Как да избера добро име на домейн?

Как да избера добро име на домейн?

Ако още не сте съвсем наясно какво всъщност представляват домейните и техните имена, преди да продължите напред, прочетете нашата статия „Какво е домейн и как се регистрира?“

Какво значение има името на домейн?

С една дума – огромно! В днешния свят, в който за повечето хора ползването на Интернет започва да става точно толкова задължително, колкото ползването на ток или телефон, името на Вашия Интернет домейн става част от вашата фирма и нейната идентичност.

В много случаи дори някои фирми се запомнят и стават известни не с тяхното име по съдебна регистрация, а с тяхното име на домейн в Интернет.

Защо е важно да изберем добро име?

За много хора доброто име на домейн е просто това, което най-добре звучи или най-много им харесва.

Да харесвате Вашето име на домейн е важно, но много по-важно е то да работи за Вас и да не Ви създава проблеми. Какво имаме предвид?

Представете си, че сте собственик на фирма и водите телефонен разговор с клиент. Вие искате да го насочите към уеб сайта на фирмата Ви, където има много информация, от която клиентът се интересува. Представете си също, че фирмата ви се занимава с фото-услуги и е регистрирала име на домейн www.photouslugi-bg.com.

Вероятно мислите, че сте си е избрали много подходящо име на домейн? Грешите!

Ето защо: Представете си сега колко време ще Ви е нужно за да обясните по телефона как точно се пише това име на домейн:

  1. Първо, трябва да обясните, че (както е правилно) думата „фото“ на английски се пише „photo“, а не „foto“ и домейнът НЕ Е www.fotouslugi-bg.com.
  2. После ще трябва да продължите да обяснявате, че изразът фото услуги трябва да се напише слято, тоест, че името НЕ Е www.photo-uslugi-bg.com.
  3. След това пък е нужно да допълните, че между израза фотоуслуги и BG има тире, или с други думи, че домейнът НЕ Е www.photouslugibg.com.

Сложно, нали?

Има и още нещо важно.  Когато изпращате адреса на вашия сайт (тоест името на Вашия домейн) на Ваш клиент по имейла, нещата са прости – повечето програми автоматично превръщат такива адреси в активни линкове, и Вашият клиент просто може да кликне върху този линк.

Често обаче Вашите клиенти разполагат единствено с Ваша визитка картичка, от която трябва да видят името на Вашия домейн и да го напишат ръчно в браузера. За такива случаи определено не е добре да регистрирате дълги и сложни имена на домейни, от типа на nashatahubavafirmaotsofia.com 😉 Винаги предпочитайте възможно най-кратките, свободни за регистрация домейни.

И накрая – широко разпространено схващане е, че наличието на ключова дума в името на домейна спомага за по-доброто класиране на сайта в Google.

Макар такова твърдение да не е изцяло невярно, този елемент играе все по-малка роля в класирането на сайта при търсения в Google. Затова, ако имате възможност в името да присъства ключова дума от предмета на дейност на фирмата Ви, това би било добре, но и не бива да става главен критерий за избор.

Как да си изберем добро име на домейн?

Ето основните правила, които да следвате:

  1. Избирайте възможно най-кратко и лесно запомнящо се име.
  2. Можете да опитате в името на домейн да присъства ключова дума, свързана с дейността на Вашата фирма, но и не превръщайте това в основен критерий.
  3. Избягвайте имена, в които има тирета. В противен случай ще се налага винаги да обясняване къде има и къде няма тирета …
  4. Избягвайте имена, в които се налага да пояснявате правописа на някоя дума. Типичен пример за това е описаният по-горе случай с fotouslugi-bg.com и photouslugi-bg.com.
  5. Като народ, ползващ кирилица, за нас българите е особено важно включените български думи в името да имат ясна и еднозначна транскрипция на латиница. Например, ако сте фирма от гр. Русе, внимавайте с имена от сорта www.firma-ruse.com, защото това може лесно да се обърка с www.firma-rousse.com, www.firma-russe.com, www.firma-rouse.com и други подобни.

Имена на домейни на кирилица?

От над 10 години вече в Интернет могат да се регистрират и имена на домейни на кирилица, като например моятафирма.com или дори моятафирма.бг.

Някои патриотично настроени колеги приветстваха това, а и сериозен технически проблем с такива регистрации реално няма.

Фактите обаче сочат, че макар домейните на кирилица да работят наглед нормално, те всъщност са пренасочени към друг домейн, този път изписан на латиница. Това означава, че ако например сте регистрирали домейн моятафирма.com, Вашето истинско име на домейн ще бъде нещо от типа на xn–-7sbhgprqlzz5bm5c.com, а не моятафирма.com …

Да, знам колко налудничаво Ви звучи, но нещата стоят точно така.

Причината за това е много проста: повечето операционни системи, задвижващи сървърите в Интернет, не поддържат кирилица на ниво файлова система. Всъщност дори и най-разпространената днес операционна система – Windows – макар наглед отдавна да поддържа кирилица, всъщност на ниво файлова система също не се справя с кирилицата. Поддръжката на кирилицата почти винаги е осигурена от допълнителни програми, които „надстройват“ файловите системи. Затова и всеки път, в който Интернет сървър се срещне с Вашето име на домейн на кирилица, той трябва допълнително да го конвертира в истинското му име на латиница.

Вследствие на горното, много често домейните на кирилица създават проблеми, особено що се отнася до пощенските услуги (имейли в тези домейни). Затова, при цялото ни уважение към Светите братя Кирил и Методий, ние не препоръчваме да регистрирате домейн на кирилица.

Може да харесате още...