Какво може уеб сайт оптимизацията?

... и какво оптимизацията не може

Вчера ми се обади клиент.

- Искам, казва ми, да ми оптимизирате уеб сайта, защото от месеци нищо не съм продал през него.

- Чудесно, отвръщам му, може ли да погледна Вашия уеб сайт?

Човекът ми продиктува адреса. Набирам го в браузера и ... пред мен се отваря сайт, състоящ се от една единствена страница с 3 (словом - три) изречения и няколко снимки ...

- Какво има да му се оптимизира на това нещо? недоумяващо питам аз ...

- Ами как какво? Вие си знаете - нали се регистрира, слагат се там разни думички на разни места, и уеб сайтът се появява на първа страница в Goole, и нанатък е лесно ...

За какво се грижи оптимизацията?

За да направите успешна продажба през Вашия уеб сайт, трябва да се случат минимум две неща:

  1. Вашият клиент трябва да влезе във Вашия уеб сайт.
  2. Вашият клиент трябва да вземе решение да купи от Вас.

И докато оптимизацията на уеб сайта е в състояние донякъде да улесни "идването" на Вашите потенциални клиенти до Вашия сайт, то дали Вашият посетител ще вземе решение за покупка и ще стане Ваш клиент, зависи от съвсем други качества на сайта, нямащи нищо общо с оптимизацията.

Ето защо, мислете за оптимизацията на Вашия уеб сайт само като първа стъпка към успеха Ви в Интернет.

Какво може оптимизацията?

Това, което може оптимизацията, е да докара посетителите до Вашия сайт посредством добро класиране на сайта при търсения в Google. Истината е повече от проста: ако в сайта ви не се съдържат текстовете или изразите, които хората търсят в Google, невъзможно е Вашият сайт да се появи в резултатите!

Както вече сме споменавали на много места в този сайт,Google е търсеща машина, за която определящи са текстовете в даден уеб сайт.Google не се интересува от картинки, нито ще насочи потребителите към вашия сайт, ако в него се съдържат общи приказки от типа "нашата фирма е водеща в бранша" или "в нашата фирма работят талантливи специалисти".

Нека допълним обаче, че дори и посредством добре оптимизирани текстове да успеете да привлечете посетители във вашия сайт, това все още далеч не Ви гарантира, че сайтът Ви ще е успешен и ще продава.

Какво е нужно за успешна уеб сайт оптимизация?

Преди всичко е важно оптимизацията на сайта Ви да е постоянна задача на човек или фирма.

Причината за това е много проста: всяко търсене в Google стартира състезание между всички сайтове, които предлагат информация по търсения израз!

Тук ключовата дума е "състезание".

Мислите ли, че ако непрекъснато не "тренирате" и не се развивате, имате шансове да запазите доброто си класиране в едно състезание? Не, разбира се. Така е и в Google.

Не си правете илюзиите, че дори и най-добрият оптимизатор на сайтове може да направи така, че сайтът Ви да се класира добре и завинаги да остане на челни места. Оптимизацията на един сайт е постоянен процес, изискващ много опит и знания, последвани от навременна и прецизна реакция на всяка промяна в конкурентната среда.

Какво още е нужно, за да продава един уеб сайт?

Думите "оптимизиране" и "оптимизация" някак примамливо жужат в главите на всички собственици на сайтове. Някои от тях са уверени, че оптимизацията е това, което ще реши всичките проблеми на уеб сайта и той тутакси ще започне да продава.

Истината обаче не е тази! Дори и перфектно оптимизиран и добре класиращ се в резултатите, Вашия уеб сайт може отново да е неуспешен и да не продава Вашата стока!

Ще попитате защо? Защото с оптимизацията и доброто класиране Вие постигате само първата стъпка - Вашият потенциален клиент влиза във Вашия "магазин".

Дали той ще пазарува оттам обаче, зависи от много други неща, като външният вид и организацията на Вашия магазин, подредбата и начинът на представяне на стоките, техните цени, цялата заобикаляща стоките информация като например ясното представяне на условията за доставка, рекламация и много други фактори.

И именно тук изпъква ролята на опитните уеб дизайнери, които не само посредством визията, но и чрез уместни функционалности и подходящо организиране на информацията могат изключително много да допринесат за това Вашият посетител да се превърне и във Ваш клиент.

 

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Търсите фирма, която да изгради, обнови или поддържа Вашия уеб сайт?
Обадете ни се сега на 0898 20 55 89!