Какво е уебсайт оптимизация (SEO)?

Какво е уебсайт оптимизация?

През последните години често получаваме запитвания за изграждане на уеб сайтове в които, някак си „между другото“ и обикновено в края на е-мейла, фигурира „дребното изискване“ сайтът да се появява на първа страница от резултатите в Google …Понякога ни се обаждат и хора, които искат „да ни направите реклама за първа страница в Google“, и едва след това разбираме, че всъщност желаят изграждане на уеб сайт …

За съжаление, неразбирането какво точно е Google, как работи той и какво може да се направи за подобряване на класирането в тази търсачка, е причина за много провалени Интернет проекти и много хвърлени на вятъра пари за изграждане на ниско ефективни и нерентабилни уеб сайтове.

Надяваме се с тази статия да разсеем поне част от тези заблуди.

Малко история

Никое човешко творение не е имало толкова стремглаво развитие, колкото Интернет. Само преди трийсетина години, Интернет беше територия единствено за шепа компютърни специалисти, а днес дори хора, които никога не са били изкушени от ползването на компютри, не могат да си представят живота без Интернет и Google.

Най-голяма роля за това експлозивно развитие на Интернет изиграха търсачките. Чрез тях, Интернет се превърна от безразборно струпване на информация в наистина глобална информационна система.

Зората на Интернет (началото и средата на 90-те години на миналия век) беше белязана от яростна „война на търсачките“. Много фирми инвестираха милиони в стремежа си да създадат система, която да може успешно да намира търсената информация в океана, наречен Интернет.

Така се родиха и развиха сайтове като Yahoo.com, Altavista.com, Ask-Jeeves.com и още десетки други амбициозни проекти.

„Войната на търсачките“ обаче като че отведнъж приключи с появата на известната вече на всички търсачка Google. Само за няколко години Google успя съвсем безусловно да се наложи в Интернет пространството, оставяйки далеч зад себе си всякаква конкуренция.

Вероятно ще запитате каква е причината? Причината е, че Google най-накрая успя да открие печелившата формула за интернет търсачка – бързина, простота и здрав смисъл.

Революцията Google

Още с излизането си онлайн, Google приложи подход, който досега никой не се беше сетил да използва. Докато повечето от конкурентите му, като Altavista например, изискваха всеки сайт ръчно да се регистрира за да бъде намерен, а други, като Yahoo, прилагаха доста сложна система от безплатни и платени „обяви“, като по този начин внасяха объркване между платени реклами и резултати от търсене, Google направи две неща:

  1. Google беше вече наистина „търсачка“, тоест тя сама намираше сайтовете и не изискваше регистрация.
  2. Резултатите от търсенията бяха класирани по строго определени критерии и на тях не можеше да се въздейства чрез заплащане. С други думи, най-напред бяха най-смислените резултати, а не тези, чиито собственици си бяха платили.

Тази формула се оказа толкова успешна, че направо взриви света на Интернет. За „отличниците“ до момента, като Yahoo и Altavista, остана само да дишат праха на Google и от един момент самите те започнаха да показват в собствените си сайтове резултатите на конкурента си Google.

И това ако не е категорична победа, здраве му кажи … 😉

Какво последва от това?

Безапелационната победа на Google повлече след себе си поредица от промени и в цялостния подход при изграждането на сайтове. Докато до момента се наблягаше на ключовите думи и описанията на сайтовете при регистрациите им в „търсачките“, то сега започна да се обръща много по-голямо внимание на самите сайтове – характера и обема на текстовете и техническото изпълнение (кода) на сайта.

Ключът към първа страница в Google започна да минава през дълга и упорита работа по оптимизиране на текстовете и кода на сайта …

Тъй като Google вече сканираше самите сайтове, собствениците и авторите на сайтове започнаха да обръщат все по-голямо внимание на съдържанието им. Разбира се, веднага се намериха и „майстори“, които започнаха опити да заблуждават и лъжат Google. Започна се едно безкрайно „надлъгване“ посредством пренасищане на страниците с ключови думи (keyword stuffing), вкарване на ключови думи като скрити текстове и т.н.

