Оптимизиране на уеб сайт

Вчера ми се обади клиент.

- Искам, казва ми, да оптимизирате моя уеб сайт, защото от месеци нищо не съм продал през него.

- Чудесно, отвръщам му, може ли да погледна Вашия сайт?

Човекът ми продиктува адреса.
Набирам го в браузера и ... пред мен се отваря сайт, състоящ се от една единствена страница с 3 (словом - три) изречения и няколко снимки ...

- Какво има да му се оптимизира на това нещо? недоумяващо питам аз ...

- Ами как какво? Вие си знаете - нали се регистрира, слагат се там разни думички на разни места, и уеб сайтът се появява на първа страница в Goole, и нататък е лесно ...

За да оптимизирате сайт, трябва да имате сайт!

Знаем колко абсурдно звучи горното заглавие, но за съжаление, то отразява самата истина!

Когато ни се обаждат клиенти и ние ги попитаме с какви изходни материали разполагат, един от най-честите отговори е "имаме много снимки".

Това не е достатъчно! За да има един уеб сайт шанс за някакво класиране, снимките далеч не са достатъчни. Няма как да се оптимизира сайт, в който липсват текстове, или тестовете просто са малко.

За да се класира добре Вашият сайт, нужни са текстове! Добре написани и ясно фокусирани текстове.

Който Ви каже обратното, или не знае какво говори, или просто Ви лъже. Не забравяйте това!

За какво се грижи оптимизирането на сайта?

За да направите успешна продажба през Вашия уеб сайт, трябва да се случат минимум две неща:

  1. Вашият клиент трябва да влезе във Вашия уеб сайт.
  2. Вашият клиент трябва да вземе решение да купи от Вас.

И докато оптимизирането на Вашия сайт е в състояние донякъде да улесни "идването" на Вашите потенциални клиенти до Вашия сайт, то дали Вашият посетител ще вземе решение за покупка и ще стане Ваш клиент, зависи от съвсем други качества на сайта, нямащи нищо общо със самото оптимизиране за Google.

Ето защо, мислете за оптимизирането на Вашия сайт само като първа стъпка към успеха Ви в Интернет.

С какво Ви помага оптимизирането на сайта?

Това, което може оптимизирането, е да докара посетителите до Вашия сайт посредством по-добро класиране на сайта при търсения в Google. Ако обаче в сайта Ви не се съдържат текстовете или изразите, които хората задават при търсенето си в Google, Вашият сайт просто няма как да се появи в резултатите!

Както вече сме споменавали на много места в този сайт, Google е търсеща машина, за която определящи са текстовете в даден уеб сайт.

Google не се интересува от картинки, нито ще насочи потребителите към вашия сайт, ако в него се съдържат общи приказки от типа "нашата фирма е водеща в бранша" или "в нашата фирма работят талантливи специалисти".

Нека допълним обаче, че дори и посредством добре оптимизирани текстове да успеете да привлечете посетители във вашия сайт, това все още далеч не Ви гарантира, че сайтът Ви ще е успешен и ще продава.

Какво оптимизирането НЕ може?

Думите "оптимизиране" и "оптимизация" някак примамливо жужат в главите на всички собственици на сайтове. Някои от тях са уверени, че единствено оптимизирането е това, което ще реши всичките проблеми на уеб сайта и той тутакси ще започне да продава.

Истината обаче не е тази! Дори и перфектно оптимизиран и добре класиращ се в резултатите, Вашия уеб сайт може отново да е неуспешен и да не продава Вашата стока!

Ще попитате защо? Защото с оптимизацията и доброто класиране Вие постигате само първата стъпка - Вашият потенциален клиент влиза във Вашия "магазин".

Дали той ще пазарува оттам обаче, зависи от много други неща, като външният вид, особеностите на текстовете и организацията на Вашия уеб сайт, подредбата и начинът на представяне на стоките, техните цени, както и цялата заобикаляща Вашите продукти информация като например ясното представяне на условията за доставка, рекламация и много други фактори.

И именно тук изпъква ролята на опитните уеб дизайнери и експерти в дигиталния маркетинг, които не само посредством визията, но и чрез уместни функционалности, подходящи текстове и организиране на информацията, както и адекватни рекламни техники, могат изключително много да допринесат за това Вашият посетител да се превърне и във Ваш клиент.

 


Готови ли сте нашият 20-годишен опит
да работи за Вашето онлайн присъствие?

ПОИСКАЙТЕ ВАШАТА ОФЕРТА