Уеб сайт или уеб страница? Каква е разликата?

Уеб сайт или уеб страница? Каква е разликата?

Въпреки масовото навлизане на Интернет в ежедневието ни, все още много хора не са наясно какво всъщност означава понятието уеб сайт и какво отличава уеб сайт от уеб страница?

В тази страница ще опитаме да дадем някои кратки разяснения по този въпрос.

Какво е уеб сайт?

Нека първо дадем „официалното“ определение на понятието уеб сайт. Според Уикипедия, уеб сайтът е „сбор от взаимно свързани мрежови ресурси, като уеб страници и мултимедийно съдържание, които обикновено се идентифицират с общо име на домейн, и са публикувани на поне един уеб сървър“ …

Звучи малко сложничко и неясно, нали?

Казано по-опростено обаче, уеб сайтът е просто място в Интернет пространството, което съдържа определен набор Интернет базирани ресурси (това може да са текстове, снимки, активни функционалности), до които се достига посредством използването на името на домейн.

Тези „ресурси“ могат да бъдат най-разнообразни. От обикновени страници с информация (текстове, снимки, видео и т.н.), до сложни софтуерни системи, предоставящи определени услуги на Интернет потребителите.

Така например, уеб сайт е мястото, в което се намирате в момента – нашия сайт с адрес BGpro.com. Уеб сайт обаче е и известният на всички ни Google.com!

И докато нашият сайт Ви предоставя полезна информация, то Google.com предоставя услуга – търсене на нужната Ви информация в Интернет.

И в двата случая обаче говорим за уеб сайтове.

Разликата между уеб страница и уеб сайт

Именно тук се натъкваме на едно особено разпространено неразбиране.

Свидетели сме как дори официални държавни органи говорят, например, за „страницата на Външно министерство“, когато всъщност става дума за сайта на Външно министерство.

Разликата между уеб страница и уеб сайт е същата, каквато е разликата между страница от списание и цялото списание.

Страницата е просто част от сайта, а сайтът е сборът от всички свои страници, взаимно свързани от общ дизайн, функционалности и навигация.

Така например, в момента Вие се намирате в сайта BGpro.com и четете неговата страница, посветена на разликата между уеб сайт и уеб страница.

Какво е нужно, за да имате уеб сайт?

Технически погледнато, за да имате уеб сайт се нуждаете от три неща:

  1. Име на домейн,
  2. Уеб сървър,
  3. и естествено – от самия сайт.

Нека разгледаме накратко всеки един от тези елементи.

Име на домейн

Зад името на домейн се крие начинът, по който посетителите ще достигат до Вашия сайт.

Опростено казано, името на домейн дава възможност Интернет потребителите да достигат до Вашия сайт, изписвайки в браузера си дадено име, като например „moiata-firma.bg“.

Имената на домейни се регистрират чрез специализирани фирми регистратори (Registrars), и задължително трябва да са уникални. Подробности за това какво представлява името на домейн и как се регистрира, можете да прочетете тук.

Уеб сървър

Уеб сървърът, най-общо казано, е компютър, който обаче има някои особености. Той е постоянно включен и свързан с Интернет, а в него са инсталирани определен набор от програми, които обслужват един или повече уеб сайтове, инсталирани в него.

Казано по друг начин, уеб сървърът е физическото място, където се намират файловете от Вашия уеб сайт – текстове, снимки, видео, управляващи програми и т.н.

Разбира се, не се притеснявайте – ако искате да имате сайт, няма да се наложи да инсталирате такъв уеб сървър у дома си. Можете просто да си наемете част от такъв, при това на съвсем разумна цена.

Ето защо, понятието „уеб сървър“ е свързано с понятието хостиг, което пък е свързано с наемането на част или цял уеб сървър, както и произтичащите от това услуги.

Подробности за това какво е уеб сървър и хостинг можете да прочетете в тази статия.

Уеб сайт

Тук вече, надяваме се, няма да Ви изненадаме. За да имате уеб сайт, трябва да имате … уеб сайт … 🙂

Както вече писахме по-горе, уеб сайтът представлява сбор от определени уеб базирани „ресурси“ – от страници с информация, съдържащи текстове, снимки, видео и т.н., до сложни софтуерни системи, предоставящи определени услуги на Интернет потребителите.

Тъй като всъщност целия сайт, който в момента четете, е посветен именно на това какво представляват сайтовете и уеб дизайна, как и от кого се изграждат уеб сайтовете, и кое е важно при изграждането им, тук просто ще Ви пожелаем приятно четене на останалите страници в сайта ни.

А ако имате каквито и да било въпроси, не се колебайте да ни попитате.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...