За огромно съжаление на тези „тарикати“ обаче, Google бързо разкриваше измамниците и техните сайтове биваха веднага сваляни от резултатите на търсачката. Добрите професионалисти бързо разбраха, че ключът към първа страница в Google минава не през опити да се излъже търсачката, а през дълга и упорита работа по оптимизиране на текстовете и кода на сайта …

Така се роди уеб сайт оптимизацията или SEO

Появи се нова професия в Интернет. Нарекоха я SEO (от английски – Search Engines Optimisation), и тя се занимаваше с подготовката и обработката на текстове за уеб сайтове по такъв начин, че уеб сайтът да се класира възможно най-добре при търсене в Google. Това залегна и в основата на уеб сайт оптимизацията.

Най-накрая се появиха истински специалисти, които се заеха с издирването и подготовката на това, което всъщност движи целия Интернет – текстовата информация.

Работата на специалистите по уебсайт оптимизация започваше с проучване на пазара в конкретната ниша, включително и анализ на реални търсения в Google по ключови  думи и изрази, както и проучване и анализ на реалната конкуренция в нишата, като крайната крайна цел беше подготовка на такива текстове, които най-добре да се „впишат в картината“ и да дадат най-големи шансове на сайта за добро класиране.

Бързо се разбра и че уебсайт оптимизацията не може да бъде еднократен акт, а непрекъснат процес. Причината беше проста: на всяко подобряване на класирането на даден сайт по определена ключова дума, конкурентните сайтове реагираха бързо с подобряване на техните текстове.

По този начин беше стартирана надпреварата за „благоволението на Google“, която продължава и до днес, и от която печелят най-вече потребителите на Google. Те все повече можеха да разчитат на наистина релевантни и класирани „по достойнство“ резултати при търсенията си.

Кои са факторите, които влияят на класирането в Google?

Разбира се, за да обезпечи смислени резултати от търсенията и да се предпази от измамници, Google ревностно пази в тайна алгоритмите, които ползва при класирането на резултатите. Тези алгоритми също така се и променят с времето. Въпреки това обаче, има някои основни критерии, които служат на Google за отправни точки при класирането.

Основните (но далеч не всички) критерии са:

  1. Характерът, обемът, качествата и релевантността на текстовете в сайта спрямо търсената дума,
  2. Качеството на техническо изпълнение (HTML кода) на сайта,
  3. Наличната конкуренция в Интернет по конкретната ключова дума,
  4. Броят връзки (линкове) към дадения сайт от други сайтове с подобна тематика,
  5. Качествата, честотата и обема на актуализациите в сайта,
  6. Скоростта на зареждане на сайта,
  7. … както и множество други критерии, повечето от които, както вече казахме, са строго пазена тайна на Google.

Оттук добре се вижда, че оптимизирането за търсещи машини (тоест оптимизирането за Google) не е и не може да бъде еднократен акт. „Абонамент“ за първото място в Google не съществува и всеки, който твърди обратното, или не знае какво говори, или просто лъже.

Съвсем актуална информация за това кое всъщност са най-важните фактори за доброто класиране в Google към днешна дата можете да прочетете в статията ни „Как днес да се класиране на първа страница в Google“.

Какво е уеб сайт оптимизацията (SEO)?

Оптимизацията на сайт за добро класиране в Google е непрекъснат процес на подобряване съдържанието на сайта, следене на конкуренцията и предприемане на адекватни мерки в тази насока, изграждане на мрежи от връзки в други сайтове, непрекъснато актуализиране на текстовете в сайта и подобряване на неговия код.

Ето защо, бъдете много внимателни с фирми, които ви „гарантират“ добро класиране в Google единствено ако поръчате сайта си при тях. Качественото изграждане на един сайт може само да даде повече шансове за добро класиране, но задържането на един сайт на челни позиции в търсенията е непрекъснат процес, не еднократен акт.

