Какво включва поддръжката на сайт?

Поддръжка на уеб сайт: четирите критични елемента

Нима не Ви се е случвало да посетите уеб сайт, който очевидно не е бил „пипан“ от месеци или дори години?

Нима не сте били изнервяни от сайтове, които дават грешки или отварят „празни“ страници при натискане на връзка в менюто?

Не Ви ли се е случвало да видите в някой сайт цена, а след като се обадите във фирмата да Ви кажат, че в същност тази цена отдавна e променена?

Не сте ли виждали сайтове с „новини“, датиращи от … примерно 2019 г.?

Какво бихте си помислили за фирмата собственик на такъв сайт? …

Една от най-грубите грешки, които можете да допуснете с Вашия уеб сайт, е да го изградите и да го оставите без редовно да полагате грижи за него.

Оставен без техническа поддръжка, компетентен надзор, грижи и редовна актуализация, уеб сайтът може да се обърне срещу Вас и да започне да вреди на бизнеса Ви, вместо да му помага.

Четирите елемента от поддръжката  за Вашия сайт

В тази страница ще опишем четирите направления на грижите, които редовно трябва да полагате за Вашия уеб сайт, и ще разграничим това от общото и неясно понятие „поддръжка“.

Ще се опитаме да докажем и защо полагането на тези грижи е абсолютно необходимо, ако искате Вашият сайт да изпълнява функцията си – да продава Вашите стоки или услуги.

Четирите направления в грижите за Вашия уеб сайт са:

  1. Техническа поддръжка
  2. Функционална поддръжка (Актуализация на функционалностите и съдържанието)
  3. Оптимизация за Google (SEO)
  4. Присъствие в социалните мрежи

Важно е да подчертаем, че ТЕЗИ ЧЕТИРИ НАПРАВЛЕНИЯ В ПОДДРЪЖКАТА СА ЕДНАКВО ВАЖНИ, и пропускайки което и да е от тях, Вие ще пропуснете сериозни възможности за печалба на Вашия бизнес, и дори може да го поставите в риск!

1. Техническа поддръжка

Безусловно, за да очаквате сайтът Ви да изпълнява своите функции, той трябва преди всичко да работи безупречно, чисто технически.

Особено в случаите, в които сайтът е изграден на базата на CMS, редовната техническа поддръжка е от жизнена важност. Това означава ежедневно следене работата на сайта, актуализация на всички модули в системата, както и работи по защитата на сайта от пробиви в сигурността.

Съвременните уеб сайтове представляват сложна система от взаимно свързани елементи – управляващи програми и файлове с данни. Зад красивите интерактивни страници от сайта стоят десетки, а понякога стотици или дори хиляди взаимно зависими файлове, като неправилното боравене или редакция на само един от тях може да наруши или дори напълно да спре работата на целия сайт.

Съвременните системи за управление на съдържанието дават богати възможности за разработване и поддръжка на сайтовете, но те са нож с две остриета. Сложността на тези системи ги прави както много чувствителни откъм редовна актуализация на софтуерните компоненти, така и уязвими към злонамерени действие от страна хакери и други зложелатели.

За съжаление, при нас прекалено често идват собственици на фирми, чиито сайтове са били хакнати или са престанали да работят, след като с месеци или дори години никой не се е грижил за тях. В резултат на това цялата информация от сайта е изчезнала или е била повредена. За съжаление, в такива случаи често възстановяването на сайта може да се окаже по-скъпо от изграждане на нов!

Десетки са случаите, в които собственици на сайтове установяват, че без да се усетят сайтът им е бил превзет от хакери и от месеци се ползва от злоумишлени хора за вредни, а понякога дори и за престъпни цели.

В практиката си имахме случай, в които български туристически сайт беше хакнат и напълнен с порнографски материали, а собственикът се беше усетил едва месец по-късно! В резултат, Google вече беше индексирал сайта като порнографски, а оттам и не само сайтът, но и домейнът ставаше неизползваем! Всичките многогодишни усилия на този собственик да създаде и развие сайта си бяха отишли на вятъра, единствено защото той беше занемарил поддръжката му за няколко месеца.

Няма да Ви даваме повече примери, макар те да са много. Само ще Ви кажем:

Не оставяйте сайта си без постоянен технически надзор от специалисти! Ако допуснете това, възможно е да съжалявате повече, отколкото си представяте.

2. Функционална поддръжка
(или актуализация на функционалностите и съдържанието)

Нека започнем с това: всяка минута в Интернет се създават по 380 нови сайта!

Да повторим:

Всяка минута, в Интернет се появяват средно по 380 нови сайта!

Знаете ли колко прави това на ден? Точно 547 200! Казано с други думи, повече от ПОЛОВИН МИЛИОН нови сайта се вливат в Интернет ВСЕКИ БОЖИ ДЕН!

Какво общо има това с поддръжката на Вашия сайт, ще попитате?

Ето какво: около 80% от посещенията във всеки сайт идват от Google.

А сайт, в който дълго време нищо не се променя, за Google е сигнал, че информацията в сайта вече не е актуална! Затова, Google започва да избягва да праща своите потребители в такива сайтове, постепенно влошава класирането им, а накрая и съвсем ги пренебрегва.

