Какво за Вашия сайт може оптимизацията?

Какво е оптимизацията на сайт?

Вчера ми се обади клиент.

- Искам, казва ми, оптимизация на моя сайт, защото от месеци нищо не съм продал през него.

- Чудесно, отвръщам му, може ли да погледна Вашия сайт?

Човекът ми продиктува адреса. Набирам го в браузера и ... пред мен се отваря сайт, състоящ се от една единствена страница с 3 (словом - три) изречения и няколко снимки ...

- Какво има да му се оптимизира на това нещо? недоумяващо питам аз ...

- Ами как какво? Вие си знаете - нали се регистрира, слагат се там разни думички на разни места, и уеб сайтът се появява на първа страница в Goole, и нанатък е лесно ...

За какво се грижи оптимизацията на сайта?

За да направите успешна продажба през Вашия уеб сайт, трябва да се случат минимум две неща:

  1. Вашият клиент трябва да влезе във Вашия уеб сайт.
  2. Вашият клиент трябва да вземе решение да купи от Вас.

И докато оптимизацията на Вашия сайт е в състояние донякъде да улесни "идването" на Вашите потенциални клиенти до Вашия сайт, то дали Вашият посетител ще вземе решение за покупка и ще стане Ваш клиент, зависи от съвсем други качества на сайта, нямащи нищо общо с оптимизацията.

Ето защо, мислете за оптимизацията на Вашия сайт само като първа стъпка към успеха Ви в Интернет.

Какво може оптимизацията на сайт?

Това, което може оптимизацията, е да докара посетителите до Вашия сайт посредством добро класиране на сайта при търсения в Google. Ако в сайта Ви не се съдържат текстовете или изразите, които хората задават при търсенето си в Google, Вашият сайт няма да се появи в резултатите!

Както вече сме споменавали на много места в този сайт, Google е търсеща машина, за която определящи са текстовете в даден уеб сайт.

Google не се интересува от картинки, нито ще насочи потребителите към вашия сайт, ако в него се съдържат общи приказки от типа "нашата фирма е водеща в бранша" или "в нашата фирма работят талантливи специалисти".

Нека допълним обаче, че дори и посредством добре оптимизирани текстове да успеете да привлечете посетители във вашия сайт, това все още далеч не Ви гарантира, че сайтът Ви ще е успешен и ще продава.

Какво оптимизацията не може?

Думите "оптимизиране" и "оптимизация" някак примамливо жужат в главите на всички собственици на сайтове. Някои от тях са уверени, че оптимизацията е това, което ще реши всичките проблеми на уеб сайта и той тутакси ще започне да продава.

Истината обаче не е тази! Дори и перфектно оптимизиран и добре класиращ се в резултатите, Вашия уеб сайт може отново да е неуспешен и да не продава Вашата стока!

Ще попитате защо? Защото с оптимизацията и доброто класиране Вие постигате само първата стъпка - Вашият потенциален клиент влиза във Вашия "магазин".

Дали той ще пазарува оттам обаче, зависи от много други неща, като външният вид и организацията на Вашия магазин, подредбата и начинът на представяне на стоките, техните цени, цялата заобикаляща стоките информация като например ясното представяне на условията за доставка, рекламация и много други фактори.

И именно тук изпъква ролята на опитните експерти в дигиталния маркетинг, които не само посредством визията, но и чрез уместни функционалности, подходящо организиране на информацията и адекватни рекламни техники могат изключително много да допринесат за това Вашият посетител да се превърне и във Ваш клиент.

 


До края на кризата с COVID-19, обявяваме 25% отстъпка
от всички наши цени за изграждане на нови сайтове
Вижте всички подробности ...