Какво може оптимизацията (и какво НЕ може)?

За да оптимизирате сайт, трябва да имате сайт! Знаем колко абсурдно звучи това твърдение, но за съжаление, многогодишната ни практика е доказала колко то е вярно!

Когато ни се обаждат клиенти и ние ги попитаме с какви изходни материали разполагат, един от най-честите отговори е „имаме много снимки“.

За съжаление, приятели, това далеч не е достатъчно! За да има един уеб сайт шанс за някакво класиране, снимките не са достатъчни. Няма как да се оптимизира сайт, в който липсват текстове, или тестовете просто са малко.

За да се класира добре Вашият сайт, нужни са текстове! Много текстове! Добре написани, ясно фокусирани, информативни и полезни текстове!

Запомнете това, и знайте, че който Ви каже обратното, или не знае какво говори, или просто Ви лъже. Наистина е просто!

За какво се грижи оптимизацията на сайта?

За да направите успешна продажба през Вашия уеб сайт, трябва да се случат минимум две неща:

  1. Вашият клиент трябва да влезе във Вашия уеб сайт.
  2. Вашият клиент трябва да вземе решение да купи от Вас.

И докато оптимизирането на Вашия сайт е в състояние донякъде да улесни „идването“ на Вашите потенциални клиенти до Вашия сайт, то дали Вашият посетител ще вземе решение за покупка и ще стане Ваш клиент, зависи от съвсем други качества на сайта, нямащи нищо общо със самото оптимизиране за Google.

Ето защо, мислете за оптимизирането на Вашия сайт само като първа стъпка към успеха Ви в Интернет.

С какво Ви помага оптимизацията на сайта?

Това, което може оптимизирането, е да докара посетителите до Вашия сайт посредством по-добро класиране на сайта при търсения в Google.

Ако обаче в сайта Ви не се съдържат текстовете или изразите, които хората задават при търсенето си в Google, това просто няма как да стане!

Както вече сме споменавали на много места в този сайт, Google е търсеща машина, за която определящи са текстовете в даден уеб сайт.

Google не се интересува от картинки, нито ще насочи потребителите към вашия сайт, ако в него се съдържат общи приказки от типа „нашата фирма е водеща в бранша“ или „в нашата фирма работят талантливи специалисти“.

Нека допълним обаче, че дори и посредством добре оптимизирани текстове да успеете да привлечете посетители във вашия сайт, това все още далеч не Ви гарантира, че сайтът Ви ще е успешен и ще продава.

Какво оптимизацията НЕ може?

Думите „оптимизиране“ и „оптимизация“ някак примамливо жужат в главите на всички собственици на сайтове. Някои от тях са уверени, че единствено оптимизацията е това, което ще реши всичките проблеми на уеб сайта и той тутакси ще започне да продава.

Истината обаче е много различна, и за съжаление, някои собственици на сайтове я научават „по трудния начин“ – като с години сайтовете им не работят!

Дори и перфектно оптимизиран и добре класиращ се в резултатите, Вашия уеб сайт може отново да е неуспешен и да не продава Вашата стока!

Ще попитате защо? Защото с оптимизацията и доброто класиране Вие постигате само първата си цел – Вашият потенциален клиент да влезе във Вашия „магазин“.

Дали той ще пазарува оттам обаче, зависи от много други неща, като външният вид на сайта, особеностите на текстовете и организацията на информацията в сайта, подредбата и начинът на представяне на стоките, техните цени, както и цялата заобикаляща Вашите продукти информация, като например ясното представяне на условията за доставка, рекламация и много други фактори.

И именно тук изпъква ролята на опитните уеб дизайнери и експерти в дигиталния маркетинг, които не само посредством визията, но и чрез уместни функционалности, подходящи текстове и организиране на информацията, както и адекватни рекламни техники, могат изключително много да допринесат за това Вашият посетител да се превърне и във Ваш клиент.

Успех в Интернет!
Атанас Георгиев

Може да харесате още...