Какво е уеб дизайн?

Какво е уеб дизайн?

Разбира се, наясно сме, че е невъзможно не само в тази страница, но и в целия този уеб сайт, да изясним изчерпателно какво е уеб дизайнът. Независимо от това обаче, ще се опитаме, тук и в някои от другите ни публикации, да изясним най-важните особености на уеб дизайна, и поне частично да разсеем масовата заблуда, че уеб дизайнът се заключава най-вече в художественото оформление на сайтовете.

Който и да било форум или Фейсбук група за уеб дизайн да отворите, най-вероятно ще се натъкнете предимно на дискусии, свързани с WordPress и Photoshop, или разговори около цветови схеми, изработване на лога, икони и прочее. Това никак не е случайно. Още от зараждането на Интернет, та чак до наши дни, уеб дизайнът масово се приема като дейност, чиято основна задача е сайтът да изглежда „красив и спретнат“. Понякога се използват и прилагателни като „изчистен“ или „разчупен“, но идеята е същата …

Както ще видим обаче, макар уеб дизайнът да се грижи и за това, разкрасяването на сайтовете е само част, при това съвсем малка част, от задачите, които трябва да изпълнява един уеб дизайнер.

Ако потърсим причината за това недоразумение, ще видим че в българския език, думата дизайнер най-често се свързва с понятието художник, а думата дизайн – с художествено оформление на дадено изделие, в случая – на уеб сайт.

Истинското значение на думата дизайн в английския език, от който тя идва, е обаче доста по-различно. Тук думата дизайн (design) се превежда с понятия като проектиране, планиране, замисъл, предназначение.

Ако се обърнем към тълковните речници, като известният Merriam-Webster например, ще видим че думата дизайн (design) се определя като „дейност по планиране и вземане на решения за нещо, което ще се строи или създава. Създаване на планове, чертежи и други, които показват как нещо ще бъде направено.“

Става съвсем ясно, че дизайнът, и в частност уеб дизайнът, всъщност много повече се доближава до архитектурното проектиране, отколкото до художественото оформление. Художественото оформление е само малка, при това не най-съществена част от уеб дизайна.

Ето защо, погрешно е възприемането на уеб дизайна като художествено оформление на уеб сайтове. В уеб дизайна има и художествено оформление, но той се простира далеч извън чисто визуалното представяне на уеб страниците.

Неслучайно в големите компании, занимаващи се с уеб дизайн, фундаментална част от цялостния процес на работа представлява информационната архитектура. И наистина, най-съществената част от целият процес на дизайн в един уеб сайт е именно организирането, структурирането и представянето на информацията, а не нейното „разкрасяване“

Уеб дизайнът е преди всичко архитектура

Уеб дизайнът наистина най-силно се приближава до архитектурата.

Както основната цел на архитектурата е да проектира сграда, пълноценно изпълняваща функциите си (живеене, производство, офис нужди и т.н.), така и при уеб дизайна основната цел е да се проектира сайт, който да изпълнява своите функции – да информира и/или да продава.

Именно затова и на много места ще прочетете, че ядрото на уеб дизайна е информационната архитектура.

Тук идва и основният проблем на някои уеб дизайнери: голяма част от тях са графични дизайнери и те всячески се стараят да „блеснат“ със своите способности пред клиентите си.

Те са в състояние да направят перфектно изпипан графичен оригинал, но слабо се интересуват от търговската страна на сайта и понятия като маркетинг, ефективност, ползваемост, интуитивност, потребителски опит (UX) и т.н.

Стара истина обаче е, че добрият сайт е този, който продава, а добрият дизайнер този, който остава невидим.

За съжаление, да останат невидими, за някои колеги обикновено е непосилна задача!

Уеб дизайн и ползваемост (usability)

В резултат на тази доминация на фòрмата над съдържанието, Интернет пространството се запълва с красиви, но нефункционални, трудно използваеми, и затова неефективни сайтове.

С най-искрено учудване и разочарование самият аз често посещавам перфектно построени откъм графичен дизайн сайтове, в които обаче си задавам въпроси, които не би трябвало изобщо да стоят пред посетителя.

Въпроси като:

  • С какво точно се занимава тази фирма?
  • Произвежда ли или само продава тези стоки?
  • Стоката, която виждам, как и къде мога да си я купя?
  • На каква цена?
  • Ако имам проблем със стоката, какво да направя?
  • Какви гаранции получавам?
  • Как мога да върна стоката?
  • Как мога да платя?

Нека обаче бъдем справедливи! Всъщност, в голяма част от случаите уеб дизайнерите нямат никаква вина.

Много често самите възложители (собствениците на сайтове) подхождат към уеб дизайнерите точно по този начин: „Аз знам какво искам – ти просто трябва да го направиш, при това красиво“. Това многократно се е случвало и на самите нас.

Затова ми се ще накрая да се обърна именно към тях – възложителите:

Скъпи приятели и клиенти, не е задължително добрият мениджър да знае всичко, но е задължително да знае към кого да се обърне за съвет.

Опитните уеб дизайнери знаят за сайтовете много повече от Вас. Вслушвайте се в техните съвети и се възползвайте от техния опит. От това само ще спечелите.

Повярвайте, създаването на един успешен уеб сайт е далеч по-сложно и отговорно от техническото му изграждане и художественото му оформление. Не си позволявайте да навлизате в Интернет конкуренцията без нужния опит и знания. Ще загубите.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...