Не се самозалъгвайте! Актуализирането на съдържанието в сайта е критичен процес за Вашата фирма, простиращ се далеч извън чисто техническата промяна на текстове.

Дори най-дребният детайл от Вашия сайт има значение за имиджа на фирмата Ви.

Грешно оформление на входната страница например може да отблъсне посетителите и драстично да намали ефективността на сайта.

Една правописна грешка, дори и допусната само по невнимание, може да постави под съмнение Вашата собствена грамотност!

Една некачествено обработена снимка може да постави под съмнение качествата на цялото Ваше производство!

Никога не забравяйте: посетителите пренасят качествата на сайта Ви върху самите Вас.

Не допускайте с имиджа на фирмата Ви да се занимават непрофесионалисти! Това винаги струва по-скъпо от наемането дори и на най-скъпите професионалисти!

И още нещо: с каквато и система за управление на съдържанието да е снабден Вашият сайт, за работа с нея далеч не са достатъчни стандартни компютърни умения. Това е мощен инструмент, и боравенето с него на неопитни или недобре обучени хора може да Ви създаде повече проблеми, отколкото допускате.

Четвърта заблуда:
Колкото повече, толкова по-добре

Обемът на сайта е нож с две остриета! Богатият на съдържание и функционалности сайт наистина може да е полезен, стига както функционалностите, така и съдържанието да са „на мястото си“. Те трябва да задоволяват реално съществуващо очакване, а не да фигурират в сайта просто за да ги има.

Всички сме свидетели на десетки сайтове, в които са инсталирани форуми, в които никой не влиза, „кошници за пазаруване“, които никой не ползва, обширни фотогалерии, които никой не разглежда, полета за коментари, в които никой нищо не пише …

Да имате сайт в Интернет вече наистина е задължително. Не е задължително обаче сайтът Ви да бъде всичко за всички. Започнете с минимален по размери сайт, съдържащ само най-необходимото.

Впоследствие допълвайте сайта със съдържание и функционалности тогава, когато наистина усетите че това е нужно.

Пета заблуда:
За да върши работа, сайтът трябва преди всичко да „лови око“

Една от най-класическите заблуди, в резултат на която с всеки изминал ден Интернет се допълва с красиви сайтове-покойници.

Колкото и на „артистите“ в Мрежата да им е неприятно, фактите сочат, че най-успешните сайтове в Интернет са плод на комбинация от добре премислена функционалност и богато съдържание, а не на изтънчени дизайнерски решения.

Само два примера: най-успешният сайт за всички времена, отдавна направил собствениците си милиардери – Google.com, е известен със своята крайна „аскетичност“ по отношение на дизайна.

Още един пример: Фирма като Мерцедес-Бенц може да си позволи най-добрите дизайнери, които някога са се раждали. Въпреки това (или вероятно именно заради това), сайтът на Mercedes-Benz е меко казано пестелив по отношение на графичния дизайн. Той е още едно потвърждение на правилото, че по-малко значи повече 😉

Трябват ви още примери? Вижте сайтовете на IBM, Microsoft, Hewlett Packard или дори Rolls-Royce.

Всички тези фирми могат да си позволят най-високо платените графични дизайнери на планетата. Те обаче плащат (не по-малко) за истински работещи сайтове, а не за произведения на изящното изкуство.

Не ни разбирайте погрешно! Ние не сме против един добре изглеждащ и красив сайт. Напротив!

Ние само напомняме фактите, които сочат че в Интернет доминирането на фòрмата над съдържанието не води до нищо добро.

Шеста заблуда:
Интернет е нова икономика, движена от нови икономически закони

Дълбоко невярно! Интернет не е нито нова икономика, нито нов, „виртуален“ свят. Икономическите закони, които движат Мрежата са абсолютно същите, които движат и реалната икономика.

Интернет е само нова среда, в която действат нормалните икономически закони. Ако един бизнес модел не работи в „нормалната икономика“, няма причина той да работи и в Интернет.

Седма заблуда:
В Интернет се печели бързо и лесно

Тази заблуда е следствие от предишната! Ако обаче една икономическа схема не работи в „нормалната“ икономика, няма причина тя да работи и в Интернет.

Истина е, че при търговията в Интернет често нормата на печалба е по-голяма от тази в „конвенционалната“ търговия. Това обаче главно се дължи на факта, че при работа чрез Мрежата се спестяват редица разходи за търговски помещения, персонал, складови площи и реклама.

Силата на Интернет е в драстично намалените разходи, в бързата комуникация и неограничения световен обхват, не в „лесните пари“.

Осма заблуда:
уеб сайтът ще е най-добрата ми реклама

Не, Вашият сайт не е реклама! (Моля, добре запомнете това.)

Ако гледате на Вашия сайт като на реклама във вестника или телевизията, вървите в грешна посока.

Спестете си суперлативите, рекламните лозунги и изразите в стил „ние сме най-добрите“! Хората отдавна са отвратени от рекламни празнословия и те само ги отблъскват. Стигат им рекламите, заливащи ги всекидневно от телевизията и Интернет.

Не гонете посетителите от сайта си, като го карате да прилича на рекламен блок.

Когато дойде рекламния блок във филма, Вие използвате времето за да отидете до тоалетната, нали? Не причинявайте това на сайта си …

Гледайте на Вашия сайт като на комуникационен канал. Комуникацията е същността на Интернет. Мрежата е създадена като средство за комуникация и винаги ще си остане такова.

Искате да кажете нещо на клиентите си? Сайтът е мястото. Искате да получите обратна връзка от Вашите клиенти, дистрибутори или партньори? Отново ползвайте сайта. Планирате промоционална кампания? Сайтът трябва да стои в основата ѝ.

Накратко: ако искате да Ви повярват, ползвайте Вашия сайт за да информирате, не за да се хвалите

Ако искате да научите и за още грешки, които бихте могли да избегнете във Вашия сайт, моля вижте и нашата статия „Защо сайтът ми не е ефективен?

Успехи в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...