Какво е Интернет?

Какво е Интернет?

Много хора все още не знаят какво всъщност е Интернет и с какво той може да им бъде полезен.

  • Как може Мрежата да направи бизнеса им по-ефективен?
  • С какво може да облекчи живота им?

Мненията по тези въпроси обикновено отиват в крайности. Според някои, Интернет е ключът към решението на всичките им проблеми, а според други – Интернет не е нищо повече от място, където децата си играят и много хора си губят времето …

Както винаги, истината е някъде по средата. Интернет наистина може да реши много проблеми, но той не е магическа пръчица. В Интернет човек наистина може да се позабавлява, но там той може и много да научи, да развие бизнеса си, да се образова, да се рекламира, да търгува.

Интернет – новата икономика?

Не се заблуждавайте! Интернет не е нито „нова икономика“, нито „нов, виртуален свят“, както е популярно да се нарича. Икономическите закони, които действат в Интернет са същите като тези в „обикновената“ икономика.

Интернет просто разширява границите на класическите методи в маркетинга, търговията, обществените контакти, рекламата.

Но какво всъщност е Интернет?

Технически погледнато, Интернет е просто една компютърна мрежа. Система от свързани един с друг компютри. Безкрайно просто и едновременно с това – велико!

Защо пък чак велико? – ще попитате

Величието на Интернет се състои в една единствена ключова дума – компютри! Човечеството отдавна разполага с най-различни начини за комуникация – от димните сигнали на индианците, през вестниците, телеграфа, а по-късно – телефона, радиото и телевизията. Едва с развитието на компютрите обаче комуникацията стана наистина пълноценна и всеобхватна.

Какво му е толкова уникалното на компютъра?

Нито телеграфът, нито телефонът, нито радиото, нито телевизията, нито вестниците можеха да предоставят едновременно текст, звук, визия, световно покритие, връзки в реално време, и всичко това, допълнено с интерактивност. Това стана възможно едва чрез компютрите и Интернет!

Тук идва и още един важен коз на Интернет: достъпността. Никоя друга медия не е толкова достъпна, колкото е Интернет. Повечето от нас не могат да си позволят да имат собствено печатно издание, собствен радио канал или собствено телевизионно предаване. Да има собствен Интернет сайт обаче може наистина всеки!

Но, ще кажете вие, сайтът не е като да имаш собствено телевизионно предаване или собствен вестник …

Напротив! Даже е много повече! Нито радиото, нито телевизията, нито печата не предоставят толкова възможности на едно място – нека отново припомним: текст, визия, звук, световен обхват, актуалност, интерактивност! Сещате ли се за друга медия, която да ви предлага всичко това едновременно?

Друга изключително важна особеност на Интернет е актуалността на информацията, или по-скоро възможността информацията да се актуализира лесно и бързо. Докато при другите медии публикуването на една новина отнема часове дори и на най-бързо реагиращите медии, то актуализирането на една страница в Интернет отнема броени минути!

Виждаме как и най-реномираните новинарски агенции като BBC вече не само отдавна имат свои Интернет сайтове, но и всяка новина първо се публикува в Интернет, много преди тя да се излъчи по телевизията, радиото или публикува в сутрешния вестник.

Какво толкова предлага един Интернет сайт?

Преценете сами:

  1. В Интернет можете да публикувате практически неограничена като обем и характер информация – фирмени каталози, ценоразписи, инструкции, статистически данни, финансови анализи, реклами, клипове, фотоси и какво ли още не… И всичко това, с възможност за пълноцветна графика, илюстрации, схеми, звук, анимации, видео…
  2. Публикуването е практически неограничено във времето и пространството. Публикуваната от вас информация е достъпна за клиентите ви 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, за всичките вече над четири милиарда потребители на Интернет по целия свят …
  3. Посетителят има пълен контрол върху това какво, колко и кога да чете, слуша или гледа… При радиото и телевизията самата медия диктува кога, колко и какво да се слуша или гледа. В Интернет господар е „уеб сърфистът“!
  4. От това следва, че вашият сайт ще бъде посещаван най-вече от хора, които наистина се интересуват от вашата тематика, тоест от хора, които наистина са ваши потенциални клиенти. Никоя друга медия не е толкова тясно насочена, колкото е Интернет.
  5. Цялата тази информация може да бъде актуализирана за секунди и промените да бъдат достъпни за целия свят от мига на актуализацията.

… И всичко това, срещу само малка част от сумата, която би ви била необходима за публикуване чрез какъвто и да е друг вид медия.

Заслужава си, повярвайте …

Успехи в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...