Оптимизирането не е панацея

Вчера ми се обади клиент.

- Искам, казва ми, да ми оптимизирате сайта, защото от месеци нищо не съм продал през него.

- Чудесно, отвръщам му, може ли да погледна Вашия сайт?

Човекът ми продиктува адреса. Набирам го в браузера и ... пред мен се отваря сайт, състоящ се от една единствена страница с 3 (словом - три) изречения и няколко снимки ...

- Какво има да му се оптимизира на това нещо? недоумяващо питам аз ...

- Ами как какво? Вие си знаете - нали се регистрира, слагат се там разни думички на разни места, и сайтът се появявал на първа страница в Goole, и нанатък е лесно ...

 

За да направите успешна продажба, трябва да се случат минимум две неща:

  1. Вашият клиент трябва да влезе във Вашия магазин.
  2. Вашият клиент трябва да вземе решение да купи от Вас.

И докато оптимизацията е в състояние донякъде да улесни "идването" на Вашите потенциални клиенти до Вашия сайт, то дали Вашият посетител ще вземе решение за покупка и ще стане Ваш клиент, зависи от съвсем други качества на сайта, нямащи нищо общо с оптимизацията.

Какво може оптимизацията?

Това, което може оптимизацията, е да докара посетителите до Вашия сайт посредством добро класиране на сайта при търсения в Google. Истината е повече от проста: ако в сайта ви не се съдържат текстовете или изразите, които хората търсят в Google, няма как Вашият сайт да се появи в резултатите!

Както вече сме споменавали на много места в този сайт, Google е търсеща машина, за която определящи са текстовете в даден сайт. Google не се интересува от картинки, нито ще насочи потребителите към вашия сайт, ако в него се съдържат общи приказки от типа "нашата фирма е водеща в бранша" или "в нашата фирма работят талантливи специалисти".

Нека допълним обаче, че дори и посредством добри текстове да успеете да привлечете посетители във вашия сайт, това все още далеч не ви гарантира, че сайтът Ви ще е успешен и ще продава.

Какво е нужно, за да бъде оптимизацията успешна?

Преди всичко е важно оптимизацията на сайта Ви да е постоянна задача на човек или фирма.

Причината за това е много проста: всяко едно търсене в Google стартира състезание между всички сайтове, които предлагат информация по темата!

Тук ключовата дума е "състезание". Мислите ли, че ако непрекъснато не "тренирате" и не се развивате, имате шансове да запазите доброто си класиране в едно състезание? Не, разбира се. Така е и в Google.

Не си правете илюзиите, че дори и най-добрият оптимизатор на сайтове може да направи така, че сайтът Ви да се класира добре и завинаги да остане на челни места. Оптимизацията на един сайт е постоянен процес, изискващ много опит и знания, последвани от навременна и прецизна реакция на всяка промяна в конкурентната среда.

Какво друго е нужно, за да продаваме?

Думите "оптимизиране" и "оптимизация" някак примамливо жужат в главите на всички собственици на сайтове. Някои от тях са уверени, че оптимизацията е това, което ще реши всичките проблеми на сайта и той тутакси ще започне да продава..

Истината обаче е много по-различна! Дори и перфектно оптимизиран и добре класиращ се в резултатите, Вашия уеб сайт може отново да е неуспешен и да не продава Вашата стока!

Ще попитате защо? Много просто: защото с оптимизацията и доброто класиране Вие постигате само едно - Вашият потенциален клиент влиза във Вашия "магазин".

Дали той ще пазарува оттам обаче, зависи от много други неща, като например външният вид и организацията на Вашия магазин, подредбата и представянето на стоките, техните цени и т.н.

И именно тук изпъква ролята на добрите уеб дизайнери, които не само посредством визията, но и чрез подходящи функционалности и организиране на информацията, могат много да допринесат Вашият посетител да се превърне и във Ваш клиент.

Благодарим Ви че сте тук.
Автор:

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Звъннете ни на 0898 20 55 89