Какво е СПАМ?

Какво е СПАМ?

Това, което сполетя Америка преди трийсетина години, в последно време сполита и нас. Де да бяха доходите им … А то … СПАМ.

Откъде идва думата СПАМ?

Спам всъщност е запазена марка на американската компания за консервирани храни „Хормел Фуудз Корпорейшън“.

Спам е известна марка консервиран месен продукт, нещо като нашенското Русенско варено. Консерви със „Спам“ и до ден днешен се продават в Щатите и дори са част от бойната готовност на Американската армия.

Опаковка SPAM

Опаковка SPAM

Понятието Спам обаче придобива смисъла, с който е известно в наши дни, след един скеч на Монти Пайтън от седемдесетте години на ХХ век, в който се осмива досадният начин, по който тази храна се рекламира.

От този момент, и в епохата на Интернет, понятието Спам вече има един единствен смисъл:

Досадна реклама, изпращана чрез електронна поща до много хора (понякога стотици хиляди), които никога не са я искали.

Какво е СПАМ в наши дни?

Съединените Щати за пръв път дефинират това понятие с точен юридически термин: нарича се UCE (unsolicited commercial email), в превод – непоискани търговски съобщения по електронната поща, и се преследва от Закона.

Неотдавна Щатският Сенат прие закон, според който спамът се наказва с до една година затвор и глоба до 500 000 долара!

Как стоят нещата с нашия закон?

В приетият у нас „ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННАТА ТЪРГОВИЯ“ пише:

„Чл.6. (1) Доставчик на услуги, който изпраща непоискани търговски съобщения по електронната поща без предварително съгласие на получателя, е длъжен да осигури ясното и недвусмислено разпознаване на търговското съобщение като непоискано още с постъпването му при получателя.“

Какво значи това, ще попитате? Ами ето какво: Това просто значи, че за деяние, за което в Щатите вкарват в затвора, българският „законодател“ просто иска извършителят да „осигури ясното и недвусмислено разпознаване“ … и толкоз!

Дори и шумно „рекламираният“ и влязъл в сила от 25 май 2018 европейски регламент за защита на личните данни, известен като GDPR, не успя да се пребори със СПАМа. Всъщност, ако трябва да бъдем обективни, самият той се превърна в СПАМ, принуждавайки всички нас, при всяко влизане в нов сайт, да губим времето си и да се съгласяваме с „политики“, които никой няма нито времето, нито желанието да прочете.

Но да продължим напред …

Защо спамът е толкова опасен?

Изпращането на реклами по пощата винаги е било характерно за пазарната икономика и развитата търговия. Преди епохата на Интернет обаче, това явление не е застрашавало никого, просто защото за изпращането на едно рекламно писмо по обикновената поща са се изисквали средства. Най-малкото – за хартия, плик и пощенска марка. От друга страна, човекът, който го е получавал, е можел просто да го хвърли в коша за боклук. Това не е изисквало средства от негова страна.

В епохата на Интернет нещата вече са коренно различни. Хората, изпращащи такива нежелани реклами, могат само с едно натискане на клавиша да изпратят досадното си съобщение до стотици хиляди, дори милиони нищо не подозиращи интернет потребители.

От своя страна, нещастните потребители са принудени да изтеглят тези съобщения от Мрежата (което им струва пари за достъп) или трябва непрекъснато да „почистват“ своите онлайн пощенски кутии, за да не се задръстят, което също им струва време и нерви.

Кога едно съобщение е СПАМ?

Според Елена Фокнър, юрист и интернет експерт, спамът се дели на четири основни категории:

  1. Изпращане на рекламно съобщение до дори и един интернет потребител, който не е изрично пожелал това. Всъщност, ако една глупост задръства пощата Ви, надали за Вас ще има значение дали сте сам, или има още сто хиляди като вас.
  2. Изпращане до потребители на рекламни съобщения и поща със съдържание, различно от това, за което те са заявили че искат да получават. Ако например дадете e-mail адреса си за да получавате новини за нови книги, а вместо това получавате и реклами за нови порно сайтове, това отново е спам.
  3. Изпращане до потребители на рекламни съобщения и поща с честота, различна от обявената. Ако например се абонирате за месечна информация, а получавате рекламни съобщения ежедневно, спамът отново е налице.
  4. Включване на случайни хора в мейлинг листове, като им се предоставя „възможността“ да се отпишат. Това е най-досадния и нагъл тип спам, защото наглед е „законен“.

Тъй като в САЩ, а и у нас, при условие че на жертвата е предоставена възможност да се отпише от списъка, спамът не се преследва, някои хора използват това за да Ви тормозят „законно“.

Те не само че най-нахално ви включват в списъците на жертвите си, но и „законно“ изискват от вас да предприемате стъпки (т.е. да губите време и нерви) за да се отписвате.

Тогава, какво да правим?

  • Преди всичко – никога е прибягвайте към такъв вид „маркетинг и реклама“. Единственото, което може да получите, е известно количество (основателни) ругатни по пощата.
  • Ако трябва да изпратите e-mail на непознат човек (запитване или оферта), винаги се обръщайте лично към него – по име. Никога не изпращайте реклами на непознати хора, освен ако те изрично не са пожелали това.
  • Ако получавате спам, никога не отговаряйте! Това само ще даде увереност на изпращача, че си четете пощата редовно, и той ще продължи да Ви тормози.
  • Ползвайте спам-филтри. Известен е софтуерът, наречен Spam Killer, но бъдете внимателни как го настройвате, да не „филтрирате“ и полезни съобщения.
  • Можете да използвате и възможностите на e-mail програмата си за да се предпазите. Повечето такива програми (като Ms Outlook) могат автоматично да изтриват съобщения, отговарящи на зададени от вас критерии. Например, съобщения от определен домейн, или съобщения, съдържащи определен текст в предмета си (subject) или в основното тяло (body).
  • Накрая, най-сигурното – не се изнервяйте! Просто редовно натискайте клавиша „Delete“ :-).

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...