Логично, нали?

Тук на помощ идва функционалната поддръжка на сайта, или казано с други думи – актуализирането на съдържанието и функционалностите в сайта.

Редовното допълване на сайта с ново съдържание и нови функционалности ще допринесе както за поддържането на интереса на Вашите посетители, така и този на Google.

Затова, актуализирайте и допълвайте информацията във Вашия сайт възможно най-често. Това е един от най-лесните начини да задържите Вашите посетители и да поддържате добро класиране в Google!

Много собственици на уеб сайтове специално настояват (дори и когато това не се налага) сайтът им да е базиран на CMS за да могат сами да актуализират съдържанието.

Това, разбира се, обикновено е разумно решение, защото дава свобода и не се налага за всяка, дори и дребна актуализация, да се иска съдействието на уеб дизайнерите.

За съжаление обаче, има случаи в които подобно решение е в ущърб на собствениците на сайта. Това обикновено е случая, при който те правят актуализации на сайта си сравнително рядко (да речем – два-три пъти в годината).

Проблемът тук се състои в това, че работата със системата за управление на съдържанието изисква определени знания и умения, които трябва редовно да се „упражняват“. Много често, след като са получили своя първоначален инструктаж за работа със системата, собствениците на сайтове се връщат към тази система след месец или два, когато вече са забравили всичко от този инструктаж.

По този начин те рискуват повече да навредят на сайта си, отколкото да го актуализират … и това, за съжаление, се случва прекалено често …

Ето защо и нашият съвет във връзка с актуализацията на Вашия сайт е:

Ако възнамерявате да актуализирате Вашия сайт често (ежеседмично или по-често), определено добра идея е да се научите да правите това сами, или да обучите в това човек от фирмата Ви.

Ако обаче актуализации на Вашия сайт се налагат относително рядко (да речем веднъж месечно или по-рядко), поверете това на професионалните уеб дизайнери, които са го изграждали. Така наистина ще си спестите куп неприятности.

3. Оптимизация за Google (SEO)

Нека отново се върнем към казаното току-що: всеки ден в Интернет се създават по над половин милион нови сайта. Интернет потребителите по света вече наближават 5 милиарда, а това е повече от половината население на планетата ни!

Добре знаете, че практически всеки един от тези близо пет милиарда Интернет потребители разчита на Google за да намери в Интернет това, което търси, нали?

Е, как мислите тогава че сред милионите други сайтове, Вашият ще се появи на първа страница в Google, ако той не е добре оптимизиран и прецизно съобразен с изискванията както на потребителите, така и на Google?

За уеб сайт оптимизацията може да се говори много, но най-важното е: оптимизацията на сайт е постоянен процес на подобряване и „напасване“ съдържанието на уеб сайта към съществуващото търсене и конкурентна среда, и всяко пренебрегване и занемаряване на процеса по оптимизация винаги се заплаща скъпо.

Питате защо? Много просто:

Всяко търсене в Google стартира състезание, в което побеждават само най-добрите.

Важно е освен това да знаете, че Вашето класиране в Google не зависи само от Вас, но и от Вашата конкуренция която, както е известно, никога „не спи“!

Разбира се, целият този сайт няма да ни стигне за да изясним всички аспекти от оптимизацията, а и това рядко е по силите на самите собственици или техните служители.

Оптимизирането на сайт, освен това, е съвсем самостоятелна професия, която дори не е пряко свързана с уеб дизайна. Тя изисква огромно количество специализирани знания и натрупан опит, а липсата на достатъчно знания и опит могат не само да не помогнат на сайта, но дори да му навредят.

Вследствие на всичко казано по-горе, ще Ви дадем само два съвета:

  1. Не пропускайте да се погрижите за оптимизирането на Вашия сайт, и не гледайте на оптимизацията като на някаква специална „екстра“, без която можете. Ако искате Вашият сайт да е успешен, той няма как да стане такъв, ако не е прецизно, и най-вече постоянно оптимизиран от специалисти.
  2. Внимателно подбирайте човека или хората, които ще се грижат за оптимизацията на Вашия сайт. Един неопитен „оптимизатор“ може да навреди на сайта Ви повече, отколкото може да му навреди липсата на оптимизация.

4. Присъствие в социалните мрежи

От над десетилетие вече Интернет не е същият! Развитието на социалните мрежи, и най-вече Facebook, „смени играта“ по начин, който никой никога не е предполагал.

Реалностите сочат, че вече един атрактивен статус във Фейсбук или едно подходящо видео в Youtube, могат да донесат много повече приходи за Вашия бизнес, от хиляди левове, вложени в скъпи рекламни кампании!

Съвсем неслучайно с тази тема дори се шегуват: „ако нещо го няма във Фейсбук, значи то не се е случило“. Макар това да е шега, в него има много истина, и то е безспорен факт, който ежедневно се потвърждава.

Ако все още пренебрегвате социалните мрежи, губите огромен потенциал за развитие не само на Вашия уеб сайт, но и на Вашия бизнес като цяло!

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...